Evlerinde köpek bakımı üstlenmek birçok kişinin hayal kurduğu bir durumdur. Ancak köpek bakımının kapsamlı bir iş olduğu unutulmamalıdır. Köpek sahiplenmeden önce bu durumun gerçekten istenip istenmediği çok önemlidir. Evde köpek bakımıyla ilgili bilinmesi gerekenler şunlardır;
-
İhtiyaçlar
Köpeğinizin evinizde konforlu ve sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için mama, ödül maması, oyuncak, yatak tımar aleti gibi onun temel ve özel ihtiyaçlarını karşılayacak şeyleri satın almalısınız.
Her türlü masrafı önceden belirlemelisiniz. Daha sonrasında masrafları düşünmeden bu işe giren bireylerin çoğu birkaç ay geçince sahiplendikleri köpekleri bırakmaktadır.
-
Onun İçin Bir Program Oluşturmak
Köpek sahiplenmek isteyen bireyler veya aileler tatlı dostlarının ihtiyaçları için iş paylaşımı ve planlaması yapmalıdır. Köpek bakımı sorumluluk gerektiren bir eylemdir.
Onun sağlığı ve konforu için eylemlerin aynı saatlerde gerçekleşmesi önemlidir. Yeme içme saatlerinin, tuvalet saatlerinin veya yürüyüş saatlerinin aynı olması önemli bir noktadır. Bu disipline her gün düzenli ve programlı bir şekilde uyulmalıdır. Programlı ilerlenmediği taktirde köpeğiniz belli temel eğitimleri alamaz.
-
Evde Köpeğinize Uygun Bir Ortam Oluşturmak
Köpek bakımı üstlenmek isteyen kişilerin, tatlı dostları evlerine gelmeden önce onlar için en rahat ve en uygun ortamı evlerinde oluşturmaları gerekmektedir. Başta kendisine sonra evde herhangi bir eşyaya zarar vermemesi adına, kırılabilecek veya çiğnenebilecek ev eşyalarını köpeğinizin ulaşamayacağı yerlere koymanız gerekmektedir.
Priz, elektrik kabloları gibi köpeğinize zarar verebilecek ortamları ortadan kaldırmalısınız. Köpeklerinize zarar verebilecek zehirli bitkilerin de evinizde olmaması çok önemlidir.
Her insanda olduğu gibi hayvanların da rahat bir ortamda uyumaları çok önemlidir. Köpeğiniz için en uygun kişisel alan bir köpek yatağı ve bolca battaniyeden oluşan alandır. Onun için daha fazla ne yapabileceğinizi, ırkına bağlı olarak değişen ihtiyaçlarını veteriner ile görüşerek de belirleyebilirsiniz.
-
Tuvalet Eğitimi
Köpeğinizin evinize ilk geldiği günden itibaren temel ihtiyacı olan tuvalet eğitiminin başlaması gerekmektedir. Bu noktada köpeğinizin evde mi yoksa dışarıda mı tuvaletini yapması gerektiğine karar vermeli ve ona göre bir program oluşturmalısınız.
Evde tuvalet eğitimi vermek için uygulanması gereken adımlar şunlardır;
- İlk aşamadan evinizin tüm odalarına köpeğinizin ulaşabilmesine engel olmalısınız. Ona bir oda ve tuvaletini yapacağı alanı oluşturmalısınız.
- Daha sonra tuvaletini nereye yapmasını istiyorsanız o alana hasta bezi gibi emici bir ürün koyabilirsiniz.
- Bu odada mama kabını ve yatağını tuvaletten en uzak noktaya koymalısınız. Köpekler tuvaletlerini daima yemek yedikleri ve uyudukları yerin en uzağına yaparlar.
- Yanlış bir yere tuvaletini yapmaları durumunda köpeğinize bağırmanız veya vurmanız en yanlış davranış şeklidir. Bu durumda ‘’hayır’’ diye ikaz etmeniz gerekmektedir.
