Köpeklerin hasta olduğunu anlamak zor olabilir. Onu her gün görüyorsunuz ve size kendisini kötü hissettiğini söyleyemediği için, onun sağlığını kontrol edebilmeniz zorlaşır.
Veterinerinizi ara sıra genel bakım için ziyaret etseniz de, köpeğiniz profesyonel ve uzman bir sağlık kontrolü geçirmeden aylar geçirebilir. Evcil hayvan sahiplerinin veteriner ziyaretleri arasındaki aylarda, köpeklerinin sağlığını kontrol etme konusunda daha fazla bilgi sahibi olmalarına yardımcı olmak için bir rehber hazırladık. Bu yazı, köpeğinizin sağlığını korumak için doğru adımları atmanıza ve hasta olduğunda herhangi bir rahatsızlığının belirtilerini nasıl tanımlayacağınızı bilmenize yardımcı olacaktır.
Köpeklerde yaşamsal belirtiler nelerdir ve onlar hakkında ne bilmeniz gerekir?
Hayati belirtiler; vücut ısısı, nabız hızı ve solunum hızıdır. Köpeğiniz sağlıklı olduğunda ve kendini iyi hissettiğinde bunları bilmek iyi bir fikirdir. Böylece, hastalanırsa farkı anlayabilirsiniz.
Bir köpek için normal vücut ısısı 38.5 derecedir. Ancak, normal aralık 37.8 ile 39.3 derecedir. Köpeğinizin ateşi 37 dereceden düşük veya 39 dereceden yüksek olduğunda, hemen veterinere gitmesi gerekir. Ateş; sıcak çarpması, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, kontrolsüz nöbetler veya diğer koşullardan kaynaklanabilir. Normalden daha düşük bir sıcaklığa hipotermi veya şok, böbrek yetmezliği veya belirli kalp hastalığı türleri neden olabilir.
Bir köpeğin normal nabız hızı dakikada 75 ila 120 bpm’dir. Oran; köpeğinizin boyutuna, yaşına ve sağlığına bağlı olarak değişir. Arka ayaklarının alt kısımlarının gövdeyle birleştiği V şeklindeki bölgede, parmağınızı kan damarına bastırırsanız köpeğinizin nabzını hissedebilirsiniz. BPM’yi elde etmek için; 10 saniye boyunca atımları sayın, ardından bir dakika için toplamı elde etmek için 6 ile çarpın.
Solunum hızı, köpeğinizin dakikada aldığı nefes sayısıdır. Sağlıklı köpeklerde, normal solunum hızı dakikada 15 ila 20 nefestir. Köpeğinizin nefesinin sığ, zor veya hızlı olduğunu fark ederseniz veterinere gidin. Dakikada 35’ten fazla nefes almak endişe kaynağıdır ve hemen veterinere gitmeyi gerektirir.
Köpeklerin kilosu nasıl kontrol edilir?
Obezite, ne yazık ki köpeklerde görülen en yaygın beslenme bozukluklarından biridir. Bu nedenle, kilosunu kontrol etmeniz önemlidir.
Büyük ve tüylü köpeklerin daha fazla tüyleri olduğu için kilo alıp almadıklarını söylemek zor olabilir, ancak kısa tüylü köpeklerde kilo alımı zamanla daha belirgin hale gelir. Çoğu zaman, zayıf köpekler zayıf olmakla karıştırılır ve bu da sahiplerin onları aşırı beslemesine neden olabilir.
Köpeğinizin zayıf veya fazla kilolu olup olmadığını kontrol etmek için; elinizi vücudunun yanına koyun. Sağlıklı bir kilodaysa, kaburgalarını hissedebilmeniz gerekir. Göbeği sarkmamalı ve beli, kaburgaları ve kalçaları arasında görünür olmalıdır. Bir köpek zayıfsa, pelvisleri belirginleşir ve kaburgaları görünür.
Fazla kilolu bir köpek, yürüyüşe çıkmakta isteksiz görünebilir veya yürüyüşe çıktığınızda geride kalabilir. Aynı şekilde, eğer fazla zayıfsa, dayanma gücü düşük olabilir.
