Kedilerde sık görülen rahatsızlıkların arasında dış ve orta kulak iltihaplanması bulunmaktadır. Kulak yoluna bulaşan bakteri ve mantarlar zamanla enfeksiyon oluşturarak iltihap oluşmasına neden olmaktadır. Kedide kulak iltihabı erken teşhis edilemediğinde işitme kaybı ve denge problemleri meydana gelebilmektedir. Kedilerde kulak iltihabı dış, orta ve iç kulak olarak üç kademede incelenmektedir. Kedilerin kulakları dik yapılı olmasından dolayı dış kulak enfeksiyonları çok kolay bir şekilde oluşabilmektedir. Dış kulak enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman yayılarak orta ve iç kulağa kadar ilerleyebilmektedir.
Kedide kulak iltihabı bazı durumlarda alerjik sebeplerin devam etmesi durumunda şekillenebilmektedir. Sürekli kaşıntı halinde olan kedilerin kulaklarında tahriş oluşacağından dolayı zamanla enfeksiyonlara bağlı olarak iltihaplanma meydana gelebilmektedir.
Kedide Orta Kulak İltihabı
Kulak bölgesinde meydana gelen en sık iltihapların başında orta kulak bölümü gelmektedir. Tedavi edilemediği zaman iltihabın olduğu kulak bölgesinde yüz felcine kadar neden olabilmektedir. Genelde tek kulakta meydana gelmektedir. Orta kulak iltihabı nedenleri arasında;
- Dış kulakta meydana gelen enfeksiyonların orta kulağa ilerlemesi
- Genel olarak kulak zarında deformasyon oluşturacak darbeler
- Parazitler (Genelde kulak uyuzu gibi parazitler kulak içine doğru ilerlemektedir)
- Pisi otunun kedilerin kulaklarına kaçması en yaygın nedenler arasında bulunmaktadır. (dönemsel olarak görülmektedir)
Orta Kulak İltihabının Belirtileri
Kediler rahatsızlıklarını çok kolay bir şekilde belli edebilmektedir. Orta kulak iltihabının belirtileri arasında;
- İştahsızlık ile başlayan kilo kayıpları
- İltihap oluşan bölgeye doğru kedinin sürekli kafasını aşağıda tutması
- İltihap olan bölgeye dokunulduğunda tepki vermesi ve kulaklarına dokunulmamasını istemesi
- Yüksek ateş ve halsizlik (39 derece üzerine çıkması)
- Denge kaybının oluşması ( Özellikle orta kulak iltihabı ilerlemesi durumunda denge kaybı görülmekte ve kediye ciddi hasar verebilmektedir)
- Kulak bölgesinden iltihap kaynaklı kötü kokuların gelmesi (Koku gelmesi durumunda iltihap oranı artmış ve hastalık ilerlemiştir)
Kedide Ortak kulak iltihabı belirtilerini fark etmeniz durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekim tarafından kontrol edilmesini sağlamalısınız. Veteriner hekim otoskop ile muayene ederek teşhis koyabilmektedir. Genelde sokak kedileri ya da dış ortama çok çıkan kedilerde görülse de bazı alerjik durumlarda çok iyi bakımlı ev kedilerinde de görülebilmektedir. Özellikle hatalı beslenme sonucu oluşan alerjik durumlar sürekli kaşınma hissi oluşturacağından dolayı kedide kulak iltihabı sorununa zemin hazırlayabilmektedir.
Kedide Kulak İltihabı Tedavisi
Kulak iltihabının fark edilmesi durumunda veteriner hekim tarafından verilecek ilaçların aksatılmadan uygulanması gerekmektedir. Tedaviye başlamadan önce iltihap oluşmasına neden olan unsurun çok iyi tespit edilmesi ve ona göre tedavi sürecinin başlaması gerekmektedir. Bazı durumlarda kronik olarak kulak iltihabı görülmesinden dolayı cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir.
Kedide kulak iltihabı oluşumlarında erken teşhis hem hastalığın ilerlememesi hem de daha kolay tedavi edilmesine imkan verdiğinden bu konuda vakit kaybedilmemesi gerekmektedir. Sürekli olarak iltihaplanma durumu yaşanıyorsa kedinizin belli dönemlerde veteriner hekiminizin tavsiye ettiği önlemlerle birlikte düzenli olarak kontrole getirmeniz gerekmektedir.
Bazı durumlarda kulağa kaçan toz, kir ve yabancı cisimlerde zamanla kedide kulak iltihabı oluşmasına neden olmaktadır. Dış ve orta kulak iltihapları ile başlayan dönemlerde geç kalınması durumunda iç kulağa kadar ilerleyerek kedinizin komple duyma hissini kaybetmesine neden olabilmektedir. Kedide kulak iltihabı konusunda tecrübeniz yok ise kesinlikle kulaktan duyma tedavi yöntemleri kullanmadan veteriner hekiminiz tarafından destek almanız gerekmektedir.