Evcil hayvanlar sahiplerinin en yakın dostları, ailelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Onların yeme, içme, uyku, oyun düzenleri ve sağlık durumları çok büyük önem arz etmektedir. Evcil kedilerini çok seven kişiler, onların her anını takip ederler ve rutinin dışında, ekstra bir durumla karşılaştıklarında vakit kaybetmeden bir veteriner sağlık merkezine başvururlar. Zaten hem kedilerin hem de sahiplerinin sağlığı ve yaşam kalitesi açısından kedilerin yavruluk döneminden itibaren tüm aşılarının ve veteriner kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması önemlidir. Ayrıca kedinin günlük hal ve hareketlerindeki normal dışı her durum veteriner hekimleriyle paylaşılmalı, olası bir sorun durumunda erken müdahale edilebilmelidir. Tüm bunlardan yola çıkılarak kedi besleyen kişiler için önem arz eden püf noktalar aşağıda maddeler halinde sıralanmaktadır.
- Kediler sevildiğini hissetmek ister
Evcil hayvanların bakımındaki en önemli nokta onlara sevildiğini ve o ailenin bir parçası olduğunu hissettirmekten geçer. Sevgiyle yaklaşılan kedilere, sahipleri pek çok kuralı öğretebilirler ve bu sayede birlikte yaşam çok daha kolay olur. Kedileriyle oyun oynayarak, dışarıda gezerek vakit geçirmek hem kedini sahibinin hem de kedinin psikolojisi açısından çok önemlidir. Zira pozitif bir ortamda yaşamak, çevresindekilerle olumlu ilişkiler kurmak tıpkı insanların olduğu gibi hayvanların da ruh sağlığı ve yaşam enerjisi açısından değerlidir. Sevilen, sevildiğini hisseden, sahibiyle vakit geçiren kedilerin, daha iyi beslendikleri, psikolojik ve bazı fizyolojik hastalıklara karşı dada dirençli oldukları bilinmektedir.
- Kedilerin sağlıklı beslenebilmeleri için doğru mamalar seçilmelidir
Bazı evcil kedi sahipleri ilk başlarda genellikle kedilere mama almaktan kaçınır ve evdeki yemek artıklarıyla kediyi beslemek isterler. Ancak bu durum kısa süre sonra kedinin sağlık sorunları yaşamasına yol açacaktır. Zira insanların yemeklerinde bulunan protein, vitamin, mineral, kalsiyum kedinin günlük ihtiyacını dengeli olarak karşılayamamakta, kediler için fazla yağlı, tuzlu, kalorili olabilmektedir. Ayrıca kedinin türü, yaşı kısırlaştırılması gibi faktörler de onun beslenme programında değişikliklere sebep olmaktadır. Bu bakımdan veteriner hekim tavsiyesi doğrultusunda bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Kedilerde mama seçimi için genel olarak yavru kedilerin vitamin ve mineral açısından zengin mamalarla beslenmesi husus önemlidir. 3 aylıktan daha küçük yavruların günde 4 kez, 3-6 aylık arasındaki kedilerin günde 3 öğün, 6 aylıktan büyük olanların ise 2 öğün beslenmeleri yeterli olmaktadır. Ayrıca konserve yaş mamalar ve kuru mamaların karıştırılarak değil, ayrı ayrı verilmesi, o öğünde bitirilemeyen mamanın bekletilmeden atılması önemlidir. Bir de yavru kedilere kesinlikle marketten alınan sütlerin verilmemesi, eğer ihtiyaç duyulursa kediler için özel üretilen anne sütü karışımı alınması gerekir. Zira yavru kedilere verilen süt içerdiği laktoz sebepli uzun süreli ishal ve kimi zaman daha ağır tablolara sebep olabilmektedir. Tüm bunlara ek olarak özellikle de kısırlaştırılmış kedilerin beslenmesine ekstra özen gösterilmeli, aksi halde obezite ya da idrar yolu hastalıkları gibi sorunlar yaşanabilir.
- Kedilerin aşı programları ve veteriner kontrolleri ihmal edilmemelidir
Tüm evcil hayvanlarda olduğu gibi kedilerde de düzenli bir sağlık kontrolü ve aşı uygulaması şarttır. Kedi doğduğu andan bir aşı kartı (yeni mevzuata göre pet pasaportu) edinilmeli ve aşıların sırası oradan takip edilmelidir. Kedilerin temel aşılama programında iç dış parazit, karma, lösemi ve kuduz gibi aşılar bulunmaktadır. Karma ve Lösemi aşıları yavru kedilerde iki doz, 1 yaşından sonra ise yılda bir tekrarlanır ve bu sayede olası hastalıklardan korunmak mümkün olur. Parazit aşıları mevsime göre, kedinin evden çıkma ya da çıkmama gibi faktörler göz önünde bulundurularak 45 günde 1 ile 3 ayda 1 arası gibi hekiminizin uygun göreceği şekilde ayarlanabilir. Bu şartlar altında ve genel hijyen kurallarına dikkat edildiğinde kedinin bir sağlık sorunu ile karşılaşması çok da olası değildir.
