Sevimli dostlarımızda çok sık görülen ağız kokularına neden olan birçok etken bulunmaktadır. Kedide ağız kokusu genel nedenleri arasında;
- Ağız boşluğu lezyonları
- Peridontal hastalıklar
- Diş taşları
- Tartar
- Diş çürükleri
- Mide sorunları ya da hatalı, yanlış besleme
- Böbrek ve Karaciğer Hastalıkları
Kedilerde ileri derecede birikmiş diş taşları temizlenmediği taktirde belli bir müddet sonra diş etlerinde oluşturacağı baskıdan dolayı diş eti problemlerini beraberinde getirerek ağız kokusu oluşmasına neden olmaktadır. Diş etlerinde meydana gelecek hasarlar zamanda bakteri üremesi ve enfeksiyon sorunları oluşturacağından dolayı ciddi oranda rahatsızlık verecek ağız kokusu oluşmasına neden olur. Kedilerde meydana gelecek ağız kokuları bazı durumlarda yeme sorunu ve aşırı salya oluşumuna neden olabilmektedir.
Diş Çürükleri Ağız Kokusunun Nedenleri Arasında Bulunuyor
Diş taşlarında olduğu gibi kedilerde diş çürükleri oluşması da kedilerde ağız kokusu oluşmasına neden olmaktadır. Diş boşluklarında zamanla gıda artığı birikmesi ağız kokusunun yanında ciddi diş sorunlarına neden olabilmektedir.
Kedileri Ağızlarında Oluşan Lezyonlar
- Stomatitis (ağız boşluğunun enfeksiyonu)
- Gingivitis (diş eti iltihaplanması)
- Glositis (dil iltihaplanması)
Başlıca görülen lezyonlar arasında bulunmaktadır. Ağız boşluğunda oluşacak lezyonlar bakteriyel ve ya viral hastalıklara bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Kedilerde ağız kokusu oluşumlarının bir diğer nedenleri arasında da dil iltihaplanması (glositis) olmaktadır. Glossitis ve diş eti iltihaplanması aynı şekilde kedilerde ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Kedilerde Şeker Hastalığı Oluşumun Ağız Kokusuna Etkisi
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de görülebilen şeker hastalığı aşırı derecede ağız kuruluğu oluşturacağından dolayı zamanla diş etlerinde deformasyon oluşmasına neden olacağı için ağız kokusu oluşumu meydana gelebilmektedir. Ağız kuruluğu oluşması durumunda kediler özellikle kuru mama yerken ciddi oranda dişleri hasar görebilmektedir. Diyabet hastalığı kontrol altına alınamayan kediler zamanla ciddi sağlık problemlerinin altında da kalabileceği için kesinlikle veteriner kontrolünde takip edilmesi gerekmektedir.
Yaraların Ağız Kokusu Oluşumuna Etkisi
Sert ve kuru besinler ile sürekli beslenen kedilerin zamanla diş etlerinde hasarlar oluşmasının yanında özellikle tavuk kemiği gibi sert cisimlerin ağızda meydana getirebileceği yaralar zamanla enfeksiyon odağı oluşturarak kedinizde ağız kokusuna sebep olabilmektedir.
Kedilerde mide sorunlarından kaynaklı ağız kokusu oluşumları da meydana gelebilmektedir. Kötü beslenme sebepli ve helicobacter enfeksiyonlarından dolayı mideden oluşacak sorunlar ağız içinde koku oluşumu meydana getirmektedir. Kedilerde bu etkenlerin dışında patolojik sınıfa girmeyen ağız kokuları özellikle diş değişim dönemlerinde de (yavru ve 1 yaş altı genç kedilerde) meydana gelebilmektedir.
Organ yetmezliklerinin Ağız Kokusu Oluşumuna Etkisi
Kedinizde olan böbrek ya da karaciğer hastalıkları şiddetine göre aynı şekilde ağız kokusu meydana getirebilmektedir. Böbrek yetmezliğinde olan kedilerde kandaki üre seviyesinin artışı onlarda ağızda üre kokusuna sebep olabilir. Bu tarz durumlardan şüphelenmeniz durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.