Sağlınıza özen göstermek için bazen yapmaya üşendiğiniz ama yapmak zorunda olduğunuz bazı görevler vardır. Diş fırçalama onlardan biri ve aynı şey kediler için de geçerli. Diş kontrollerini çok fazla sevmeler de, tıpkı siz küçükken annenizin size yaptığı gibi, onu bir şekilde kandırarak dişlerini fırçalamanız gerekir!
Kedinizin Dişlerini Neden Fırçalamalısınız?
Kedilerin de temiz dişlere ihtiyacı olduğu için bu gerçekten önemli bir konudur. Çünkü, kedilerdeki diş hastalıklarından da büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Kedilerde en sık görülen diş hastalıkları; diş eti iltihabı ve diş eti çekilmesidir. Ve her iki problem de, kedilerde büyük acı ve ağrılara neden olabilir.
Diş hastalıkları, köpeklerin %80’ini ve kedilerin %70’ini etkiler. İyi bir diş fırçalama ve düzenli profesyonel temizlik, kedinizin diş ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Kediler, dişleri düzenli olarak fırçalandığı zaman daha uzun yaşama olasılıkları da yükselir.
Fırçalanmayan dişler, enfekte olma eğilimindedir. Zamanla gevşeyip düşebilir. Bu, sağlıksız ve ağrılıdır. Diş hastalığındaki bakteriler, tüm vücudu; özellikle de kedinizin böbreklerini, karaciğerini, akciğerini ve hatta kalbini etkileyebilir. Zaten iltihaplanmış ve enfekte olmuş dişleri varsa, veteriner tarafından anestezi altında temizlenmelidir.
Kedilerde diş fırçalamaya başlangıç için en iyi zaman, kedinizin henüz genç olduğu dönemlerdir. Ancak, daha yaşlı kediler de zamanla diş fırçalamayı kabul etmeyi öğrenirler.
Kedilerin Dişleri Nasıl Fırçalanır?
İhtiyacınız Olan Malzemeler
- Kediler için diş macunu. (Tadı daha iyidir ve midesini rahatsız etmez)
- Yumuşak kıllı diş fırçası. Kediler için özel olarak yapılmış fırçalar satın alabilir veya çocuklar için üretilen yumuşak kıllı diş fırçalarını kullanabilirsiniz.
Yavru kediler, sahip oldukları süt dişleri dökerler. Bu nedenle, bu aşamada çok fazla endişelenmenize gerek yoktur. Bu aşamada odaklanmanız gereken şey, kedinizin ağzını açmanıza ve ağzına dokunmanıza alışmasını sağlamaktır. Çünkü bu, bir gün kalıcı dişlerini korumanıza yardımcı olacaktır. Ve bu, kediniz büyüdükçe hayati bir önem taşır.
Kedi ve köpek diş fırçalama süreci büyük ölçüde aynıdır. Bu nedenle, bu adımları hem kedi hem de köpek için kullanabilirsiniz:
- Dişlerini küçük ve dairesel hareketlerle temizleyin.
- Ağzının bir bölgesinden başlayın.
- Dişlerin dışını ve diş eti çizgisini temizleyin.
- Dairesel hareketleri biraz daha hızlı hale getirin.
- Muhtemelen, ağzının tamamını tek seferde temizlemenize izin vermeyecektir. Bu yüzden, her 10 saniyede bir durarak ilerleyin ve baştan sona onunla konuşun.
- Durduğunuz anlarda onunla neşeli bir şekilde konuşarak olumlu bir destek verin.
Kedinizin dişini fırçalamanız, toplamda 1 dakikayı geçmemelidir. Bu seansları kısa ve eğlenceli tutmayı unutmayın.
Diş fırçalama konusunda kediler, genellikle köpekler kadar iş birlikçi değildir. Bu nedenle, iyi bir alternatif olarak diş temizleme jelleri kullanılabilir. Diş temizleme jelleri; tartar oluşumunu, diş çürüklerini ve diş eti hastalıklarına neden olan mikropları öldüren enzimler içermektedir. Bu jeli, özel bir pamuk veya parmaklarınız yardımıyla her gün kedinizin dişlerine sürmeniz gerekir. Bunu yaparken diş fırçası kullanmanıza gerek yoktur.
