Kedide Ateş
En sevimli dostlarımız olan kediler bazı durumlarda yüksek ateş sıkıntısı çekerek sağlık sorunları yaşamaktadır. Fakat kediler genel olarak bizlerden daha sıcak vücut yapısına sahip olduklarıda unutulmamalıdır. Kedilerin vücut ısıları yaklaşık 38-39,5 derece arası normal olarak kabul görmektedir. 39,5 derece ve üstü durumlar kedilerde önemli bir sağlık probleminin olabileceğinin habercisidir.
Kedilerde Ateş Nasıl Ölçülür
Kedilerde ateş ölçmek için kullanılacak en iyi yöntem dijital termometre seçimi olmaktadır. Fakat dijital termometreyi uygun bir ölçüm sonucu alabilmek için kedinin anüs bölgesine düzgün bir şekilde yerleştirdikten sonra bağırsak duvarına temas edecek şekilde tutmak gerekir.
Termometrenin kullanımı: Hayvanlara rahatsızlık vermemek ve huzurlarını kaçırmamak için termometrenin ucunu dezenfekte ettikten sonra vazelin gibi uygun kayganlaştırıcı yardımı ile termometrenin ucuna sürmeniz gerekmektedir. Daha sonra hayvanı ürkütmeyecek şekilde yavaşça hayvanın anüs bölgesinde termometrenin ölçüm bölümünü sokmanız yeterli olmaktadır. Dijital termometreler uyarı sesi verince termometreyi çıkartabilirsiniz aynı şekilde dijital olmayan termometrelerde ise en az 2 dakika durmasına özen gösteriniz. Termometreyi çıkardıktan sonra ucunu çok iyi dezenfekte etmeniz ve işlemi yaparken eldiven kullanılmasına özen gösterilmelidir.
Ölçüm Sonunda Yüksek Sınıf Ateş Görülmesi Durumunda
Düzgün çalışan bir termometre ile ölçüm işleminden sonra 39,5 derecenin üzerinde bir değer görülmesi durumunda ilk olarak hayvanınızın tüylerini nemli bir bez yardımı ile silerek kedinin derisini soğutmayı hedeflemeniz gerekmektedir. Fakat bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında soğuk su kullanımı olmasıdır. Kedinizi kesinlikle direk soğuk suyun altına tutmak ya da ıslatma gibi işlemlere maruz bırakmamanız gerekmektedir. Ateşlenen kedilerde vücut enerjisi düşeceği için soğuk suyun vermiş olacağı etki kedilerde anlık şok oluşumuna neden olabilmektedir.
“Yüksek ateş görülmesi durumunda bu durumu vakit kaybetmeden veteriner hekiminize bildirmeniz doğru olacaktır. Hekiminiz gerekli görürse yüksek ateşin sebebini araştırmak amacıyla hastayı çağırabilir ya da geçici süreliğine sadece takipte tutmak isteyebilir.”
Kedilerde yüksek ateş durumunda bulundukları mekanın serin olmasına ve eğer elinizin altında veteriner hekiminizin size verdiği uygun ateş düşürücü varsa hekiminize danıştıktan sonra kediye vermeniz tavsiye edilmektedir. Kedilere ateş düşürücü verirken kesinlikle kendiniz için kullandığınız ateş düşürücü ilaçları vermeyiniz! Özellikle en çok bilinen yanlışlar arasında olan kedilere bebeklerde kullanılan ateş düşürücüler (bir çoğu parasetamol içerir ve kesinlikle kedilerde zehirlidir) ya da asprin gibi yanlış ilaç uygulamaları kedinizde ölüme kadar giden zehirlenme tablosu oluşturabilir.
Kedilerde Ateş Görülmesinin Nedenleri
Sevimli dostlarımızın yüksek ateşe yakalanma nedenleri arasında bakteri, virüs ya da parazit kaynaklı enfeksiyonlar olabilmektedir. Bu tarz hastalıklarda erken teşhis tedavi başarısını arttırdığı için vakit kaybetmeden hekiminizden destek almanız önerilir.
Kedilerde aşı uygulamaları sonrası ateş ve halsizlik yaygın görülen durumlardan biridir. Eğer kediniz aşı uygulaması sonrası ateşleniyorsa direk endişelenmeniz gerekmez. Aşı sonrası halsizlik ve ateş 1 günden fazla sürmesi durumunda mutlaka veteriner hekiminizi bilgilendirmeniz gerekmektedir.
Kedide ateş görülmesinin yanında halsizlik, iştahsızlık, yoğun kusma ve ishal görülmesi durumunda kesinlikle vakit kaybedilmeden veteriner hekiminiz tarafından destek almanız doğru olacaktır.