Herkese merhabalar, öncelikle bir miktara kadar tüy dökme her kedi için normaldir, tüy dökülmesini tamamen durdurmak mümkün değildir.
Şimdi kedilerde normalden fazla tüy dökme sebeplerimize ve çözümlerine geçelim:
1. Hatalı mama ile beslenme,kalitesiz mama kullanımı, ev yemeği ve benzeri yanlış kaçamaklar, gıda alerjileri ve besin intoleransları.
Ya işte rakı sofrası kurmuştuk bi parça peynir kavunda bizim Tarçın’a verdik. Kahvaltıdaydık bi parça sucukta bizim oğlan götürdü. Böyle beslenen kedi arkadaşın kürkünden hayır beklemeyin lütfen 🙂
Seçtiğiniz kuru mama kaliteli ham madde içeren iyi bir mama olmalı ve kedinizin metabolizmasına göre uygun olan paketi almalısınız. Örneğin kısır ve yetişkinse onu uygun kısır yetişkin maması almalısınız gidipte yavru kedi maması vermemelisiniz. Ayrıca kediniz yediği mamaya ya da gıdaya alerjisi varsa bu da tüy dökümünü arttırır. Örneğin tavuk eti dokunuyorsa, somon etli mamaya geçmek ona iyi gelecektir.
2. Yılda iki kez yaşanan kürk değişimi yani mevsimsel tüy dökülmesi.
Biz nasıl kışın mont yazın tişörtle geziyorsak, onlarda kışlık ve yazlık olmak üzere iki çeşit kürke sahipler. Bu olay sıcak havalardan soğuk havalara ve soğuk havalardan sıcak havalara geçiş dönemlerinde olur. Bu kürk değişim dönemlerinde bol bol tarayarak kürkünün daha hızlı değişmesine yardımcı olabilirsiniz.
Bu arada malum mevsimlerde sapıttığı için, hava sıcaklıkları da dengesiz, kedilerde bazen kışlık kürk mü yazlık mı kürk mü ne çıkaracağını da bilemiyorlar. Bazen bu durumda tüy dökümünü arttırır. Neyse siz taramaya devam 😁
3. Vitamin ve mineral eksiklikleri.
Özellikle Omega3, biotin, çinko ve B grubu vitaminleri içeren gıda takviyeleri tüy sağlığını destekler. Bu takviyeleri düzenli kullanmanız deri sağlığına iyi gelir, tüy dökümünü azaltırken tüylerin daha parlak, sağlıklı ve kaliteli görünmesini sağlar.
4. Yüksek stres veya depresyon.
Kediler strese girdimi aynı kirpinin diken atması gibi tüy atarlar. Biz bunu özellikle muayene masasında sıkça yaşıyoruz. Kedinizi strese sokan faktörleri düzeltmeniz, tüy dökümüne iyi gelecektir.
Aynı şekilde depresyona giren kedilerde öz bakım azalır, kendini bile doğru dürüst yalamazlar, kürk kaliteleri düşer ve daha çok tüy dökerler. Kedinizle oyun oynamayı, daha çok sevgi göstermeyi ve ilgilenmeyi ihmal etmeyelim.
5. Yetersiz tarama ve tüy bakımlarının yapılmaması.
Kedilerin düzenli taranması hem kürkünden dökülecek tüylerin daha rahat atılmasına, hem de etrafa dökülecek tüylerin tarakda toplanmasını sağlar. Ayrıca tarama işlemi derinin kan akışını hızlandırır, lenf sistemini daha aktif eder cilt sağlığını destekleyerek kürk kalitesini ve deri sağlığını arttırıcı olumlu etkileri vardır.
6. Kedinizin bir cilt hastalığı olması.
Kediniz de mantar, uyuz, alerjik dermatit gibi altta yatan bir cilt hastalığı varsa kediniz normalden daha fazla tüy dökecektir, o yüzden bu cilt hastalıkları tedavi edilmediği sürece kedinizin aşırı tüy dökmesi engellenemez.
7. Vücutta bulunan altta yatan farklı bir hastalığımızın bulunması.
Kedinizin böbrek yetmezliği, kronik ağrıya sebep olan bir hastalığı ve ya hormonel bir metabolik hastalığı varsa eğer bu tarz hastalıkların çoğu kürk kondisyonunu bozar ve normalden daha fazla tüy dökülmesine sebep olur. Bu yüzden bu hastalıkların tespit edilip tedavi edilmesi kürk sağlığını da iyileştirecektir.
8. Genetik faktörler.
Bunu direk bir örnekle açıklayalım aynı koşullarda aynı evde aynı şartlarda beslenen ve aynı muameleyi gören iki kedi arkadaştan bir tanesi çok tüy dökerken öbürü ona öre çok daha az tüy dökebilir bu noktada tamamen genetik faktörler ön plana çıkar. Aynı şekilde aynı koşulda hayat tarzı yaşayan iki tane adamın biri 30 yaşına geldiğinde kafasında hiç saç kalmazken öbürünün saçı da fırça gibi olabilir bu noktada da yapabileceğiniz bir şey yok genetik tamamen bir şanstır.