Hastamızın adı Luna, 2 yaşında dişi bir tekir arkadaşımız. Bize öncesinde iştahsızlık sonrasında inatçı kusma şikayeti ile geldi. Hastanın fiziksel muayenesinde inatçı kusmalardan dolayı dehidrasyonlu, ve halsiz bir klinik tablo ile geldi. Kendisinin öncesinde de pika yani yabancı cisim yemeye yatkınlığı olduğunu bildiğimiz için, önce normal bir görüntüleme, ardından ise kontrast maddeli görüntülemeye alarak şüphelendiğimiz yabancı cisimi tespit ettik.
Bu tarz vakalarda hasta ileus yani bağırsak tıkanması semptomları gösteriyorsa normalde tedavi cerrahi yöntemle hastayı açıp yabancı cisimi çıkarmaktır. Ancak yabancı cisim görüntülenebilerek tespit ve takip edilebiliyorsa ve yabancı cisim bağırsak kanalında sabit bir noktada değilde hareket halinde ise, hastayı ameliyat etmeden cismin çıkma ihtimali vardır. Bu noktada hastanın oral beslenmesi kapatılır, kusmadan kaybettiği ve ihtiyacı olan sıvılar damardan hastaya verilirken, malt macun yüklemesi, duruma göre likit vazelin verilebilir.
Ancak dediğimiz gibi yabancı cisim hareketsiz ve sabit ise bu uygulamalar kontrendikedir!! Normalde verilen kontrast madde kanaldan 18-24 saat içinde bölgeyi terkeder. Luna da kontrast madde 3.5 gün boyunca kanalda kaldı. Ama güzel haber yabancı cisim kalın bağırsağın son kısmı kolona kadar gelmeyi başardı.
Bu noktadan sonra artık hastaya lahman uygulayarak cisimi çıkarmayı başardık. Hastanın ameliyat olmasına gerek kalmadı 😊 Eşşek sıpası bi yerlerden koparıp silikon yutmuş. Neyseki sağlığına kavuştu, çok geçmiş olsun 🤗