En İyisini Yapmaya Çalışmayın, Sadece Yapın
Fırçalama çok uzun sürmemelidir. Hem siz hem de kediniz, zamanla fırçalamaya daha çok alışacaktır. Zaman geçtikçe daha iyi bir şekilde yapabileceğinizden, başlarda kedinizin rahatsız edecek şekilde uzatmayın.
Dişlerin İçlerini Fırçalamak Zorunda Değilsiniz
Tartarlar, dişlerin dış yüzeyinde oluştuğu için ağzını tamamen açmak zorunda değilsiniz. Yine de, köşelere ulaşmaya çalışın.
Rutin Oluşturun
Diş plaklarının sertleşmesi ve fırçalayarak gideremeyeceğiniz tartarlara dönüşmesi yaklaşık 1 gün sürer. Bu nedenle, diş fırçalama işlemini kedi bakımınızın düzenli bir rutini haline getirmelisiniz.
Fırçalama Sonrası Kedinize Ödül Verin
Dişlerini fırçaladıktan sonra bir ödül beklediğini bilirse, bir sonraki sefer sizinle daha fazla iş birliği yapacaktır.
Kedinizin dişlerini fırçalamayla ilgili sorun yaşıyorsanız, yardım için bir veterinere danışmak her zaman en iyisidir.
Kediler İçin Tasarlanmış Diş Macunu ve Diş Fırçası Kullanın
Kediniz için bir diş bakım rutinine başlamak için, kediler için özel olarak üretilmiş diş macunu ve fırçasına ihtiyacınız vardır. İnsanlar için üretilen diş macunları, kediler için zararlı olabilecek maddeler için.
Diş fırçası seçimine gelince, insanlar için üretilmiş diş fırçaları bir kedinin ağzına sığmayacaktır. Kedi dış fırçaları söz konusu olduğunda, yumuşak kıllı ve küçük boy modeller arasından seçim yapabilirsiniz.
Kedilerin Dişleri Ne Sıklıkla Fırçalanmalı?
Küçükken annemizin bize günde iki kez dişlerimizi fırçalamamız ve düzenli aralıklarla diş hekimine gitmemiz gerektiğini söylediğini hatırlayabiliriz. Küçük bir çocukken, muhtemelen bunun önemini çok fazla bilmiyorduk. Ancak ağız sağlığına özen göstermek, genel refahı sağlamanın önemli bir parçasıdır.
Tıpkı insanlar gibi, patili dostlarımızın da sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmaları gerekir. Kediler için uygun diş ve ağız bakımı; evde düzenli olarak dişlerini fırçalamayı ve profesyonel diş temizliği yaptırmayı içerir. Ancak ne yazık ki, çeşitli nedenlerle, birçok kedi sahibi, düzenli olarak kedisinin dişlerini fırçalamamaktadır.
Kötü diş bakımı, kedinizde birçok soruna neden olabilir. Örneğin; günümüzde birçok kedi, 2-3 yaşına gelene kadar diş hastalıkları ile karşılaşmaktadır. Diş hastalıkları, şişmiş ve ağrılı diş etlerine, diş kaybına ve diğer sağlık problemlerine neden olabilir.
Ciddi sağlık sorunlarını önlemek için, haftada en az 2-3 kez kedinizin dişlerini fırçalamanız ve yılda 1 kez profesyonel diş temizliği yaptırmanız önerilmektedir.
Kedilerde Ağız Kokusu
Diş sorunları dışında, kedi ve köpeklerde ağız kokusunun olası nedenleri şunlardır:
- Karaciğer hastalıkları
- Akciğer hastalıkları
- Böbrek hastalıkları
- Ağızda yabancı bir cisim sıkışması
- Ağız veya boğaz tümörleri
- Ağız ülserleri
- Ketozis
- Diğer nedenler
Sağlıksız dişler ve bazı hastalıkları ağız hastalığına neden olur. Bu nedenle, tek suçlu diş fırçalamama olmayabilir. Kedinizde ağız kokusu fark ederseniz, mutlaka veterinerinizi bilgilendirin.