Eğer kedinizin ateşi varsa, bu durum altta yatan başka bir sağlık probleminin işareti olabilir.
Kedilerin normal beden sıcaklığı 38 ile 39.1 santigrat dereceler arasındadır ve genelde 39.1’in üzerindeki değerler ateş olarak değerlendirilirler. Eğer kedinizin ateşi 41 derecenin üzerine çıkarsa, bu durum hayati organlarında ciddi bir hasar riski olduğu anlamına gelir.
Doğru araçlarınız varsa kedinizin vücut ısısını ölçmek oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken kedinizin kulağına dijital bir termometre tutmak veya pediyatrik rektal termometre kullanmaktır. Kedinizde eski usül cıvalı termometreler kullanmayın çünkü kırılacak olursa kedinizin sağlığına olumsuz bir etkisi olur.
Rektal termometre kedinin ateşi olup olmadığını tespit etmenin en iyi yoludur. Termometreyi en az bir iki dakika yerinde tutarak doğru bir okuma alabilirsiniz.
Termometreye biraz vazelin sürerek yağlayın ve nazikçe yerine sokun, çok ileri doğru ittirmeyin çünkü kedinin rektal dokularına hasar verebilirsiniz. Termometreyi sokarken kediyi tutması için bir başkasından da yardım alabilirsiniz.
Eğer kedinizin ateşi olabileceğine inanıyorsanız ancak ölçebilecek kadar rahat hissetmiyorsanız, veterinerinizle görüşün. Böylece kedinin ateşi ve genel sağlığı konusunda doğru bir gözlem şansı elde edebilirsiniz.
Kedilerin Ateşi Neden Çıkar?
Kedilerde ateş genellikle bağışıklık sisteminin aşağıdakiler gibi problemlerden dolayı tetiklenmesi sonucunda ortaya çıkar:
- Mantar enfeksiyonları
- Bakteri ve virüs enfeksiyonları
- Bazı ilaçlar
- Travma ve yaralanmalar
- Lupus gibi hastalıklar
- Tümörler
Haemobartonellosis, ehrlichiosis, bartonellosis ve toxoplasmosis gibi bulaşıcı hastalıklar kedilerde yaygın görülürler ve bu da ateşe sebep olabilir. Dışarıda diğer hayvanlarla sık sık temas eden ve dışarı çıkma izni olan kedilerde bu bulaşıcı hastalıklara maruz kalma riski çok daha yüksektir.
Kedinizin ateşine dair gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bir tanımlama yapılamazsa, sebebi bilinmeyen ateş olarak tanı alacaktır.
Kedilerde Ateş Belirtileri Nelerdir?
Bir evcil hayvan sahibi olarak kedinizin sağlığını takip etmek ve sıradışı davranışlar gösterdiğinde bunu kenara not etmek çok önemlidir. Eğer kediniz aşağıdaki davranışları gösteriyorsa ateşi olabilir:
- İştahsızlık
- Daha az su içme
- Güçsüzlük veya uyuklama
- Susuzluk
- Titreme
- Hareketlerde ve özbakımda azalma
- Kalp ritminde hızlanma
- Kusma veya ishal
Ateşi Olan Kedinin Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Veterineriniz doğrudan verebileceğinizi söylemediği sürece insanlar için verilen ilaçlar kedilere verilmemeliler. Pek çok insan ilacı kediler için aşırı derecede zehirlidir.
Kedinizin bol su içmesini sağlamak ateş ve hastalıklarla savaşta en önemli noktalardan bir tanesidir. Kedinizin temiz suya erişimi olduğundan ve rahatlamak için bulunduğu konuma yakın olduğundan emin olun.
Eğer kedinizin ateşi 24 saatten uzun sürerse veya 41 derecenin üzerine çıkarsa, veterinerinizden hemen acil bir görüşme talep edin veya hayvan hastanelerinin acil kısımlarına götürün.
Veteriner kliniğinde kedinizin ateşinin sebebinin bulunması ve doğru tedavinin uygulanması için testler uygulanacaklardır. Eğer kedinizin orta-şiddetli düzeyde susuz kaldığı görülürse, damardan serum verilerek daha iyi hissetmesi ve hastalıkla daha kolay savaşması sağlanabilir.
Kedinin Ateşinin Geçmesi Ne Kadar Sürer?
Kedinin ateşinin ne zaman sona ereceği altta yatan sebebe bağlıdır. Küçük bir enfeksiyon veya hastalık geçiren kediler tedavi başladıktan sonra genelde bir iki gün gibi çok kısa sürede iyileşirler. Eğer altta yatan sebep daha ciddi bir şeyse, tedavi uzun sürebilir ve farklı tedavi yaklaşımları gerekli olabilir.
Kedinizin en kısa sürede iyileşmesi için veterinerinizin size verdiği yönergeleri takip edin ve kedinin belirtilerinde iyileşme olsa bile tüm ilaç dozları tamamlanana kadar ilaca devam edin.
Kedinizin susuz kalmamak için bol bol sıvıya ihtiyacı olacaktır ve bu nedenle devamlı olarak taze suya erişimi olduğundan emin olun. Bazı vakalarda beslenmede değişim önerilebilir veya iyileşme sürecini hızlandırmak için yüksek kalorili içecekleri kullanması istenebilir.