Kedilerin tuvalet eğitimi diğer canlılara göre oldukça kolaydır. Kediler içgüdüsel olarak dışkılarını saklarlar ve genellikle kazarak bir yere (toprak gibi) yapma eğilimleri vardır. Ona hazırlayacağınız tuvalet kabının mevcut yüksekliğinin 1/4’ü kadarını kedi kumuyla doldurmanız yeterlidir. Kedinizin tuvalet kabını tanıması için ön patilerini bir kereye mahsus kumuna sürterek burda tuvalet kabının olduğunu göstermeniz faydalı olacaktır. Kedinizi tuvalet kabına götürdüğünüzde yerini bilecek ve artık hep tuvalet ihtiyacını orada karşılayacaktır. Eğer bunları yapmazsanız kediniz çiçek saksılarınıza veya evinizin gizli köşelerine tuvaletini yapar. Ayrıca bazı kediler küçük tuvaletlerini lavabo ve banyo giderlerine de yaparlar. Kediler temiz ve titizdir, onun tuvalet alışkanlığının bozulmaması için tuvalet kaplarının düzenli olarak temiz tutulması gerekmektedir.
Kedilerin tuvalet kabına tuvaletini yapmamasının en yaygın sebepleri;
İdrar kesesi ve idrar yolu rahatsızlıkları (idrar yollarında iltihaplanma / idrar yollarında kum – kristal benzeri oluşumlar), böbrek hastalıkları (böbrek yetmezliği, hidronefroz, piyelonefrit, kongenital yetmezlikler), stres faktörleri (korku, endişe, evdeki bireylere tavır sergileme vb.), yerini yadırgamaları, kızgınlık dönemleri (erkek kedilerde koku ile işaretleme vb. sebepler).
Yukarıda sayılan sebepler kedilerde genel olarak daha sık rastlanan tuvalet sorunları arasında bulunmaktadır. Mevcut problemin hangisinden kaynaklandığının tespitinde mutlaka veteriner hekiminizden yardım alınız.
Korunma;
Birinci faktör ve en önemlisi beslenmedir. Kedinizin yaşına ve fizyolojik yapısına (yavru, yetişkin, yaşlı, kısır vb.) en uygun diyeti tüketmesi onu bütün idrar yolu ve böbrek rahatsızlıklarından yüksek oranda korumaktadır. Kumunun temiz tutulması ve kedinize en uygun kum tipini belirlemenizde dikkat etmeniz gereken diğer faktörlerdendir. Kızgınlık belirtilerine bağlı tuvalet sorunlarının en etkili çözümü olarak onu ev hayatına adaptasyonunu sağlamak için kısırlaştırma operasyonu önerilmektedir.