Dişi hamsterlar yaklaşık 6-7 haftalıkken cinsel olgunluğa erişirler ve çiftleşme sezonlarında düzenli olarak (4 günde 1) kızgınlığa girerler. Siklusları boş geçen hamsterlarda bazen genital bölgede beyaz renkli akıntı oluşabilmektedir.
Bu akıntı rutin sağlıklı hamsterlarda görülebilsede normal şartlarda hamsterlarda bu tarz dönemsel vulva akıntısı olmamaktadır. Bazen birkaç gün hastalıkla bağlantısı olmayan böyle akıntılar gözlenebilir, ancak bu akıntılarda kötü koku, kahverengi ya da sarıya çalan renk tonları ve kan olmamalıdır. Eğer kızınızda böyle bir akıntı görüyorsanız en kısa zamanda veteriner hekiminze başvurmalısınız. Bu tarz akıntılar Pyometra (rahim enfeksiyonu) geçiren hamsterlarda oluşabilen bir durumdur. Bunun ayrımında akıntının sıklığı, akıntıdaki pis koku, kızınızın iştahı, sıvı tüketme durumu, davranışlarındaki değişimler de değerlendirmeye alınır. Bunun hastalıktan mı yoksa normal bir duruma bağlı olduğunu tespit edebilmek için öncesinde genel muayene, akıntı örneğinden mikroskobik inceleme (sahada bol lökosit ve bakteri varlığı), radyografi, abdomen ultrasanografi, diyagnostik laparotomi tekniklerinden yardım alınmaktadır.
Kızınıza pyometra teşhisi konulursa bunun tek kesin tedavisi operasyondur. Ameliyatla alınan enfekte rahim ve yumurtalıklar sonrasında hızlı bir iyileşme dönemi mevcuttur. Alternatif tedavi yöntemleri olarak antibiyotik ve hormon uygulamaları denense de sürekli tekrar eden enfeksiyonlar nedeniyle tercih edilen tedavi yöntemleri değildirler.
Pyometra maalesef zamanında tedavi edilmediğinde sonucu ölüme kadar giden sonuçlar doğurabilmektedir. Oluşma sebepleri genelde doğum sonrası yavru zarlarının, plasentanın tam olarak atılamaması, idrar yollarında bir hastalık taşıyan hamsterla çiftleşme, hormonel hastalıklar, hayali gebelik (sık rastlanılır) gibi sebeplerdir. Üst üste çiftleşmeden sürekli boş geçen kızgınlık dönemleri hastalığa hazırlayıcı etkenlerin başında gelmektedir.
Pyometra her zaman akıntı ile kendini göstermez (kapalı pyometra), akıntı durumu cervix adı verilen rahim tıpasının açık olduğu durumlarda kendini gösterir. Bu durum farkedilememe riskinden dolayı daha tehlikelidir. Bu durumda hamster sahiplerinin gözlemleri çok daha önemlidir. Bu tarz hastalarda harekette azalma, iştahta kesilme, çok su içme, çok idrara çıkma, karın ağrısına bağlı kambur duruş, kendini elletmeme, agresifleşme gibi semptomlardır.
Hamster’ımı Kısırlaştırmalı mıyım?
Pyometra (rahim iltihabı) ve bunun benzeri (ovarial kist sendrom, meme tümörü, adenokarsinom vb) bir çok genital hastalıktan korunma yöntemi olarak dişi hamsterlarda kısırlaştırma ameliyatı önerilmektedir. Bu ameliyat yurt dışında özel merkezler tarafından rutin olarak yapılabilirken, ülkemizde çok ender veteriner tıp merkezleri bu hizmeti vermektedir. Kendilerinin ortalama 100 – 120gr civarında olmaları ve metabolizma farklarından dolayı özel bir anestezi, mikro cerrahi seti ve becerisi gereklidir. Kliniğimizde hamster kısırlaştırma (ovariohistorektomia) operasyonları başarıyla gerçekleştirilebilmektedir.