En sevdiğimiz dostlarımız bazı dönemlerde gerek bizim yanlış bakım ve mama uygulamamız, bazı dönemlerde mevsim geçişleri kaynaklı bazende bazı hastalıklardan dolayı tüy dökülmesi yaşayabilmektedir. Tüy dökümü hayvan sahiplerini en çok rahatsız eden konuların başında gelmesinden dolayı bu tür durumlarda neler yapılacağı hakkında faydalı bilgiler paylaştık.
Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri
Birçok farklı sebep tüy dökülmesine sebep olabilmektedir. Kedilerde tüy dökülmesinin genel nedenleri arasında;
- Fizyolojik nedenler (mevsimsel tüy dökümü)
- Patolojik nedenler (genelde deri hastalıkları)
- Dış parazitler, alerji, stres vb.
- Hormonal hastalıklar (genelde tiroid, kortizon metabolizması kaynaklı)
- Deri kanseri (genelde yaşlı kedilerde)
Kedilerde Tüy Dökülmesine Fizyolojik Nedenlerin Etkisi
Fizyolojik nedenler ile tüy dökülmeleri belli mevsimlerde meydana gelebilmektedir. Genelde mevsim geçişleri dönemlerinde kedilerde tüy dökümü oluşumu meydana getirmektedir. Bazı durumlarda yavruluk dönemlerinde çok tüylü doğan yavrular gelişme döneminde anne tüylerini dökerek kürklerini yenileyebilirler. Mevsimsel tüy dökümü en yaygın soğuklardan sıcağa geçerken kışlık kürk değişimi, yaz döneminde ise soğuklara geçerken de yazlık kürk değişimi olarak karşımıza çıkar. Ancak evde yaşayan kedi dostlarımızın evdeki sıcaklık kavramı dışarıya göre değişkenlik gösterebileceği için tüy dökme durumlarında çok farklı tablolar görebilmekteyiz.
Kedilerde Tüy Dökülmesine Patolojik Nedenlerin Etkisi
Genel olarak dermatoloji alanına giren hastalıklar olmasından dolayı kesinlikle veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. En yaygın gözlenen deri hastalıkları mantar, deri iltihaplanmaları, uyuz, egzema olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kedilerde Tüy Dökülmesine Dış Parazit, Alerji ve Stresin Etkisi
Başta pire, bit ve kene gibi dış parazitlerin etkisinden dolayı kedilerde tüy dökülmesi meydana gelebilmektedir. Özellikle pirelerin vücut üzerinde gezinirken bıraktıkları salgılar vücut üzerinde alerjik reaksiyonlar ve tüy dökülmelerine sebep olur. Alerjik reaksiyonların diğer en yaygın sebepleri ise gıdasal ve çevresel etkenlerdir. Gıda konusu yaygın yapılan hatalardan biridir. Kedinizin doğru beslenme önerileri almak için mutlaka veteriner hekiminiz ile görüşünüz. Çevresel etkenler kedinin bünyesine göre çok değişken olabilmekle beraber tespiti zordur.
Stres konusu da hiçbir zaman gözden kaçırılmamalıdır. Kediler strese girdikleri zaman kürklerini kasarak tüylerini çok yoğun olarak dökebilmektedir. Kedilerde stres faktölerinin tespit edilmesi ve iyileştirilmesi tüy dökülmesine çok pozitif etki sağlamaktadır.
Kedilerde Tüy Dökülmesine Hormonal Hastalıkların Etkisi
Vücut metabolizması içinde salgılanan birçok hormon tüy kökleri gelişiminde önemli roller oynamaktadır. Bu hormonların seviyelerinin değişimi tüy dökülmesine ve tüysüz kalan vücut alanlarına sebep olabilmektedir.
Kedilerde Tüy Dökülmesi Oluşumunu Önlemek İçin Nasıl Tedbirler Alınmalıdır?
Tüy dökülmesini azaltmak ya da önlemek için bazı önlemler alınabilmektedir. Bunlar arasında;
- Kedinizin türüne ve yaşına göre uygun kalitede mama seçimi yapılması (Veteriner Hekiminiz tarafından destek alabilirsiniz).
- Kedinizin kürk yapısına uygun bir tarak seçimi ve bununla düzenli olarak tüylerinin taranması (bu şekilde dökülecek zayıf tüylerin büyük bir kısmı tarakta toplanacaktır). Mevsimsel tüy dökme sezonlarında günde 3 defaya kadar kedinizi tarayabilirsiniz.
- Duruma göre hekiminiz tarafından uygun görülecek vitamin takviyeleri ( major etkili olanlar Omega3-6, Biotin, Çinko ve B grubu vitaminler)
- Özellikle dış parazit müdahelerinin ve diğer aşılarının aksatılmadan uygulanması.
- Kediler yıkanmayı sevmeyen canlılar olsa da bazı özel durumlarda yıkanabilmektedirler. Burada bizim değinmek istediğimiz nokta kediyi yıkamaya karar verdiyseniz normal insan şampuanları kullanımı kedilerin derilerinde deformasyon oluşturacağından dolayı tüy dökülmesi meydana gelebilmektedir. Bu yüzden kediyi yıkmayak istiyorsanız onun sağlığına ve cilt yapısına uygun bir şampuan tercih etmelisiniz.
- Kedinizin stres faktörlerinden uzak tutmak.
- Kedinizde şüphelendiğiniz bir deri hastalığı durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekminize muayeneye götürmek en doğrusudur. Erken dönemde yapılan müdaheleler her zaman daha başarılıdır.
- Bunun dışında farklı sistem rahatsızlıkları da kedinizde tüy dökülmesine sebep olabilir. Örnek olarak mide hastası olan kedi hastamızın yaşadığı bulantılar ve rahatsız durum onun streslenmesine ve tüy döküşündeki artışa sebep olabilir. Kedinizin eğer ağrısı varsa buda tüy dökmesine sebep olacaktır. Ağrısı olan kedi huzursuz ve stresli olur, buda onun tüy dökmesine sebep olacaktır. Kedinizde bu tarz durumlarda şüphelenmeniz durumda mutlaka muayene için veteriner hekiminizin yolunu tutunuz.