Bu yazıyı okuyorsanız, muhtemelen bir karmaşa ile uğraşıyorsunuz. İshal, hiç kimse için eğlenceli değildir. Ne yazık ki, sevimli dostlarınızı da etkileyebilir!
İshal, tıbbi bir durumdur. Bunun anlamı, bazıları ciddi olmayan ve bazıları ciddi olan birçok nedeni olabileceğidir.
Kedilerde ishal, bir evcil hayvan sahibinin sürekli temizlik yapmak zorunda kalması için bir kabus olsa da, kedinizin rahatsız olabileceğinin veya tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan daha ciddi bir duruma sahip olabileceğinin bir işareti olabilir.
Bu yazıda, kedilerde ishalin nedenleri ve ne zaman yardım almanız gerektiğine değineceğiz…
İshal nedir?
İshal, yutulan materyalin bağırsakta hızlı hareketidir. Artan bağırsak hareketi sıklığı, gevşek dışkı ve artan dışkı miktarı ile sonuçlanır.
Kediler, en azından sağlıklı olduklarında genellikle ishal olmaz. İshal olduklarında, çoğu durumda bir sindirim sorununa işaret etmektedir. İshal kısa sürüyorsa sorun değildir. Buna, yiyecek veya suyundaki bir şey neden olabilir. Sistemi bu maddelerden temizlenir temizlenmez, kediniz iyileşir.
Çoğu evcil kedi, sahibi ona inek sütü verdiği için ishal olur. Kedilerin beslenmesinde, su ve süt birbirine karıştırılmamalıdır. Kedinize süt vermeyi seviyorsanız, inek sütü kullanmak yerine biraz kedi sütü alabilirsiniz. Bu, biraz daha pahalıya mal olsa da, kedinizin ishal olmasını önleyecektir.
Kediler neden ishal olur?
Her kedi sahibi, zaman zaman kedisinin ürettiği kötü kokulu gevşek dışkı ile karşılaşır. Kedilerde görülen en yaygın sorunlardan biridir. Ancak, kedilerde ishalin birçok farklı nedeni vardır.
Yavru kedilerde, genellikle bağırsak parazitlerinin neden olduğu ishal görülür. Diyetinde ani bir değişiklik, gıda alerjileri, bakteri veya virüslerin neden olduğu mide-bağırsak enfeksiyonları, iltihaplı bağırsak hastalığı da kedilerde ishalin yaygın nedenleridir.
Ara sıra ishal, genellikle ciddi değildir. Kediniz iyi besleniyor ve normal davranıyorsa, durumun düzelip düzelmediğini görmek için birkaç gün bekleyebilirsiniz. Evdeki misafirlerin neden olduğu endişe veya diğer çevresel değişiklikler de ishali tetikleyebilir. Kediniz dışarı çıkıyorsa, ölü bir fareyi yemiş olabilir.
Yavru veya yetişkin kedinizin ishali bir birkaç günden daha fazla devam ediyorsa veya kedinizin kanlı ishali varsa veterinere gitmesi gerekir. Çok genç ve çok yaşlı kediler ishal olurlarsa, hızla susuz kalabilir. Kediniz yemek yemiyorsa, uyuşuk görünüyorsa ve ishale ek olarak kusma varsa, acil olarak tıbbi yardım almalıdır.
– Beslenme değişiklikleri
Kedilerde ishalin yaygın bir nedeni, beslenmesindeki bir değişikliktir. Kediniz, birkaç ay boyunca mamasına bayılabilir, ancak bir süre sonra aniden burunlarını çevirmeye başlayabilir.
Bir kedi ebeveyni olarak, kedinizin lezzetli yiyeceklerin tadını çıkarmasını istediğinizden, yeni bir mama seçeneğine geçiş yapabilirsiniz. Yeni bir besine geçiş yaparken, yavaş yavaş ilerlemek önemlidir. Mevcut mamasının küçük bir kısmını yavaş yavaş yeni mama ile değiştirin. Yapmanız gereken son şey, bu süreçte aniden yeni mamaya geçiş yapmaktır. Bu şekilde ani mama değişikliğinin ishali tetikleme ihtimali vardır.
– Düşük kaliteli mamalar
Pek çok evcil hayvan maması, insan besin zincirine girmeyen içerikler içerir. Bu, evcil hayvan sahiplerinin, bu bileşenlerin gerçekte ne olduğunu düşünmeye başlamaları gerektiği anlamına gelir.
