Gebeliğin ilerlemesi ile birlikte Köpeklerde oluşan fizyolojik değişiklikler

Gebe köpeklerde, gebeliğin ilerlemesi ile birlikte; kalp/damar, solunum, mide bağırsak, sinir sistemi ve dış görünüm ile ilgili değişimler olmaktadır. Solunum sisteminde olan en önemli iki bulgu Akciğer hacminde azalma(%20) ve Oksijen ihtiyacındaki artıştır. Gebe hayvanlar bunu tidal hacmini yaklaşık %40 solunum hızlarını %10 arttırarak kompanse ederler. (Uzman okuyucu notu: Gebelerde artan alveolar ventilasyon sebebiyle hastada…

Kedi Lenfoma (Toraks Efüzyonlu Kedide Lenfoblastik Lenfoma)

4 yaşında erkek kedide aniden başlayan abdominal solunum şikayeti vardı.   Daha önce farklı kliniklerde Feline Corona testi (+) saptanmış ve Akciğer grafisinde ciğerler dolu olduğu için hastanın ıslak form FIP olduğu hasta sahibine iletilmiş. Hasta sahibi bir türlü ikna olamadığı için birkaç klinik ve fakülte ziyaretinden sonra bize de uğradı. Hasta oskültasyonda sol 2.…

Kedide Malign Fibroz Histiositom (Eklem, Bacak Kanseri)

15 yaşında kedi hastada ön sağ carpal eklemde iyileşmeyen eklem şişliği mevcuttu. Hasta yakını kedisinin patisinin kalorifere sıkıştıktan sonra böyle olduğunu belirtiyordu. Bu bilgi üzerine bazı kliniklerde antibiyotik ve ağrı kesici denenmiş ama başarılı olunamamıştı. Hastada ayrıca iştahta azalma mevcuttu. Hasta kliniğimize geldiğinde tümör şüphesiyle önce kemik dokuda üreme varmı diye görüntüleme alındı. Kemik doku…

Köpekte Megaözefagus, PRAA(Persistent Right Aortic Arch) Kalıcı Sağ Aortik Kemer.

PRAA (Persistent Right Aortic Arch (Kalıcı Sağ Aortik Kemer); köpeklerde doğuştan gelen bir yemek borusu rahatsızlığıdır. Doğumdan sonra kaybolması gereken aort kemeri kaybolmaz, yemek borusu kalp ile bu kemer arasında sıkışır. Buda yemek borusunda büyümeye neden olur. Hastada sindirilmemiş gıdaları kusma şikayeti, kronik regürgitasyon ( ağızdan gaz çıkarma, geğirme), gelişim geriliği, kaşeksi gözlenmeye başlar. Şikayet…

Kedilerde Pankreatit, Kronik Pankreatit.

Sizlere pankreas bezinin dış salgılarının kedinin hayatındaki rolünü bir vaka üzerinden anlatmak istiyoruz: Hastamızın adı sherlock, kendisi iştahsızlık ve kusma şikayeti ile bize getirildi. Daha önce başka kliniklerde çeşitli tedaviler denenmiş ancak kalıcı yanıt alınamamış, kedi sürekli zayıflamaya devam etmiş ve iştah kaybı daha da artmış. Bize hasta ilk geldiğinde verilen anamnez bilgisinde hasta sahibi…

Köpekte Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Köpek Uyuzunda Semptomlar; Köpekte üç tip uyuz etkeni bulunmaktadır. Hastalığın seyri ve semptomları sarcoptes, demodex ve otodectes uyuzu için ayrıdır;      Sarcoptes uyuzu ilerleyici, kendiliğinden düzelmeyen, kaşıntı ve hayvanın kendine zarar vermesi ile karakterizedir. Uyuz mikrobu ile enfekte olan hayvanda etkenin çoğaldığı dönemde semptom görülmez. Bu dönem daha önce uyuz olmamış hayvanda 3-6 hafta…

Köpekte Uyuz Nasıl Bulaşır?

Bulaşma esas olarak uyuz etkeni taşıyan hayvanın sağlıklı hayan ile temas etmesiyle olur. Bunun dışında uyuz mikrobunu taşıyan malzemelerle de bulaşma mümkündür. Hayvanların kapalı yerlerde bir arada yetiştirilmeleri hastalığın bulaşmasını kolaylaştırır. Demodex uyuzu aynı türler arasında bulaşmaktadır (köpekten köpeğe) bunun dışında kediden köpeğe, köpekten kediye ya da insana bulaşma olmaz. Sarcoptes uyuzu insana bulaşması kolay…

Köpekler Uyuzdan Nasıl Korunulur, Risk Faktörleri nelerdir?

Mevsimlerin hastalığı etkilemesi havadaki güneş ışığı ve nem oranı ile bağlantılıdır. Bu yüzden hayvanların güneş ışığından uzakta ve nemli bir ortamda kalmaları da hastalığın şiddetini etkiler. Uyuz etkenleri kuraklığa çok duyarlıdır ve ancak nemi severler.  Genç, zayıf, yaşlı, yanlış ve yetersiz beslenen kedi ve köpekler daha kolay uyuza yakalanırlar. Özellikle deri bağışıklık sistemi zayıf olan…

Köpeklerde Uyuza Ne Sebep Olur?

Uyuz etkenleri gözle görülemeyecek kadar  küçük arthropodlar (eklem bacaklılar) olup üstünde yaşadığı canlıya bağımlı varlıklardır. Bütün hayatını tek bir konak üzerinde geçirebilir, kontak yolla ya da kontamine olduğu materyallerle diğer duyarlı olduğu türlere de bulaşabilir, fakat konağından ayrı olarak birkaç günden fazla yaşayamazlar. Uyuza sebep olan etkenlerden en çok karşımıza çıkabilecek olanlardan üç tanesi ‘Sarcoptes’, ‘Demodex’ ve…

Dişi kedilerde kızgınlık dönemi ne kadar sürer?

Patili dostlarımızın kızgınlık davranışları gösterdiği bu döneme biz östrus diyoruz. Dişi kedilerde bu süre ortalama yedi gündür. Aslında geniş bir süre alanı vardır, bu süre sağlıklı kedilerde 1 günden 21 güne kadar bir aralığı kapsar. Koital temas (erkek kedi ile çiftleşen) yaşayan dişi kedilerdeki ortalama ise 8,5 gündür. Koital temas yaşamayan dişilerde ise ortalama 6 gün…