Bütün kedi köpek hasta yakınlarının en yaygın problemlerinin başında gelmektedir bu problem. Yaş, ırk cinsiyet fark etmeksizin petlerinizin hepsi belli bir oranda tüy dökmektedir.
Bazı ırklarda kürk yapısı farklılığına göre tüy dökme sorunu daha da önemli bir problem olmaktadır. Bunların başında daha kalın, uzun ve sık tüy yapısına sahip olan cinsler girmektedir. Özellikle mevsim geçişlerinde kedi ve köpekler yazlık ya da kışlık tüy yapısına bürünürken normalden çok daha fazla tüy dökmektedirler. Özellikle birçok deri hastalığında (alerjik dermatitler, deri mantarları, uyuz, beslenme hataları vb.) tüy dökme şikayeti yüksek oranda artmaktadır.
Mevsimsel tüy dökümü tamamen fizyolojiktir. Biz nasıl kışlık ve yazlık kıyafetlerimizi mevsime göre seçiyorsak, onlarda tüy yapılarını mevsim şartlarına göre adapte edeceklerdir. Bunun dışında tüy döken dostlarımızla ilgili ne gibi tedbirler alacağımız konusuna gelirsek;
- Onları düzenli olarak tarayın. Bu sayede hem dökülecek olan tüyleri toplamış, hemde cildinin nefes almasına yardımcı olursunuz. Zayıf olan tüyleri cildinden uzaklaştırmış, aynı zamanda kürkünün yenilenme sürecini desteklemiş olursunuz. Dikkat etmeniz gereken uygun fırçayı seçmektir. Kimi hayvanlar sert fırçalardan, kimisi de daha yumuşak fırçalardan hoşlanmaktadır.
- Beslenmesine iyi dikkat edin. Kullandığınız mamamın kalitesi, protein – karbonhidrat – yağ – vitamin – mineral dengesinin ideal olması tüy sağlığına çok büyük fayda sağlayacaktır.
- Diyetindeki günlük esansiyel yağ asitleri, omega 3&6, çinko ve biotin miktarı çok önemlidir. Bahsettiğimiz bu takviyeler tüy kalitesini ve tüy döküm oranını birinci dereceden etkilemektedir. Kullandığınız mamada bu vitamin ve mineralleri içerip içermediğine dikkat edin. Eğer yoksa da dışarıdan takviye olarak vermeniz gerekmektedir.
- Düzenli aşılamalarınızı mutlaka aksatmayın. Özellikle yaz dönemi dış parazit müdahalesi aksatıldığında, pire alerjik dermatit benzeri rahatsızlıklar, onların aşırı tüy dökümü ve alerjik kaşıntı yaşamasına sebep olacaktır.
- Onların banyo periyotlarına dikkat edin. Özellikle kuru cilde sahip köpeğinizi ayda birden daha sık yıkamayınız. Daha sık yıkama, onların ciltlerindeki sağlıklı yağların kaybolmasına, buda kepeklenme ve aşırı tüy dökümüne aynı zamanda deride kötü kokuya sebep olacaktır.
- Yaşadığı ortamın sıcaklığına dikkat ediniz. Evinizin normalden daha sıcak olması onların ekstra tüy dökümü yaşamasına sebep olabilmektedir.