Köpeğinizin iştahında değişiklik var mı?
Köpeğinizin iştahında herhangi bir değişiklik fark ederseniz yakından kontrol edin. İştahsızlık ile ilişkili bazı hastalıklar vardır. Bunlardan bazıları; diş ve diş eti sorunları, sindirim sorunları, stres veya altta yatan bir enfeksiyondur.
Köpekler yaşlandıkça vücutları değişir. Koku ve tat alma duyuları azalır, bu da yemek tercihlerini değiştirebilir veya yemek sırasında yaşadıkları heyecanı azaltabilir. Ayrıca, yaşlı köpekler egzersiz yaptıkları ve daha az hareket ettikleri için çok fazla enerji harcamayabilirler.
Rutindeki küçük veya büyük herhangi bir değişiklik, köpeğinizin iştahını etkileyebilir. Seyahat etmek veya ev taşımak gibi büyük değişiklikler, onda strese neden olabilir. Bu da, süreçte kendisini rahatsız hissettiği için iştahında değişikliklere yol açabilir. Ayrıca, yeni bir köpek maması veya mama kabı gibi küçük değişiklikler de uyum sağlaması için zaman gerektirebilir.
Köpeğiniz hasta veya yaralıysa, yemeye çalışırken iştahı olmayabilir veya ağrı hissedebilir. Enfeksiyonlar, kalp hastalıkları veya sindirim sistemi hastalıkları iştahsızlığa neden olabilir. Köpeğinizin diş veya diş eti yaralanması varsa, yemeklerini yemesi acı verici olabilir ve bu da yemeği reddetmesine neden olabilir.
Köpeğinizin dişlerini nasıl kontrol edebilirsiniz?
Diş hastalığı, köpeğinizin iştahındaki değişikliğin ana nedenlerinden biridir. Diş hastalığı, dişlerinde veya diş etlerinde ağız kokusuna neden olabilecek bir enfeksiyon olabileceğinden, köpeğinizin yiyeceklerini çiğnemesini acı verici hale getirebilir.
Köpeğinizin ağız sağlığını korumak için diş etlerini düzenli olarak kontrol edin. Sağlıklı bir diş eti pembe, dişler beyaz görünmeli ve dişlerin üzeri tartarlarla kaplanmamalıdır.
Köpeğinizin kulaklarını, gözlerini ve burnunu kontrol edin
Temiz olduklarından, sağlıklı göründüklerinden, koku veya akıntı olmadığından emin olmak için; köpeğinizin kulaklarını haftalık olarak kontrol edin. Bazı köpek ırkları, bir mantar veya bakteriyel enfeksiyona daha yatkındır. Bu nedenle, kulaklarının sağlığına daha fazla dikkat gerektirir. Köpekler, kulak enfeksiyonu belirtisi olarak sıklıkla kafalarını sallama veya kaşınma eğilimindedir.
Bir köpeğin gözleri parlak, net görünmeli ve akıntı olmamalıdır. Kızarıklık, sağlığın kötü olduğuna dair bir uyarı işaretidir. Köpeğinizin gözleri tahriş olmuş görünüyorsa hemen veterinerinizle iletişime geçin.
Sağlıklı bir köpeğin, temiz ve nemli bir burnu olacaktır. Bir köpeğin burnu pembe ile siyah arasında bir renkte olabilir. Bu nedenle, köpeğiniz için neyin normal olduğunu takip edin. Kanama, kabuklanma veya akıntı da köpeğinizin iyi olmadığının işaretleridir.
Köpeğinizin nefesine dikkat edin
Sağlıklı bir ağız, sağlıklı bir köpeğe açılan kapıdır. Temiz kokulu nefes ve diş taşı olmayan temiz dişler, iyi sağlık belirtileridir.
Köpeğinizde diş eti iltihabı varsa, hayati organları etkileyebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diş eti çekilmesi; kemikler ve bağlar gibi dişleri destekleyen yapıların hastalığıdır ve köpeklerde diş kayıplarının başlıca nedenidir. Diş eti ile dişin alt kısmı arasındaki boşluklarda yiyecek, plak ve tartar birikmesinden kaynaklanır.
