Sevimli dostlarımızda çok sık görülen ağız kokularına neden olan birçok etken bulunmaktadır. Patili dostumuzdaki ağız kokusunu giderebilmemiz için öncelikle ağız kokusuna neden olan sebebi belirlememiz gerekir! Kedide ağız kokusu genel nedenleri arasında;
- Ağız boşluğu lezyonları
- Peridontal hastalıklar
- Diş taşları
- Tartar
- Diş çürükleri
- Kötü beslenmeden dolayı mide sorunları
- Diğer organ yetmezliklerine bağlı oluşan toksik maddelerin (üre, amonyak) artışı
- Metabolik hastalıklar (diyabet vb)
- Diş değişim dönemleri (ufak dereceli)
- Bazı paraziter enfekisyonlar
- Diş etleri ve ağız boşuğuna afinite gösteren virus hastalıkları (ör: calisi virus)
Yukarı bahsedilen sebepler en yaygın ağız kokusu sebepleri arasındadır. Ağız kokusunun tedavisi mevcut sebep teşhis edildikten sonra tedavi edilebilir. Örneğin böbrek yetmezliğine bağlı bir ağız kokumuz varsa böbrekler eski sağlığına destek tedavi ile kavuşturulabilirse ağız kokusu da kendiliğinden ortadan kalkacaktır.
Kedilerde ileri derecede birikmiş diş taşları temizlenmediği taktirde belli bir müddet sonra diş etlerinde oluşturacağı baskıdan dolayı diş eti problemlerini beraberinde getirerek ağız kokusu oluşmasına neden olmaktadır. Diş etlerinde meydana gelecek hasarlar zamanda bakteri üremesi ve enfeksiyon sorunları oluşturacağından dolayı ciddi oranda rahatsızlık verecek ağız kokusu oluşmasına neden olmaktadır. Kedilerde meydana gelecek ağız kokuları bazı durumlarda yeme sorunu ve aşırı salya oluşumuna neden olabilmektedir. Özellikle salya artması ağız kokusunun ileri derece olmasına sebep olabilir. Diş taşları zamanla diş etlerinin içine doğru ilerlediğinden dolayı boşluklar oluşmaktadır. Bu boşlukların zamanla yiyecek artığı dolması ile beraber kedilerde ağız kokusu dahada şiddetlenerek ilerlemektedir.
Diş Çürükleri Ağız Kokusunun Nedenleri Arasında Bulunuyor
Diş taşlarında olduğu gibi kedilerde diş çürükleri oluşması durumunda da dişlerde oluşacak kavite boşluklarına yiyecek artıklarının birikmesi ve bakteri üremesinden dolayı kedilerde ağız kokusu oluşmasına neden olmaktadır. Diş boşluklarında zamanla gıda artığı birikmesi ve bakteri problemi ağız kokusunun yanında zamanla ciddi diş sorunlarına neden olabilmektedir.
Kedileri Ağızlarında Oluşan Lezyonlar
- Stomatitis (ağız boşuğu iltihabı)
- Gingivitis (diş eti iltihabı)
- Glositis (dil iltihabı)
Başlıca görülen lezyonlar arasında bulunmaktadır. Ağız boşluğunda oluşacak lezyonlar mantar, bakteriyel enfeksiyon ve viral hastalıklara bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Kedilerde ağız kokusu oluşumlarının bir diğer nedenleri arasında da dilde oluşan yara ve iltihaplar olmaktadır. Glossitis (dil iltihabı) ve diş eti yangısı gingivitisler’de aynı şekilde kedilerde ağız kokusuna neden olabilmektedir. Kediler vücutlarını yalamayı seven hayvanlar olmasından dolayı tüylerinde oluşacak bakterilerin ağız yoluna gitmesi ile çeşitli lezyonlar oluşarak ağız kokusu oluşumu meydana gelmektedir.
Kedilerde Şeker Hastalığı Oluşumun Ağız Kokusuna Etkisi
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de görülebilen şeker hastalığı aşırı derecede ağız kuruluğu oluşturacağından dolayı zamanla diş etlerinde deformasyon oluşmasına neden olacağı için ağız kokusu oluşumu meydana gelmektedir. Ağız kuruluğu oluşması durumunda kediler özellikle kuru mama yerken ciddi oranda dişleri hasar görebilmektedir. Diyabet hastalığı kontrol altına alınamayan kediler zamanlan ciddi sağlık problemlerinin altında da kalabileceği için kesinlikle veteriner kontrolünde takip edilmesi gerekmektedir.
Ağız Mukozasında Meydana Gelen Sorunlar
Kedilerin ağız mukozalarında meydana gelebilecek erozyonlar ve kedilere özgü hastalık olan Eozinofilik granuloma ağız mukozası ve dil üzerinde ülser oluşturarak kedilerde ağız kokusu meydana getirmektedir. Eozinofilik granuloma hastalığı genelde orta yaş sınıfında bulunan dişi kedilerde yoğun olarak görülmektedir. Özellikle dil bölgesinde oluşan bu hastalık diğer kedilere de bulaşma riski taşımasından dolayı veteriner kontrolünde takip edilmesi gerekmektedir.
Yaraların Ağız Kokusu Oluşumuna Etkisi
Tavuk kemiği ve buna benzer sert cisimlerin ağızda meydana getirebileceği yaralar zamanla enfeksiyon kapması durumunda ağız kokuları oluşturabilmektedir.
Kedilerde mide sorunlarından kaynaklı ağız kokusu oluşumları da meydana gelebilmektedir. Kötü beslenme sebepli ve helicobacter (midede üreyebilen bir bakteri çeşidi) enfeksiyonlarından dolayı mideden oluşacak sorunlar ağız içinde koku oluşumu meydana getirmektedir. Kedilerde bu etkenlerin dışında patolojik sınıfa girmeyen ağız kokuları özellikle diş değişim dönemlerinde de meydana gelebilmektedir.
Kedilerde meydana gelen ağız kokuları için kesinlikle kulaktan duyma bilgiler ile tedavi sürecine başlanmaması gerekmektedir. Özellikle bu konularda deneyimsiz bir hayvan sahibi iseniz veteriner hekiminiz tarafından vakit kaybetmeden destek almanız gerekmektedir.