Kedi dostlarımızda epilepsi dediğimiz durum merkezi sinir sistemini oluşturan sinir hücrelerinin olağan dışı elektrokimyasal deşarj olması sonucu nöbet geçirmeye sebep olan sinirsel bozukluktur. Epilepsi tek bir hastalık olarak görülmemesi gerekmektedir. Beynin belli bir bölümünden kaynaklı olduğu gibi beyine etki edecek bazı dış etkenlerden dolayı da görülebilmektedir. Epilepsi etkenleri arasında;
- Viral enfeksiyonlar (bazı virüsler sinir sistemine hasar verebilmektedir)
- Beyin ödemi
- Beyin kanaması
- Kafa travmaları
- Zehirlenmeler
- Karaciğer, böbrek ve kalp hastalıkları (özellikle karaciğer ve böbrek gibi organ yetmezliklerine bağlı vücutta artan toksik amonyak ve üre oluşumu nöbet oluşumunu tetiklemektedir).
Kedilerde genelde enfeksiyonun oluşturduğu toksinler nedenli epilepsi görülebilmektedir. 6 yaşından büyük kedilerde epilepsi oluşumu tümör gibi nedenlerden meydana gelebilmektedir.
Kedilerde Epilepsi Görülme Oranı
Kedilerde epilepsi hastalığı köpeklere nazaran daha az rastlanmaktadır. Kedilerde epilepsi %0,5-1 oranında görülmektedir. Kedi severlerin en çok merak ettiği konuların başında cins ile alakalı olup olmadığıdır. Kedilerde epilepsi görülmesi cins ile alakalı oluşmamaktadır. Saf cinslerde görülebildiği gibi melez kedi cinslerinde de epilepsi görülmektedir. Fakat yapılan araştırmalarda Siyam ve İran kedilerinde daha sık görüldüğü tespit edilmiş fakat bunun cinsle alakalı herhangi bir bulgu ortaya çıkarılamamıştır.
Epilepsi Nöbetlerinin Başlangıcı
Kedilerde epilepsi önceden teşhis edilebilir hastalık sınıfında değildir. Fakat kedilerde epilepsi oluşmaya başlamadan önce kafa sallama, seğirme ve sürekli yalanma gibi bulgular bazen gözlemlenebilir.
Kedilerde Epilepsi Oluşumunu Önlemek İçin Neler Yapılmalı
Epilepsi eğer genetik kaynaklı ise bu kediden yavru almamak daha doğru olacaktır. Epilepsiye sebep olan diğer dış etkenlerden korunmak için düzenli check-up, aşılama ve veteriner hekim kontrolü büyük derecede fayda sağlayacaktır.
Epilepsi Hastalığına Sahip Kedilerin Bakımı
Kediler duygusal hayvanlar olmasından dolayı bu tür bir rahatsızlık tespit edilmesi durumunda kesinlikle stres oluşabilecek ortamlardan uzak durulması gerekmektedir. Düzenli yemek saati ve egzersizlerin aynı saatlerde yapılmasına gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle oda spreyleri ve sigara dumanından kedilerin uzak tutulması ve sinir sistemlerini etkileyecek mikro dalga fırınlarının hayvanlardan uzak tutulması veteriner hekimler tarafından tavsiye edilmektedir.
Epilepsi Dönemlerinde Nasıl Hareket Edilmeli
- Kesinlikle kediyi ürkütecek şekilde panik havası yapılmadan kedinizi başının altına ince bir yastık ya da havlu koyulup kedinin kafasını yere vurarak zarar vermesini önlemeniz gerekmektedir.
- Nefes almasında sorun oluşumu gözlenebilir. Bu durumda kedinizin boynunu düz pozisyonda tutmanız ve dilini yutmaması için dilini ağızından dışarıya almanız gerekebilir.
- Epilepsi krizleri sonrasında kedinizin yanından bir süre ayrılmayıp onunla ilgilenmeniz ve sakinleştirmenizin faydası olacaktır. Nöbetten çıkar çıkmaz korku sebebi ile ters harketler yapıp kendine zarar vermesine engel olmak için yumuşak ve zararsız bir zeminde olduğundan emin olunuz.
Epilepsi Nasıl Tedavi Edilir
Birinci olarak altta yatan diğer hastalık sebepleri araştırılır. Örneğin kedinizde böbrek yetmezliği varsa buda ondaki epilepsi nöbetlerine sebep olabilir.
Altta yatan başka bir hastalık tespit edilemediyse, biz bu sınıftaki nöbet tipini idiyopatik epilepsi olarak adlandırıyoruz. Bu tip epilepsideki amaç nöbet sıklığını azaltmak, minimuma indirgemektir. Bu amaçla uzun dönemli antiepileptik ajanlar kullanılmaktadır.