Özellikle sokak kedilerinde yavruluk dönemlerinde çok sık görülmektedir. Bakımsız kalması, bazı virüs ve bakteri enfeksiyonları ile tetiklenen bu durum gözlerde körlüğe kadar komplikasyonlara yol açabilirken aslında erken dönemde teşhis edildiğinde basit tedavi yöntemleri ile önlenebilmektedir. Kedilerde iltihap artışından dolayı meydana gelen göz kapanması duruma kornea üzerinde deformasyona neden olarak ilerleyen dönemlerde körlüğe kadar kötü sonuçlara neden olabilmektedir.
Göz Kapanması Neden Olur?
Genelde üst solunum yolu enfeksiyonları, konjuktiva ve göz üzerinde hastalık yapıcı etkisi olan bakteri ve virüslerden dolayı oluşan akıntılar göz bölgesine bulaşması durumunda birikerek kapanma oluşturmaktadır. Yavru kedilerin gözlerinde çapaklanma çok sık gelişir ve genelde anne kedi tarafından temizlenmektedir. Fakat yavruların annelerinden uzak kalması ya da güçlü beslenemeyen anne kedinin hastalanması sonucu da oluşabilmektedir. Yavru kedide göz kapanması durumu sebebine göre çoğu zaman bulaşıcı da olabilmektedir.
Kedilerde Göz Kapanması Nasıl Tedavi Edilir?
İlk olarak kapanma nedeninin teşhis edilmesi gerekmektedir. Yavru kedilerde göz kapanmalarının %90ı virus ve bakteriye bağlı iltihap oluşumundan kaynaklandığı için bu rahatsızlığı veteriner hekiminize doğrulatıp gerekli destek tedavi ve rahatsızlığına uygun göz damlaları önerilerini alabilirsiniz. Başlıca tedavi yöntemleri arasında;
- Eczanelerden ya da veteriner kliniklerinden temin edebileceğiniz göz antiseptiği ile (%3lük borik asit çözeltisi) göze pamuk yardımı ile düzenli pansuman uygulaması.
- Eczane ya da veterinerden solüsyon alma imkanı bulunmuyorsa kaynatılmış ılık su ya da çay yardımı ile göze düzenli pansuman uygulaması
- Göz kapaklarını güzelce temizledikten sonra açılması için biraz bekleyin ve açılmazsa işlemi tekrar deneyin. Özellikle iltihap çok oluşmuş ise göz kapakları birbirine sürekli yeniden yapışabilir. Çok inatçı yapışmalarda ve gözde ağır enfeksiyon olgularından veteriner hekiminizden yardım almanız önerilir.
- Göz açıldıktan sonra teşhis edilen rahatsızlığa uygun göz damlalarının aksatılmadan düzenli olarak kullanılması gözün yeniden kapanmamasına büyük oradanda yardımcı olacaktır.
Yavru Kedide Göz Kapanması Temizlenmediği Taktirde
Genelde tek gözde oluşan sorun kısa süre içinde tedavi edilmeye başlanmazsa kornea üzerinde deformasyon başlayacak ve bir süre sonunda kedinin gözü tamamen görme işlevini kaybedecektir.
Tarif ettiğimiz temizleme yöntemi belki karışık geliyor gibi olacaktır ama çok kolay şekilde bulacağınız solüsyon ile sadece 20-25 dakikanızı ayırarak bir kediyi kör olmaktan kurtaracağınızı unutmamanız gerekmektedir.