Salgı bezleri kedilerin ağız ve diş sağlığının oluşturan temel unsurlar arasında bulunmaktadır. Salgı bezleri aynı zamanda kedinizin bütün sindirim sisteminin çalışması ve hastalıklar ile mücadele etmesine de etki etmektedir.
Kedilerde genelde yemek yeme zorluğu ve yüz bölgesinde genel şişmeler görülüyor ise ağız içi sorunların işareti olabilmektedir. Ağız içi sorunlar belli bir süre sonunda kedide ağız salya akıntısı meydana gelmesine neden olmaktadır. Kedilerde oluşan ağız sorunları erken teşhis edilmediği zaman enfeksiyon artarak ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Kedilerin Salya Bezleri
Kedilerde kulak altı, alt çene ve dilaltı bölgelerinde bulunan üç farklı salya bezi grubu bulunmaktadır. Bunlar özelliklerine göre hastalıklara karşı korunma ve ağız diş sağlığının korunmasında etkin rol oynamaktadır. Kedide ağızda salya akıntısı mukus, elektrolit ve amilazlar gibi yapılardan oluşmaktadır. Salyalar aynı zamanda beslenme sırasında alınan gıdaların daha kolay yutulması ve sindirilmesi için sürekli olarak salgılanmaktadır.
Kedilerde Salya Akıntısına Neden Olan Durumlar
Genelde ağız içi enfeksiyonlardan kaynaklanan sorunlardan meydana gelen akıntılar bazı durumlarda darbe ve travmatik sorunlardan da kaynaklanmaktadır. Özellikle yabancı bir cisim batması ya da ağız bölgesine alınacak bir darbenin ağız bölgesinde tahrip oluşturmasından dolayı oluşacak enfeksiyonlar kedilerin salya akıtmasına neden olabilmektedir.
Dilde, yanak iç mukozasında ve diş etlerinde oluşacak her türlü yaralar, aftlar ve enfeksiyonlar kedilerde salya akıntısına neden olabilmektedir. Calisivirus gibi ağız içi ülserlere ve lezyonlara sebep olan virüs hastalıkları ve bir çok diş ve diş eti hastalığında salya problemi ile karşı karşıya kalmaktayız.
Kedilerde bir çok salya akıntı problemi zamanında müdahele edilmediğinde ilerleyen dönemlerde iştahsızlık ve kilo kaybı görülecektir. Kedinizde böyle bir durum yaşadığınzda erken dönemde onu veteriner hekiminize ulaştırmak daha doğru bir karar olacaktır.
Kedide Ağız Salya Akıntısı Tedavisi
İlk olarak salya akıntısına neyin neden olduğunun tespit edilmesi gerekmekte ve bunun için veteriner desteği alınması gerekmektedir. Veteriner hekim desteği alma imkanı yoksa gözle görülebilir bir sorun fark etmeniz durumunda hastalıklı bölge güzelce temizlenmeye çalışılır ve antiseptik kompres uygulamasına geçilir.
Kedide Ağız Salya Akıntısı Oluşmaması İçin Neler Yapılabilir?
Sevimli dostlarımızın ağız ve diş bakımına özen gösterilmesi ve aşılarının rutin bir şekilde yapılması gerekmektedir. Kedilerinizin kuru mama ağırlıklı beslenmesi onların ağız ve diş sağlığını korumasına yardımcı olacaktır.
Kedilerde ağız salyası başka hastalıkların bulaşması içinde ortam sağlayabilmektedir. Özellikle enfeksiyon riski olan kedilerin salyalarından başka hayvanlarda hastalık kapabilme ihtimali olmasından dolayı titiz bir şekilde bakılması gerekmektedir.
Ağız sağlığı aynı zamanda kedilerin psikolojik yapılarını da etkilediğinden dolayı oluşabilecek herhangi bir olumsuzluk başka hastalıklarında oluşmasına temel hazırlamaktadır.