Kedi aknesi, kedilerde oldukça yaygın olarak gözlenen, çene altında siyah döküntüler ile karakterize bir cilt problemidir. Hastalığın oluşumunda hormonel sebepler, ırk, yaş ya da cinsiyet gibi faktörler etkili değildir.
Akne oluşumu bu bölgedeki tüy foliküllerinin aşırı keratinizasyonu sonucu oluşur. Hastalık dönem dönem nüksedip kendi kendine de iyileşebilir. Hastalığın oluşumunda stres, bağışıklık sisteminin baskılanması, alerjik reaksiyonlar, kendini yeterince yalamama durumu etkilidir.
Kedi aknesi diğer cilt hastalıkları ile de karışabilmektedir. Bunlarında başında eozinofilik granülom, mantar, uyuz, piyoderma gelir. Bu hastalıkların ayırt edilebilmesi için veteriner hekimizin bazı testler yapması gerekebilir.
Kedi aknesi her zaman tedavi edilmez. Çünkü bu cilt hastalığı kedilerde aslında kozmetik bir sorundur. Tedavide belirleyici unsur hastalığın şiddetine göre belirlenir. Tedaviye rutin yardımcı olarak diyet değişimi, sürekli kontak halinde bulunduğu, sürtündüğü, cildinde alerjiyi tetikleyici sebepleri uzaklaştırmak tedaviye yardımcı olabilir. Daha şiddetli vakalarda, alkolsüz akne temizleme pedleri, antibiyotik tedavisi, mupirosin içeren kremler kullanılmaktadır.