Köpeğinizin ağzından gelen çürük bir koku, diş çürümesi veya daha kötüsü, agresif bir kanser türü olan oral melanom anlamına gelebilir. Rutin diş bakımı, sorunları erken fark ederek bir köpeğin genel sağlığının ve uzun ömürlülüğünün iyileşmesine yardımcı olabilir.
Tüyleri parlak ve temiz görünüyor mu?
Sağlıklı bir köpek; doğal yağlar nedeniyle tipik olarak parlak, temiz bir kürke sahip olacaktır. Kirlenmedikçe, rutin olarak yıkanması gerekmez. Rutin banyo, evcil köpekler için gerekli değildir ve cilt tahrişine neden olabilir.
Köpeğiniz sık sık yalıyor, çiğniyor veya kaşınıyorsa; cilt tahrişi, cilt alerjileri, böcek ısırığı veya pire varlığının bir işareti olabilir. Aynı zamanda, köpeğinizin rahatsız olduğunun bir işaretidir. Bu durumda, sorunu çözmek için bir veteriner ziyareti planlayabilirsiniz.
Mesane ve bağırsak hareketleri ne durumda?
Köpeğinizin karın ağrısı olduğunu düşünüyorsanız, kakasını kontrol edin. Sağlıklı bağırsak hareketleri olduğunda; kan, mukus, solucanlar, yumurtalar, beyaz renk değişikliği, siyah, katranımsı bir görünüm, yağlı bir kaplama veya ishal olmayacaktır.
Bir değişiklik fark ederseniz, bunun nedeni beslenme, stres, alerji, parazitler, bakteriyel enfeksiyon, viral enfeksiyon, toksik madde alımı, pankreatit, kanser, inflamatuar bağırsak hastalığı, kolit veya bir tıkanıklık olabilir.
Köpeğinizin idrarının rengi de önemlidir. Köpeğinizin idrarı şeffaf sarı renkteyse, bu iyi bir sağlık göstergesidir. Koyu veya parlak sarı idrar, dehidrasyon belirtisi olabilir. Kırmızı, pembe veya bulanık idrar rengi; idrar yolu enfeksiyonu, sistit, pıhtılaşma hastalıkları, travma veya kanser belirtisi olabilir. Köpeğiniz evin içine idrar kaçırıyorsa, bu bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Bu değişiklikler meydana gelirse, daha fazla test için veterinerinizden bir kontrol planlayın.
Köpeğinizin hasta olabileceğine dair diğer belirtiler
Tüm köpekler benzersizdir ve kendi kişiliklerine sahiptir. Onlar hakkında en sevdiğimiz şeylerden biri de budur! Köpeğinizin davranışında farklı bir şey fark ederseniz; bu, onun kendisini iyi hissetmediğinin bir göstergesi olabilir. Hasta bir köpek normalden daha enerjisiz olabilir, sizden çekinebilir ve evde tembellik edebilir.
Köpeğinizin sağlığında ve davranışında herhangi bir değişiklik fark ederseniz, bu semptomların daha belirgin olduğu herhangi bir tetikleyiciyi not almak için bir günlük tutabilirsiniz. Veterinerinize herhangi bir ek bilgi sağlayabilirseniz, randevunuz sırasında tam ve doğru bir teşhis koymasına yardımcı olmak için size büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Kaynaklar
Signs a dog is healthy https://www.drmartybecker.com/petconnection/signs-a-dog-is-healthy/
Dog health checklist https://www.animaltrust.org.uk/blog/how-to-check-your-dogs-general-health/
8 Differences Between Healthy and Unhealthy Dogs https://outwardhound.com/furtropolis/health-wellness/8-key-differences-between-healthy-and-unhealthy-dogs
IS YOUR DOG EXPERIENCING A SUDDEN CHANGE IN APPETITE? https://www.dogtopia.com/blog/is-your-dog-experiencing-a-sudden-change-in-appetite/
6 Signs Your Dog is Healthy https://www.petinsurance.com/healthzone/pet-health/health-conditions/6-signs-your-dog-is-healthy/