Bazı kedi mamaları; kuş tüyü ve gagası, hayvan derisi, gözleri ve kafa gibi işlenmiş bileşenler içerebilir. Protein kaynağı olan bu maddeler, evcil hayvan mamalarına eklenmeden önce zararlı bakterileri uzaklaştırmak için işlenir. Ancak, yine de bir kedinin midesini rahatsız edebilirler.
Veteriner hekiminizle konuşun ve kedinizin beslenme ihtiyaçlarını karşılayan en iyi mamayla kedinizi beslediğinizden emin olun.
– Gıda alerjisi ve gıda hassasiyeti
Gıda hassasiyeti ve alerjiler de kedilerde ishal nedenlerinden biridir. Çoğu durumda gıda alerjileri, kedilerde uzun vadede ortaya çıkan kronik ishalin kökenindedir.
Kediniz enerjik mi? Kilosu sağlıklı mı? İshal, aralıklı olarak mı ortaya çıkıyor? Kedinizin alerjisi olabileceğine dair açıklayıcı bir işaret, alerji dışında genel olarak sağlığının iyi olmasıdır.
– İnek sütü
Yavru kedilerin kasedeki sütü içen sevimli fotoğraflarını hepimiz görmüşüzdür. Aslında, çoğu memeli, sütü sever. Ancak, süt aynı türden olmalıdır.
Kediler, inek sütünde bulunan süt şekerini parçalamak için gerekli enzimlere sahip değildir.
– Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar
Gıda ürünlerinin dışında, kedinizin ishalden muzdarip olmasının nedeni bakteriyel ve viral enfeksiyonlar da olabilir.
Kedilerde bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, aşırı kilo kaybına ve dehidrasyona neden olabilecek şiddetli bir ishal ve kusma yaşamasına yol açabilir. Akut ishal, genellikle bir kedinin ince bağırsağında aşırı bakteri yüklenmesinin bir göstergesidir.
Bazı bakteriyel enfeksiyonlar, ortalama bir hafta içinde kendiliğinden geçebilir. Ancak, bu süreçte kedinizi yakından takip etmeli ve gerekirse veterinere götürmelisiniz. Diğer enfeksiyonlar, yalnızca antibiyotik tedavisi gibi ilaç tedavileri ile çözülmektedir.
– İltihaplı bağırsak hastalığı
Çoğu hastalığı kökenine kadar takip ettiğinizde, muhtemelen ortak bir nokta bulursunuz: iltihaplanma. Ve, iltihaplı bağırsak hastalığı da farklı değildir.
Kronik iltihaplanma ve ishal, göründüğünden daha ciddidir. İltihaplı bağırsak hastalığında meydana gelen koşulların ciddi hastalıklarla potansiyel bağlantıları vardır. Kediniz kronik ishal yaşıyorsa, doğru ve zamanında tedavi alması çok önemlidir.
Veteriner ne zaman aranmalı?
Bir kedi uzun süre ishal olduğunda, çok fazla sıvı kaybeder. Bu da, sağlığı için hayati önem taşıyan önemli mineralleri ve tuzları da kaybedeceği anlamına gelir. Kedinizde ishal varsa; onu iyice kontrol etmek, ishalin şiddetini belirlemek ve en iyi tedaviyi reçete etmek için veterinerinize gitmenizi gerektirecek ciddi bir sorun olabilir.
Veteriner hekiminiz, ishalin ne kadar şiddetli olduğunu belirlemek için size bazı sorular soracaktır. İshalin ne zaman başladığı, kedinizin kaç bağırsak hareketi geçirdiğini, neye benzediğini ve kedinizin rahatsız olup olmadığını bilmesi yararlı olacaktır. Kedinizde aşağıdaki belirtiler varsa hemen veterinerinizi aramanız özellikle önemlidir:
• İshalde veya dışkıda kan siyah veya katran rengindeyse
• Zehirli veya zehirli bir şey yemiş
• Ateş, depresyon veya dehidrasyon
• Soluk veya sarı diş etleri
• Hala tüm aşılarını yaptırmadı
• Ağrı
• Kusma
Veteriner hekiminiz tarafından tavsiye edilmedikçe, reçetesiz satılan insan ilaçları da dahil olmak üzere kedinize herhangi bir ilaç vermeyin.
Kedi ishalinin birçok nedeni olabilir. Bu nedenle, teşhis konulduktan sonra hızla tedavi edilmelidir. Mümkünse veterinere giderken yanınıza bir ishal örneği almalısınız. Böylece, veteriner daha hızlı bir şekilde teşhis koyabilir.
İshali ne kadar hızlı teşhis edebilirseniz, tedaviye o kadar hızlı başlayabilir. Böylece, kediniz susuz kalmaz