Erkek köpekler 6.aydan itibaren cinsel olgunluğa girer ve tüm yıl boyunca çiftleşebilirler. Erkek köpeklerin kızgınlık döneminde olduğunu gösteren en tipik belirti saldırgan tavırlardır. Kortizol ve testosteron adı verilen hormonlardaki değişim huzursuzluk yaratacağı gibi çok havlama ve özellikle geceleri ulumayla kendini belli eder.
- Evden kaçma eğilimi
- Her yere idrar yapma
- Şaşkınlık ve
- Dikkatsizlik erkek köpeklerde kızgınlık dönemi belirtileridir.
Erkek köpekler de aynı dişilerde olduğu gibi 6.aydan itibaren kızgınlık dönemine girebilirler. Irka bağlı olarak bu dönem birkaç ay ileri atabilir.
Kızgınlık Dönemindeki Erkek Köpekle Nasıl İlgilenilir?
Kızgınlık döneminde olan erkek köpeklerle ilgilenirken dikkat edilmesi gereken noktalara özen gösterilmelidir. Evde kaldıkları süre boyunca depresif moda geçen erkek köpekler kızgınlık döneminde kendileriyle dahi çatışmaya girebilirler.
Ergenliğe ulaşan köpeklerde kızgınlık döneminin yaşanması son derece normaldir. Köpekler mevsimden bağımsız olarak çiftleşebilirler. Köpeklerin kontrollü bir şekilde çiftleşmesi daha uzun ve daha sağlıklı bir ömür sürmeleri için belirgin farklı yaratabilir.
Köpekler zamanından önce yani fiziksel ve mental olgunluğa erişmeden çiftleştirilmemelidir!
Küçük ırkların 12-18, orta ırkların 15-18 ve büyük ırkların 18-24 aylık dönemde çiftleşmesi en güvenli olandır.
Planlı bir çiftleşme söz konusu olduğunda kapsamlı bir sağlık muayenesi bulaşıcı ve genetik hastalıklardan korunmada büyük öneme sahiptir.
Erkek Köpeklerde Kızgınlık Ne Kadar Sürer?
Kızışma döngüsü 6 ya da 8 aylık periyotlarda gerçekleşir. Erkek köpeklerde karşı cinse olan ilgi yaklaşık 18 gün sürer. Ancak dişi köpeklerde davetkârlık bu sürenin yarısında sona erer. Kızgınlık döneminde davranışlarını yönetmekte bir hayli zorlanan erkek köpekler tedirgin, huysuz ve agresiftir.
Erkek köpekler kızışmış bir dişiye ulaşmak için sokağa çıktıklarında çok uzak yerlere gidebilirler. Bu dönemde erkekleri kışkırtan en önemli ayrıntı, kızgınlık döneminde koku salgılayan dişi köpekler olacaktır.
Erkek Köpeklerde İlk Çiftleşme
Erkek köpeklerde yaş ve ırka bağlı olarak ilk çiftleşme yaşı değişiklik gösterir. 15 ile 19.aylar arası ilk tecrübe için son derece uygundur. Erkek köpekler için çiftleşme öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
Erkek köpekler çiftleşmeden önce veterinere götürülmelidir
Başka bir köpekle fiziksel ve cinsel temasta hastalık transferi yaşanabilir. Bit ve parazit gibi durumlar için bir tedbir niteliği taşıyacak olan kontroller, dişi köpekler için de önerilir. Çiftleşmeden önce partneriyle birkaç kez buluşturulması önerilen erkek köpekler bu sayede eşlerini tanır ve daha iyi anlaşır.
Çiftleşme esnasında dikkat edilmesi gerekenler
Çiftleşme için seçilen dişi köpeğin ovulasyon döneminde olması süreç önünde ciddi bir engel oluşturur. Erkeğin dişiyi zorlaması dişinin öfkelenmesine neden olabilir. Saldırganlaşan köpek kendine veya erkeğe zarar verebilir. Erkeğin dişi üzerinden baskı kurması engellenmesi ve istenmeyen durumlarda erkeğin ortamdan uzaklaştırılması gerekir.
Çiftleşme sonrasında dikkat edilmesi gerekenler
Çiftleşmenin ardından 1 hafta 10 günlük süreçte erkek dişisini aramaya devam eder. Bu da huzursuzluk ve öfkeli davranışların kaynağını oluşturur. Köpek sahibinin bu süreçte anlayışlı olması ve sürecin geçeceğini bilmesi son derece önemlidir. Erkek köpeklerde çiftleşmenin ardından;
- Penis yaralanması ve
- Akıntı sık görülen sağlık sorunları arasında gösterilebilir.
Yaralanmanın ardından sürecin kendi kendine geçmesi beklenmemeli zaman kaybedilmeden veteriner hekime başvurulmalıdır. Yaranın iyileşmesi uzarsa köpeğin yaşam kalitesi düşecektir.
Köpeklerde Partner Seçimi
Partner seçimi yapılırken dişi ve erkek köpeğin fiziksel özellikleri göz önünde tutulmalıdır. Hemen hemen aynı boyuttaki köpeklerin çiftleşmesi en doğru olandır. Dişilerde olduğu gibi çok belirgin kızgınlık dönemi geçirmeyen erkek köpekler, her zaman çiftleşmeye hazırdır.
Aşırı cinsel davranışta bulunmaması için erkek köpekler eğitilmelidir. Belli komutları algılayan ve uyan erkekler yakında bir dişi olduğunda kontrol edilebilir.
Kızgınlık dönemindeki dişi köpeklerden uzak durmak gerekir. Farklı bölgelerde dolaşmak, günlük rutinleri değiştirmek ve eğitimle köpeği kontrol altında tutmak en doğru tedbirler arasında gösterilebilir.
Çoğu erkek köpek, sahibinin kolu veya bacağına sürtünür. Bu davranışın kabul edilmeyerek düzeltilmesi ev dışında kontrolün daha kolay sağlanması açısından önemlidir. Erkek köpeklerde cinsel davranışları değiştirmek amacıyla ilaç kullanılmamalıdır. Durum köpek sahibinin kontrol edemeyeceği bir hal alırsa mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır.
Kızışmış Bir Dişi Köpeğin Etrafındaki Erkeğin Bakımı Nasıl Olur?
Erkek köpekler kızışmasa da kızışmış bir dişi köpek ilgilerini çeker. Dişinin kokusunu alan erkekler cinsel olarak uyarılır ve bunu feromon yayarak kanıtlar. Odak noktası kızışmış dişi olan erkekler çiftleşene kadar yemeden kesilebilir, saldırganlaşabilir, her yere idrarını bırakarak sınırlarını belirginleştirir ve dişi köpek onda saplantı haline gelebilir.
Kızışmış dişiden uzak tutulması önerilen erkek köpeklerin dikkatini başka bir odağa yönlendirmek için bağımsız egzersizlerden ve açık alan aktivitelerinden yardım alınabilir. Erkek köpeklerde kızgınlık dönemini rahat atlatacak tavsiyeler için hekime danışmak en doğru karar olacaktır.