- Tuvaletini doğru alana yaptığı sürece gün geçtikçe belirlenen alanı küçültün.
Evde tuvalet eğitimi vermek için uygulanması gereken adımlar şunlardır;
- Ev için hazırladığınız alanı kapıya yakın bir noktaya taşımalısınız.
- Bu bölgeye yapmaya başladığında hasta bezi veya buna benzer ürünleri kaldırın.
- Sabah mamalarından hemen sonra köpeğinizle dışarı çıkın ve akşamları da bunu tekrarlayın. Bu yolla köpeğiniz tuvalet alışkanlığını kazanmaya başlayacaktır.
- Tuvalet eğitimi kesinlikle köpek sahiplenen kişinin evinde olmalıdır. Tatlı dostunuzun tuvalet sorumluluğu tamamen sizdedir.
- Tuvalet eğitimi tamamlandıktan sonra bile evdeki her odayı ona açmamalı ve ona bir sınırlandırma getirmelisiniz.
-
Düzenli Yürüyüş
Köpeğinizin beslenme ve tuvalet faaliyetleri evde de gerçekleşse onu mutlaka yürüyüşe çıkarmalısınız. Eviniz bahçeli bile olsa köpeğinizin egzersiz yapma ihtiyacı vardır ve bunu en iyi yürüyüşlerle yapabilmektedir.
Köpeğinizin ırkı fark etmeksizin egzersiz yapmak, onların sağlığı için çok önemlidir. Düzenli olarak her gün ortalama 45 dakikalık yürüyüşler yeterli olacaktır. Dışarda tuvalet eğitimi alan köpeklerin sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez 45 dakikalık yürüyüşler yapması gerekmektedir.
-
Tatil Planlarınıza Dahil Olmayan Tatlı Dostlarınızı Güvenilir Birine Emanet Ettiğinizden Emin Olun
Tatil planlarınıza köpeklerinizi dahil edemiyorsanız onları bırakabileceğiniz en güvenilir ortam köpek otelleridir. Onları sizin evde olmadığınız zamanlarda emin ellere emanet ettiğinizden emin olmalısınız. Yalnızca köpek otelleri değil emanet edeceğiniz kişi ailenizden biri veya arkadaşınız da olabilir ancak köpeğinizle ilgileneceğinden emin olmalısınız.
Köpekler hiçbir zaman büyümeyen yaramaz çocuklar gibidir bu nedenle bazı durumlarda günlük, haftalık veya aylık planlarınızı iptal etmek zorunda kalabilirsiniz. Evde köpek sahiplenmek istiyorsanız her ayrıntıyı araştırmalı ve ayrıntı üzerinde düşünmelisiniz.
-
Köpeğinizin Sağlığı Sizin Sorumluluğunuzdadır
Bir köpek sahiplenirken onun ırkına ve ırkının getirilerine hakim olmalısınız. Farklı ırklarda özelleşen bazı hastalıklar mevcuttur. Düzenli aralıklarla veteriner kliniğinde, köpeğinizin sağlık kontrollerini yaptırmalısınız.
Her zamanki durumdan farklı bir durum olduğunu tahmin ediyorsanız mutlaka bir veterinere köpeğinizi göstermelisiniz ve aşılarını kesinle aksatmamalısınız.
-
Evde Köpek Bakımı İçin İpuçları
Köpeğinizi yıkarken onlar için özel olarak üretilen şampuanları kullanmalı ve ırkına bağlı olarak yıkama sıklığı belirlemelisiniz. Banyo yaptırmak sizin için zorlayıcı bir eylemse bunu veterinerinizden talep edebilirsiniz.
Bazı ırklar haftada bir kez düzenli taramalarla yetinseler de bazı ırklar günlük fırçalamaya ihtiyaç duyarlar. Irkına göre köpeğinizin fırçalanması için de bir program oluşturmalısınız. Ayrıca köpek bakımına dahil olan tırnak ve diş bakımını da aksatmamalısınız.