- Kedilerin günlük enerjilerini atabilmek için sağlanan şartlar kedilerin ruh ve beden sağlığı için önemlidir
Tıpkı insanlar gibi kediler de sağlıklı ve neşeli olabilmeleri için mutlaka günün belli saatlerini ev dışında, açık bir alanda geçirmek isteyebilirler. Bununla birlikte hareket etmeyen, açık havada yürüyüp koşmayan, oyun oynamayan kediler, beslenmeyle aldıkları enerjiyi yakamadıkları için kilo almakta, obezite riski taşımaktadırlar. Hareketsiz bir yaşam geçiren kedilerde iç organ yağlanması, vücutların yağ depolama eğilimi ve dolayısıyla pek çok rahatsızlık görülmektedir. Kediyi dışarı çıkarma imkanı olmayan kişiler en azından kedinin korunaklı bir balkonda ya da evin içinde özgür bir şekilde dolaşmasına olanak vermeli, onun oynaması için oyuncaklar edinmelidir. Elbette ki bahçeli bir evi olan çok şanslı sayılır. Zira açık havada, çimlerle kaplı bir bahçede oyun oynama zevkine sahip olan bir kedi çok mutlu ve huzurlu olacaktır.
Kedinin dışarıya çıkarılmasında belirli riskler de mevcuttur; bunların başında iç ve dış parazit sorunları bulunmaktadır. Dışarıya çıkan kedilerin daha sık parazit kontrollerinin ve aşılarının yapılması önemlidir. Bunun dşında kedinizi dışarıya çıkarmadan önce kedinizin yaşadığı bölgede ve yakın çevrede corona virus riski olup olmadığı son zamanlarda aktif vaka varmı diye bölgeye hakim veteriner kliniklerinden bilgi alınmasında fayda vardır! Çünkü corona virus maalesef aşı ile önceden korunulabilen bir hastalık olmamakla beraber sokaktaki patili dostlarımızda son bir kaç yıldır çok yüksek pozitiflik oranına sahiptir.
- Kediler geceleri mutlaka evde, balkonda kendi yatağında uyumalıdır
Evcil kediler için kendisini o evin bir bireyi olarak hissetmek, evde kendine ait bir yaşam alanı olduğunu fark etmek çok önemlidir. Bu bakımdan evde beslemek için kedi edinen kişiler öncelikle kediye bir yatak, uyumak için bir yuva hazırlamalıdırlar. Evin balkonu, terası, bahçesi ne kadar büyük ya da konforlu olursa olsun, kedi geceleri mutlaka yatağında uyumalıdır. Tabi ki kedinin dışarı çıkamayacağı kadar korunaklı olan bir bahçede kediye yatak hazırlanabilir. Burada önemli olan kedinin kendine ait bir yatakta uyuması ve kendini orada güvenli hissetmesidir.
- Kedilerin tüylerinin kısa aralıklarla fırçalanması gerekir
Kedilerin ciltlerinin rahatlaması, ferahlaması ve sağlıklı kürklerini koruması için düzenli olarak tüylerinin fırçalanması gerekmektedir. Tüyleri uzun ya da kısa olsun tüyler fırçalanmazsa dökülür, birbirine dolanır. Kedinin kürk kondisyonuna göre değişkenlik göstermekle beraber birkaç gün arayla ya da günde 2 defaya kadar kedinin tüylerinin fırçalanması kediyi rahatlatacaktır.
- Kediler sık aralıklarla yıkanmaz
Kediler için pet shoplarda çok çeşitli şampuanlar bulunmaktadır. Kedi sahipleri de genellikle tüyleri daha yumuşak olsun ya da daha güzel koksun diye kedileri şampuanla yıkamak isterler. Ancak çok fazla kirli, çamurlu olmadığı sürece kedilerin sık sık yıkanması doğru değildir. Kedileri suyla yıkamak yerine tüm vücuduna talk pudra dökerek tüylerin fırçalanması daha doğru olacaktır.
- Kedilerin tırnakları düzenli olarak kesilmelidir
Kedilerin tırnakları tıpkı insanlarınki gibi hızlı uzamaktadırlar. Uzayan bu tırnaklarla evde eşyalara, sahibine, ya da kendisine zarar vermemesi için kedilerin tırnaklarının sıradan bir tırnak makası ile kesilmesi gerekir. Ancak çok derinden kesmemeye, sadece uçlarından almaya özen gösterilmelidir.