Hamile bayanlarda düşüğe veya doğacak bebekte sağlık problemlerine yol açabilen bir parazit türü (toksoplazma) vardır. Bu paraziti kediler enfekte bir fareden ya da parazitle enfekte bir gıdadan aldıktan sonra bu parazit kedinin bağırsaklarında çoğalır ve yaklaşık 2-3 hafta boyunca hastalığı dışkı ve dışkıya bulaşan tüyler vasıtasıyla etrafa saçarlar. Daha sonrasında kedi toksoplazmaya karşı bağışıklık kazanır ve bir daha ömrü boyunca toksoplazma rahatsızlığı geçirmez ya da hastalığı hiçbir şekilde bulaştırmaz. İnsanlarda görülen toksoplazma vakalarının büyük kısmı kedi dışkısı vasıtasıyla bulaşmaktan çok, çiğ et, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin tüketilmesi yoluyla meydana gelmektedir.
Bu parazit insanlara ağız yolu ile bulaşmaktadır. Bu hastalık çiğ veya az pişmiş etten, toprakla temas edebilen her türlü meyve ve sebzeden (yeterince yıkanmadığında), enfekte bir kedinin dışkısıyla temas ettikten sonra elin yıkanmadan ağıza götürülmesiyle, ya da dışkıyla temas eden tüylerin oral yolla bulaşması ile mümkün olabilmektedir.
Kediler bu paraziti çiğ etten almaktadırlar. Eğer evdeki kediniz dışarıya çıkıpta fare avlamıyorsa ya da onları çiğ etle beslemiyorsanız toksoplazma geçirmeleri mümkün değildir. Bunun dışında sokak kedileri de toksoplazmayı genelde yavruluk döneminde geçirdikten sonra bağışıklık kazandıkları için sonraki dönemde toksoplazmadan hastalanmaz ya da bulaştırmazlar.
Dışkıdaki parazitin bulaşıcılık özelliği kazanabilmesi için 24 saat kuluçka süresi gereklidir. Eğer kedinizin kumunu her gün düzenli olarak temizlerseniz aktif parazit bulunduran dışkıdan bile size hastalık bulaşma riskini ortadan kaldırmış olursunuz.
Kedinizin bu parazit yönünden enfekte olup olmadığı ya da bağışıklığa sahip olup olmadığı ise kan serumundan yapılan IgM -IFA ve IgG-Elisa testleri ile öğrenilebilmektedir. Anne adayları da aynı şekilde kan testi ile bu parazite karşı bağışık olup olmadıklarını öğrenebilmektedirler. Eğer anne adayları toksoplazma pozitif (hastalığa karşı bağışık) çıkarlarsa anne adayının gebe kalması durumunda toksoplazma yönünden kesinlikle hiçbir riski bulunmamaktadır.
Toksoplazmanın tek riski daha öncesinde toksoplazma mikrobu almamış anne adayının, gebelik döneminde toksoplazma almasıdır. Eğer anne adayı toksoplazma negatif çıkarsa kedi açısından dikkatli davranmanız gereken şunlardır;
1. İmkanınız varsa kedinize toksoplazma testi yaptırın; eğer kediniz toksoplazma yönünden bağışık çıkarsa problem yok demektir. Test yaptırma imkanınız yoksa ya da kediniz toksoplazma yönünden bağışık değilse aşağıdaki adımlara uyunuz;
a) Kedinize dokunduktan sonra ellerinizi güzelce yıkayın.
b) Kedinizin dışarıya çıkmasına hiçbir şekilde izin vermeyin.
c) Kedinizi asla çiğ et ve benzeri ürünlerle beslemeyin.
d) Kedinizin tüm parazit müdahalelerini ,aşılarını eksiksiz olarak aksatmadan yaptırın. Mümkünse parazit aşılarının periyotunu 4 haftada bir olacak şekilde düşürün.
e) Kedinizin kumunu eldiven kullanarak en geç 24 saatte bir mutlaka temizleyin.
Kedi veya tüyleri sebebiyle hamilelik döneminde düşük yaparım diyerek kedinizi asla evden uzaklaştırmayın. Unutmayın ki iyi yıkanmamış herhangi bir sebzeden, dışarıdaki herhangi bir lokantadan, ya da çiğ ete çıplak elle dokunurken ki toksoplazma riskiniz bu anlattığım bilgiler eşiğinde kedinizden toksoplazma kapma riskinden çok daha yüksektir. Yazımızdaki bilgileri dikkatle uygulamanız sizi bu riskten tamamen koruyacaktır.