Kedi veya köpeğinizin sağlıklı kalması için düzenli kontrollere ihtiyacı olduğunu biliyorsunuz. Peki, veterineri ne sıklıkla ziyaret etmeliler? Bu sorunun cevabı, kedinizin yaşam evresine ve genel sağlık durumuna bağlıdır. Örneğin; yavru ve yaşlı köpekler daha sık veteriner ziyaretine ihtiyaç duyarken, sağlıklı ve yetişkin olanlar için yıllık kontroller vardır.
Bir evcil hayvan sahiplenmeyi düşünürken göz önünde bulundurmanız gereken şeylerden biri, onun veteriner bakımını takip etmektir. Ayrıca, yeni bir yavruyu eve getirdikten sonra onu ne sıklıkla veterinere götürmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. O halde gelin, farklı yaşam evrelerine bağlı olarak evcil hayvanınızın ne sıklıkla veterineri ziyaret etmesi gerektiğine birlikte bir bakalım…
Yavru kedi ve köpekler (Doğumdan 1 yaşa kadar)
Yavru kedi/köpeğinizi 4 aylık olana kadar, her 3-4 haftada bir aşı için veterinere götürmeniz gerekmektedir.
Köpeğiniz varsa; kuduz, distemper-parvo ve diğer hastalıklar için aşı olması gerekecektir. Ayrıca, grip ve Lyme hastalığı gibi sağlık sorunlarına karşı korunmak için de aşılara ihtiyacı olabilir.
Kediniz varsa; kedi lösemi ve kedi immün yetmezlik virüsü için testler yapılması gerekir. Ayrıca, çeşitli hastalıkları kapsayan aşılar da yapılması gerekebilir. Örneğin, yavru köpekler için temel bir aşı takvimi şu şekildedir:
- 8 hafta: İlk DA2PPC aşısı. Bu; köpek gençlik hastalığı, hepatit, köpek nezlesi için kombine bir aşıdır ve köpeğinizin ilk yılı boyunca bir seri halinde yapılır.
- 10-12 hafta: İkinci DA2PPC ve Leptospirosis aşısı
- 14-16 hafta: Üçüncü DA2PPC ve lepto aşısı. Ayrıca, 16 haftalık veya daha büyük köpeklere kuduz aşısı yapılır.
Yavru köpeğinizin aşı ihtiyaçlarının, onun genel sağlık durumuna göre değişebileceğini unutmayın. Aşı takvimi tamamlandıktan sonra, 6 aydan bir yaşına kadar, kısırlaştırılana kadar tekrar veterinere gelmeniz gerekmeyebilir.
Hayatının bu aşamasında yavru kedi veya köpeğiniz, yaşanılan çevreye bağlı olarak pire ve kene önleyici ilaçlara da başlayabilir. Veterineriniz, sağlıklı bir şekilde büyüdüğünden ve herhangi bir hastalık belirtisi göstermediğinden emin olmak için yavrunuzu düzenli olarak muayene edecektir. Ayrıca, onu kısırlaştırmak için gittiyseniz, yaklaşık 6 ay sonra tekrar kontrol edecektir. Ek olarak; tuvalet eğitimi ve sosyalleşmenin nasıl gittiğinin de kontrol edilmesi için veteriner ziyaretleri gerekir.
Yetişkin kedi ve köpekler (1 ve 7-10 yaş, türe ve ırka göre)
Hayatının bu aşamasında, veterinere yıllık kontroller için gidilmektedir. Doktor, kedi/köpeğinize baştan sona fiziksel bir muayene yapacaktır. Ayrıca, kalp solucanlarını kontrol etmek için ondan bir kan örneği alınacaktır.
Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın sahip olduğu herhangi bir soruna veya muayene sırasında gördüğü olağandışı herhangi bir şeye dayanarak başka testler de önerebilir.
Köpeklerde gençlik hastalığı ve kuduz aşıları ilk yıllık kontrol sırasında, daha sonra genellikle her 3 yılda bir yapılmaktadır. Köpeğiniz, köpek kulübesi öksürüğü gibi hastalıkları önlemek için başka aşılar yapılabilir ve açık havada dolaşan kedilerin, kedi lösemi aşısı yaptırması gerekebilir.
Yaşlı kedi ve köpekler (7-10 yaş ve üzeri)
Veterinerler, yaşlı evcil hayvanlar için yılda iki kez muayene önerir. Kediniz veya köpeğiniz, gerektiğinde aşılanacak ve herhangi bir problemi takip etmek için testlerle birlikte kapsamlı fiziksel muayeneler yapılacaktır.
