Hastamızın adı Paspas, normalde sokakta yaşayan dişi bir kedi arkadaşımız.
İştahsızlık, kilo kaybı şikayetiyle bize geldi. Fiziksel muayenesinde sarılık olduğunu fakettik. Bundan sonra ilk iş sarılığın sebebini tespit etmek oluyor. Sarılığın 3 ana sebebi var diyebiliriz: Pre hepatic (kanda şiddetli hemoliz – kan hücrelerinde aşırı yıkımlanma olursa) Hepatic (karaciğer yetmezliği durumları) Post hepatic (safra yollarında tıkanma) Hastanın yapılan ultrason muayenesinde karaciğerinde bir patoloji gözlenmedi, koledok kanalı açık safra kesesi normal sonografik görüntüde, ancak dalakta splenomegali (dalak büyümesi) tespit edildi. Kan testlerinde organ panelleri normal, bilirübin yüksek, yüksek beyaz küre ve kansızlık mevcut.
Bu verilen hepsi bize sarılığın pre hepatic olduğunu gösteriyordu. Hemolizin sebebini anlamak için kan parazitleri için yapılan ayırıcı tanı testlerinde hemabartonelloz pozitif olarak saptandı. Hemobartonelloz bir kan paraziti türü olup hastanın tüm semptomlarına sebep olan ana etkendi. Hastanın gerekli ilaç tedavisine başlandı ve buraya kadar her şey normal. Asıl sorun hastanın ilaç tedavilerinden sonra iyileşir gibi olup tekrardan hastalanmasıyla başlıyor. Bunun üzerine tekrardan aldığımız testlerde farklı bir durum tespit ediyoruz.
Hastanın diff quick boyama metoduyla hazırlanan kan frotilerinde, yoğun ghost cell (hayalet hücre), aglutinasyon yığılmaları, yoğun sferosit varlığı, howell-joly body , iç içe birbirine geçmiş lenfosit ve eritrosit kümeleri yakalıyoruz. Bu sefer ikinci tespit ettiğimiz Hastalığımız Otoimmun Hemolitik anemi, yani kedi hastamızın kendi bağışıklık sistemi kendi kanına saldırarak kendini yokediyor. Immun Hemolitik Aneminin nedeni eritrosit membran yüzeylerine bağlanan antikorların eritrositleri yıkımlamasıdır. Yani burada daha önceden hemobartonelloz geçiren hastamızın eritrosit yapısının antjenik özelliği bu geçirdiği hastalık yüzünden değiştiği için artık kendi bağışıklık sistemi de eritrositlere saldırmaya başlıyor.
Bire bir aynı durum Java isimli hastamızda da yaşandı. Hasta bize hemobartonelloz kan paraziti tanısı konulmuş ama iyileşememiş halde geldi. Bu hastamızda da otoimmun hemolitik anemi tespit ettik. Aylardır sarılığı geçmeyen hasta İHA tedavisinden sonra tamamen sağlığına kavuştu.
Bu durum aslında Sekonder İmmun Hemolitik Anemi olarak geçiyor ve kedilerde primerine göre görülme olma olasılığı çok daha yaygındır ve en çok kedi lösemisi, hemobartonella ve lenfoma sonrası görülebilir. Özetle iyileşmeyen kan paraziti vakalarında IHA ihtimalini gözden kaçırmamalıyız.
Geçmiş olsun 🤗
#beşiktaş #vetlove #veteriner #tedavi #köpek #yavru #kedi #hemobartonelloz #kanparaziti