Kedide Depresyon
Hayvanlar aleminin en hassas canlıları arasında kediler gelmektedir. Hassas yapılarından dolayı etrafta yaşanan değişimlerden çok kolay etkilenebilmektedir. Kediler bizlerle konuşamasa da aslında bizlere hareketleri ile her sorunu anlatabilmektedir. Kedide depresyon belirtileri arasında;
- Sürekli olarak saklanma ve kaçma duygusu
- Normal günlerdeki cana yakınlığından daha çekingen ve korkma duygusu
- Kusma durumları (Strese bağlı salgılanan hormonlar mideyi hassas hale getirir ve bu kedilerde kusma daha çok görülebilir)
- Etrafı yalama isteği
Kedilerde depresyon nedenlerini tam olarak açıklayacak herhangi bir kanıt ve çalışma bulunmamaktadır. Fakat en çok yaşanan depresyon olayı genelde alıştıkları mekanlardan uzaklaştıklarında ya da sahiplerinden ayrıldıklarında meydana gelmektedir.
Kedilerde Depresyon Nedenleri
Yazımızın başında da dediğimiz kedide depresyon oluşumunun kesin bir kanıtı olmamakla beraber bizden kaynaklı bazı durumlarda depresyon oluşabilmektedir. Bu sebepler arasında;
- Kedinin beslenme düzenin takipsizliği, uzun süre aç kalma, kum kabının düzenli temizlenmemesi
- Kızgınlık dönemlerinde çiftleşememe, seksüel hormonlar yönünden yükseldiği dönemlerde ortaya çıkan huzursuzluk (kısırlaştırma operasyonu önerilir)
- Özellikle yoğun iş hayatından dolayı onları sürekli yalnız bırakma ve eve geldiğinizde onlarla yeterince ilgilenememek
- Kedilere az ilgi göstermek depresyon nedeni olabildiği gibi aşırı ilgi göstermekte bazı durumlarda onları sıkarak huysuzlaşmalarına neden olmaktadır.
- Bazı kedilerde yemek yerken yanında sahiplerinin olmasını istemezler. Sürekli olarak mama yerken onların yanında bulunmanız depresyon oluşumuna zemin hazırlamaktadır.
Kediler sosyal canlılar olarak bilinse de bazı durumlarda yabancı kişiler ile sürekli iletişim içinde olmaktan memnun olmadıkları için huzursuz olabilmektedir. Aslında bu huzursuzluklarını çok net belli edebilmektedir ama bu durumlar sahipleri genelde fark edemediği için hayvanlarda depresyon oluşabilmektedir.
Kedide Depresyon Sorunu Beraberinde Başka Hastalıkları Getirir
Depresyon konusu hayvan sahipleri tarafından belki fazla önemsenmez bir durum olarak görülse de kontrol edilemediği zaman ciddi hastalıkların başlangıcı olabilmektedir. Bunların başında deri ve mide hastalıkları yaygın görülür. Bununla beraber etkilenen bağışıklık sistemi diğer hastalıklara da davetiye çıkarabilmektedir. Kedilerde depresyon kaynaklı en sık görülen deri hastalıkları arasında psikolojik dermatit gelmektedir.
Depresyon Döneminde Kedi Sahiplerine Düşen Görevler
Depresyon bizlerde olduğu gibi kedilerde de tedavi süreci zor sıkıntılar getirebilmektedir. Tedavi sürecine başlanabilmesi için ilk önce sorunun kaynağının tespit edilmesi gerekmektedir. Kedilerinizde depresyon belirtisi fark etmeniz durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekiminiz tarafından destek alınması gerekmektedir. Depresyon dönemlerinde kedilere kesinlikle daha şefkatli davranılması ve daha çok ilgi gösterilmesi gerekmektedir. Kedilerde depresyon nedenleri arasında sahiplerinin psikolojik durumları olduğu da tahmin edilmektedir. Özellikle sürekli stresli ve sinirli dönemlerinizde kedilerin sürekli etrafta olup biteni takip etmesinden dolayı sizden etkilenebilmektedir.
Kedide Depresyon Tedavisi
- Depresyon teşhis edilmesi durumunda veteriner hekiminizin uygun göreceği ilaçlı tedavi sürecine başlanması gerekebilmektedir. İlaçlı dönemde genelde psikolojik yapıyı, noradrenalin ve dopamin sistemini düzenleyecek takviye ilaçlar kullanılmaktadır.
- Kedilerde depresyon tedavisi döneminde en çok uygulana yöntemlerin arasında davranış takibi ve değişikliği gelmektedir. Kedilerinizin farklı davranışlarını sürekli takip ederek not alınması ile uygulanan yöntemden kedilerin verdiği tepkilerin sebepleri tespit edilebilmektedir.
- Bitkisel ilaçlar kullanılarak kedilere depresyon tedavisi uygulanması ülkemizde çok sık yapılmasa da özellikle Almanya’da bu konu hakkında ciddi çalışmalar yürütülmektedir. Ülkemizde bazı veteriner klinikleri tarafından uygulanmaktadır.