Kan ve idrar testleri, veterinerinize evcil hayvanınızın böbrek ve karaciğer sağlığı, tiroit hormon seviyeleri ve daha fazlası hakkında bilgi verebilir. Ayrıca, kedi veya köpeğinizde fark ettiğiniz herhangi bir değişiklikten bahsetmelisiniz. Örneğin; kediniz daha fazla su içiyorsa veya köpeğiniz artık günlük yürüyüşlerinden heyecan duymuyorsa bunu veterinerinize bildirin. Bunlar, böbrek hastalığı veya artrit gibi yeni bir sorunun belirtileri olabilir.
Kedi ve köpeğiniz yaşlandıkça, veterineriniz sağlığına bağlı olarak daha sık ziyaretler önerebilir. Daha sık veteriner ziyaretleri, değişiklikleri daha hızlı yakalamaya ve sorunlar ortaya çıktıkça tedavi etmeye daha fazla yardımcı olabilir.
Acil durumlar için veterinere ne zaman gitmeli?
İdeal olarak, yıllık ve altı aylık ziyaretler, kedi ve köpeğinizin ihtiyaç duyduğu tek veteriner ziyareti olacaktır. Ancak, acil durumlar ortaya çıkabilir ve işaretleri anlamak, bu önemli ilk anlarda hızlı bir karar vermenize yardımcı olabilir.
Evcil hayvanınız bu belirtilerden herhangi birine sahipse, en kısa sürede veterinerinizi bilgilendirmelisiniz:
- Birkaç metreden düşen bir nesne çarptıysa
- Bilinci yerinde değil veya uyanmıyorsa
- Nefes almayı bıraktıysa veya nefes almakta zorlanıyor
- 24 saatten uzun süredir kusuyor, ishalse veya kan kusuyorsa
- Kemiklerinin kırılmış olabileceğini düşünüyorsanız
- Nöbet geçiriyorsa
- Diş etleri soluk görünüyorsa
- İnsan ilaçları, çikolata veya sakız gibi insan gıdaları gibi zehirli bir şey yuttuysa
- Sızlanma, titreme veya sosyalleşmeyi reddetme gibi aşırı ağrı belirtileri gösteriyorsa
- Aniden yere çöküyor ve ayağa kalkamıyorsa
- Şişmiş, sert bir karnı varsa
Ayrıca unutmayın; onu en iyi siz tanırsınız. Bu nedenle, iç güdülerinize güvenin! Kedi veya köpeğinizin davranışı aniden değişirse, veteriner ziyareti gereklidir. Ve veterinerle çok sık iletişim kurma konusunda endişelenmeyin. Onlar birer uzmandır ve size yardımcı olmak için oradadır.
Yetişkin kedi/köpeğimin sağlığı gayet iyi ve aşıları tam. Hiçbir sağlık sorunu yok gibi görünüyor. Her yıl veterinere götürmeli miyim?
Evcil hayvanınız sağlıklı ve iyi durumdaysa, yıllık veteriner ziyaretlerini ertelemenin uygun olabileceğini düşünebilirsiniz. Ancak, yılda bir kez yapılacak veteriner ziyaretleri, onu sağlıklı tutmanın hayati bir parçasıdır.
Yıllık kontroller, bir sorunun ortaya çıktığını fark etmeden önce hastalığın size gizlice yaklaşmamasını ve evcil hayvanınızın sağlığını olumsuz etkilemesini önlemeye yardımcı olur. Yıllık ziyaretler, önleyici bakımın temelidir. Veterineriniz bir sorunu erken keşfettiğinde, ciddi ve daha pahalı hale gelmeden tedavi edilebilmesi için evcil hayvanınızın ömrünü uzatabilir!
Siz ve veterineriniz, örneğin obeziteyi önlemek veya tersine çevirmek için evcil hayvanınızın doğru miktarda yiyecek almasını ve egzersiz yapmasını sağlayarak sağlık sorunlarını önlemek için birlikte çalışabilirsiniz.
Genç veya yetişkin evcil hayvanların yılda en az bir sağlık kontrolüne ihtiyaç duyduğuna ve yaşlı evcil hayvanların yılda 2 kontrolden geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle, yıllık veteriner ziyaretlerini atlamayın. Bu şekilde, hem ona hem de bütçenize büyük bir iyilik yapmış olacaksınız!
Kaynaklar
How Often Should I Take My Dog to the Vet? https://www.campbellrivervet.com/often-take-dog-vet/
How Often Should Your Pet See a Veterinarian? https://pets.webmd.com/features/your-pet-veterinarian#1
Here’s When to Take Your Dog to the Vet https://www.dailypaws.com/living-with-pets/veterinarian/take-dog-vet