Kedilerde Şeker Hastalığı Görülmesi
Son yıllarda dünya genelinde insanları en çok tehdit eden hastalıkların başında geldiği gibi özellikle kedi ve köpeklerde de şeker hastalığı görülebilmektedir. Şeker hastalığı Tip-1 ve Tip-2 olarak ayrılmaktadır. Tip-1 diyabet hastalığında hayvanlar bizlerde olduğu gibi sürekli insülin desteği alması gerekmektedir. Çünkü pankreasta insülin üretimi yapılamadığından dışarıdan alınması gerekmektedir. Hayvanlarda insülin tedavisinin yanında en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında diyet programı olmaktadır. Şeker hastası olan hayvanlar mutlaka veteriner hekim tarafından verilen diyet programına uyulması gerekmektedir.
Kedilerde şeker hastalığı görülmesi durumunda genelde Tip-2 olarak belirlenmektedir. Tip-2 diyabet kontrol edilmesi daha kolay hastalık olarak bilinmektedir. Tip-1 diyabetteki gibi sürekli insülin desteğine gerek olmadığı bazı durumlar olmaktadır. Özellikle veteriner tarafından verilecek beslenme düzenine uyulması ve ufak egzersizler yapılması ile Tip-2 diyabet hastalığı kontrol altına alınabilmektedir.
Kedilerde şeker hastalığı ilk görüldüğü zaman ilk tedavi olarak kan şekerini normal düzeylere getirmek olacak ve bunun için veteriner hekim tarafından verilen ölçüde dışarından insülin takviyesi yapılması gerekecektir. Tip-2 diyabet hastası olan kediler eğer erken teşhis edilir ve doğru beslenme uygulanırsa bir müddet sonra şeker oranları normal düzeye geldiği bilinmektedir. Kedilerde görülen şeker hastalığı genelde beslenme ile çözülebilmektedir.
Kedilerde Kan Şekeri Kontrolünde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kan şekeri yüksek çıkması durumunda hemen şeker hastası olduğu kanısı doğru değildir. Kedilerin şeker hastası olduğunu anlamak için kesinlikle kan testi yapılması gerekmektedir. Fakat kan testi sırasında hayvan rahatsız olacak ve çok hareketlilik göstereceğinden dolayı genelde kan şekerleri yüksek çıkma ihtimalide vardır.
Kedilerde kan şekeri testi yapılacağı zaman kesinlik veteriner hekim çok dikkatli yanaşması gerekmektedir. Kedilerde stres kan şeker yükselmesinde etkili faktörlerin başında gelmektedir. Genel olarak düşündüğünüzde kedinizi veteriner kliniği tarafından kontrol edilmesi için taşıma kabına koymaktan tutun bütün yol boyunca yaşayacağı stres ve beyaz önlüklü veteriner hekim görmesi durumunda kan şeker çok hızlı bir şekilde hızlanacaktır.
Kedilerde şeker hastalığı testi için alınacak kan için mutlaka stresin kalkması ve sakinleşmesini beklemeniz gerekmektedir. Aksi taktirde ölçülen sonucun yanlış çıkma ihtimali mevcuttur.
Kedilere Şeker Hastalığı Teşhisi Koymadan Önce İzlenim Süresi
Veteriner hekim eğer kedinizi tanımıyorsa şeker hastalığı tanısı koymak için sizin yönlendirmeleriniz çok etkili ve faydalı olacaktır. Şeker hastalığı belirtisi olan kedilerde aşağıdaki durumlar oluşmaktadır.
- Normal günlerin aksine çok yemek yeme isteği ve sürekli olarak aç olduğunu anlatmaya çalışması
- Kedilerde şeker hastalığı oluştuğunda çok yemek yeme olmasına rağmen sürekli olarak kilo kaybı yaşarlar.
- Sürekli su içmeleri
- Sık idrar konusu genelde yanlış anlaşılmaktadır. Kediler normalde de sık idrara çıkabilir fakat hacim olarak idrarlar normalinden faylaysa dikkat edilmesi gerekmektedir.
Fakat bu belirtiler olmasına rağmen bir kediye kesin şeker hastalığı teşhisi koyulması da doğru değildir. Bunlar sadece şüphelenmeniz gereken belirtiler olmaktadır. Bu belirtiler oluşması durumunda vakit kaybetmeden bir veteriner kliniği tarafından destek alınılması gerekmektedir.
Kedilerde şeker hastalığı görülme riski çok sık olmasa da ne yazık ki oluşması durumunda bakımları ciddi ilgi gerektirmektedir. Şeker hastalığı genelde genetik olmasının yanında kalitesiz ve dengesiz beslemeden ve ideal kilosunun oldukça üstünde olan kedi arkadaşlarımız için risk arz etmektedir.