Sevgili dostlarımızın yaygın sağlık sorunlarından biri olan bu durum aslında bir hastalık olmayıp, diğer hastalıkların bir belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kedinizde kansızlık problemi tıp dilinde anemi olarak adlandırılmakta olup, bir çok farklı sebeplerden dolayı oluşabilmektedir. Anemi’nin gerçek tanımı kanda yeterli sayıda kırmızı kan hücresi olmaması halidir.
Kedimde Kansızlık (Anemi) Belirtileri Nelerdir?
İştahta azalma
Patilerde, diş etlerinde, burunda, göz kapaklarında solgunlaşma (pembe rengin beyaza doğru kayması)
Üşüme, titreme halleri
Erken yorulma, soluksuz kalma, kalp hızının artması, sık sık soluma
gibi semptomların birkaçı bize hastada anemi varlığını düşündürür. Ancak kesin teşhis tam kan sayımı (hemogram) tahlili ile doğrulanmalıdır.
Kedimde Kansızlık Neden Gelişir?
B vitamini ve Demir gibi Vitamin eksiklikleri; Kan üretimi için gerekli olan bu maddelerin eksiklikleri kan üretimini sekteye uğratır ve kansızlığa sebep olur.
Bakteri, Parazit ve Virus Hastalıkları; Vücutta var olan bir çok enfeksiyöz etken vücudun kan üretimini baskılar ve kansızlığa sebeo olabilir.
Beslenme Hataları; Örneğin soğan ve soğangillerle beslenme kedi dostlarımızda hemolitik anemi’ye (kırmızı kan hücrelerinin parçalanması ile karakterize gelişen kansızlık) sebep olabilmektedir.
Uzun süreli kanama durumları; Örneğin ufak ufak devam eden uzun süreli mide kanamaları ya da cildinde derin kayıplı, ülserli ve sürekli kanamalı seyreden kronlik yaralar kedilerde kansızlığa sebep olabilmektedir.
Ektoparazite bağlı kanama; Pire, kene gibi dış parazitler sayısına ve kedinin üzerinde konaklama süresine doğru orantılı olarak kedinizde kansızlığa sebep olabilirler.
Bazı hormon hastalıkları
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Kronik Böbrek Yetersizlikleri; Böbrek’ten salgılanan eritropoetin hormonun kan üretimi üzerine önemli bir görevi vardır. KBY hastalarında eritropoetin düşer ve buda kansızlığa sebep olur.
Travmaya bağlı oluşan kanamalar; Yüksekten düşme, trafik kazaları, iç kanamaya sebep olabilecek darbelerin hepsi kedilerde kanamaya sebep olabilir.
Kedimin Kansızlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Kansızlık tedavisi tamamen kansızlığın sebebi belirlenerek yapılmalıdır. Kedinizin kansızlığını ne tetiklediyse bu durumun düzeltilmesi kansızlık problemini düzeltecektir. Kedinizde pire varsa dış parazit uygulaması, böbrek hastalığı varsa bunun tedavisi, enfeksiyonu varsa bunun iyileştirilmesi birincil önem taşımaktadır. Bunun yanında kansızlığın onarılmasına yardımcı olmak amacıyla demir ve b12 takviyesi uygulanabilmektedir.
Kansızlık durumun şiddetine ve etiyolojisine göre yapılabilecek daha agresif tedavi yöntemleri (steroidler, kan transfüzyonu, Esa grubu ilaçlar vb.) bulunmaktadır. Bu konu ile ilgili gerekli stratejiyi veteriner hekiminiz belirleyecektir.