Kedi tırmığı hastalığı ‘bartonella hanselae’ adı verilen bakterinin sebep olduğu rahatsızlıktır. Lenf yumrularında yaptığı şişkinlik hastalığın ayırıcı tanısında önemlidir. Kediler taşıyıcı olarak rol oynar ve genelde tırmalama ve ya ısırma sonucu bulaşabilir. Özellikle yavru kedi ile teması olan insanlarda yaygın olarak gözlenmektedir.
Bakteriyi dış ortamdan ya da parazit vasıtasıyla (özellikle pire) alan kediler mevcut bakteriyi aylarca taşıyabilir ve salya vasıtasıyla etrafa yayarlar. Kedi tarafından ısırılma ve ya tırmalanmandan bir kaç hafta sonra lezyonun olduğu bölgeye yakın olan lenf yumrusunda büyüme gözlemlenir. Bunun dışında hastalığın yerleştiği dokulara göre diğer semptomlar eşlik eder. Semptomların hepsi hastalık tedavi edildikçe düzelme gösterir.
Bu tarz bir hastalık sebebiyle kedinizi evden uzaklaştırmak zorunda değilsiniz. Dikkat etmeniz gerekenler, çocuklarınızın dış ortamdaki sahipsiz kedilerden uzak durmayı ya da onlarla oynarken dikkatli olması gerektiğini sonrasında mutlaka ellerini yıkaması gerektiğini öğretiniz. Kedinizde bu tarz bir hastalık tespit edilmesi durumunda yapılması gerekenler hakkında veteriner hekiminizden bilgi alınız.
Siz ve ya çocuğunuz kedi tarafından ısırılıp ya da tırmalandıktan sonra lenf nodüllerinde büyüme, yüksek ateş, tırmalanan yerde çok kızarıklık, ağrı, kırgınlık varsa mutlaka en yakın zamanda doktorunuzla irtibat kurunuz.