Sevimliliğine kimsenin karşı koyamadığı hamsterlar, minik bedenleri ve parlak gözleriyle ilgi odağıdır. Hareketli yapılarının tersine titizlikleriyle bilinen minik dostlar, kemirgen grubu içinde evde bakımı en kolay olan türdür. Kafeslerinde kendilerini her zaman güvende hisseden hamsterlar, meraklıdır ve keşfetmeyi sever. Çevresini kokusuyla ayırt eden kemirgen, kafesinden çıkartıldığında bir daha bulunamayabilir! Evde hamster bakımı hakkında merak edilenlere hep birlikte göz atalım.
Hamsterların Genel Özellikleri
Fareye benzerlikleriyle tanınan hamsterlar aslında bambaşka bir kemirgen türüdür. Görme yetilerinin zayıf olması en bilinen özellikleri arasında sayılabilir. Ön ayaklarını el gibi ustaca kullanırlar ve yiyecek taşımaktan kendi öz bakımlarına kadar her ihtiyaçlarını bu şekilde karşılarlar.
- Yanaklarını depo olarak kullanırlar ve yiyeceklerini ihtiyaç duyduklarında azar azar tüketirler.
- Çabuk hastalanmazlar, dayanıklılıklarıyla bilinirler.
- Gündüz uyumayı seven hamsterlar geceleri aktif olur.
- İnsanlara alışmaları zaman alır. Bu süreçte ani hareketler ve yüksek sesten ürkerler.
Keskin ön dişleri yaşadıkları sürece büyür ve iyi bir kemirgen olmalarını sağlar. Genel olarak sarı ve kahverengi tüylere sahiplerdir. 60-70 gram ağırlığında olan hamsterların boyu 10 cm’ye kadar uzayabilir. Isırma huyları olduğu için 6 yaşından küçük çocukların olduğu evler için uygun değildir.
Hamsterlar Nelerden Hoşlanmaz?
Öğle saatlerinde kestirmeye bayılan hamsterlar uyandırılmaktan hiç hoşlanmaz. Rahat gezecekleri ortamlardan keyif alan kemirgenler, bıyıklarına ve kafasına dokunanları affetmez. Suyla araları iyi değildir bu nedenle kum banyosu yapmayı tercih ederler. Evde yaşayan diğer hayvanların kokularından haz etmeyen hamsterlarla iletişime geçmeden önce eller yıkanarak kokudan arındırılmalıdır.
Hamster Bakım Ürünleri
Evde hamster bakımı son derece kolay ve masrafsızdır. Temizlik hastası olarak bilinen sevimli dostların kafes temizliğine ekstra özen gösterilmelidir. Kafes tabanında talaş kullanılmalıdır. Evcil hayvanın sağlıklı kalması ve kolay bakımı için kafes içinde tuvalet yerleştirilmelidir.
- Dişlerin ve tırnakların bakımı ve törpülenmesi düzenli olarak yapılmalıdır.
- Diş temizliği için özel olarak üretilen kemirme taşları son derece kullanışlıdır.
Kemirgen bakım seti; olarak satılan ve içerisinde taraktan fırçaya, makastan temel ihtiyaçlara kadar her şeyin yer aldığı setler çok kullanışlıdır. Yaşam alanının 27° sıcaklığın üstüne çıktığı durumlarda hamsterlar derin bir uyuya dalar ve vücut fonksiyonları yavaşlar. Sağlıklı bir hamsterın;
- Vücudu yuvarlak hatlı
- Çevresiyle etkileşimi kuvvetli
- Gözleri canlı ve parlak
- Tüyleri düzgün ve bakımlı
- Burnu akıntısız olmalıdır.
Düzenli veteriner kontrolü minik dostların sağlıklı ve uzun ömürlü olması için son derece önemlidir.
Hamster Kafesi Nasıl Olmalıdır?
Hamsterın içinde rahat ve özgürce hareket edeceği bir kafes seçilmelidir. Çark ve tünel yerleştirildikten sonra yeterli alanın kaldığı bir kafes idealdir. Tel kafeslerde aralıklar dar ve sağlam olmalıdır. Geniş tel aralıklarından geçmeye çalışırken sıkışma ihtimalini ortadan kaldırmak için kenarları şeffaf ve dayanıklı akrilik malzemeden tasarlanan kafesler tercih edilmelidir.
- Üst kısmı çıkabilen kafesler daha rahat temizlenir.
- Hava almaya uygun tel kapaklı modeller içerideki havanın tazelenmesi ve ısı dengesinin korunması açısından tercih edilmelidir.
Hamster yemi: mümkün olduğunca karışık yemler tercih edilmelidir. Tahıl ve çeşitli tohumlardan hazırlanan krakerler, ek gıda olarak verilebilir.
Hamster suluğu: günlük su ihtiyacını karşılayacak boyutta takribi 100 ml’lik hacme sahip ürünler tercih edilmelidir. Akrilik ve cam kafesler için özel olarak üretilmiş vantuzlu modeller son derece güvenlidir. Suluk düzenli olarak temizlenmeli ve su her gün değiştirilmelidir.
Hamster talaşı: hamster kafesinin taban malzemesi olarak kullanılan talaşlar ince kıyılmış olmalıdır. Kedi kumu ve gazete gibi malzemeler minik dostunuza zarar verebileceği için önerilmez.
Hamster tuvaleti: günlük tuvalet ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak hazırlanan tuvaletler, kolay temizlenir. Tuvalet içinde bahçe toprağı kullanılacaksa mutlaka böcek ve akarlardan arındırılmalıdır.
Hamster yatağı: kolay girilip çıkılan, tırnağın takılmayacağı ürünler tercih edilmelidir. Ortam ısısı hamsterlar için önemli olduğundan soğutuculu ve ısıtıcılı modeller önerilir.
Hamster çarkı: egzersiz çarkı bir kafesin olmazsa olmazları arasında sayılabilir. Büyük çarklar her zaman en ideal olanlardır. Yürüme alanı geniş olan modeller güvenlik avantajı sağlar.
Hamster kemirme taşı: diş uzamasını önleyen kemirme taşı, evde hamster bakımı dendiğinde akla gelen ilk malzemeler arasında sayılabilir. Zaman içinde farklı ihtiyaç malzemeleri de tedarik edilebilir.
Hamster Eğitimi
Eğitim süreci hamsterın en sevdiği yiyeceğin belirlenmesiyle başlar. Yaptıkları her güzel ve doğru davranış yiyecekle ödüllendirilmelidir. Eğitim aktiviteleri hareketli bir yaşama zemin hazırlar. Vücudu hareketsiz kalan hamsterlar ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir.
Hamsterlar Hakkında İlginç Bilgiler
Hareketliliğiyle bilinen hamsterlar gün içinde 8 km koşar. Önde 4 ve arkada 5 parmağı olan hamsterlar esneyen yanaklarını besin deposu olarak kullanılır. Renk körü olan minikler uzağı göremezler. Hareketli yapılarının tersine asosyal ve gergin yapıya sahip olan kemirgenler, insanlardan nezle kapmaya yatkındır.