Kediniz kötü durumdayken, kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olması için tam olarak bir ağrı kesici veya buz torbası isteyemez, bu nedenle kendinizi “Kedimin ateşi var mı? Öyleyse ne yapmalıyım?” gibi sorularla boğuşurken bulabilirsiniz. Kedinizin ateşi varsa, acil tedavi gerektiren altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir. Bugün, kedilerde ateşin bazı nedenlerini ve semptomlarını ve kedinizin ateşi varsa ne yapmanız gerektiğini açıklıyoruz. Kedinizin ateşi ile ilgili semptomları, nedenleri ve tedaviyi nasıl tanımlayacağınızı bu yazımızda öğrenebilirsiniz.
Kedilerin tipik olarak normal vücut sıcaklığı 38º ila 39,5º Celcius arasındadır. Ateş, kedilerde 39.5º C’tan fazla bir sıcaklık ile karakterize edilir.
Kedinizin ateşini doğru tespit etmek için pediatrik bir rektal termometre kullanın. Evcil hayvanınızın ateşini ölçerken asla eski tip cıvalı termometre kullanmayın! Termometre kırılırsa, kedinizin sağlığına çok zararlı olabilir.
Pediatrik rektal termometre, evcil hayvanınızın sıcaklığını doğru bir şekilde ölçmenin ve kedinizin ateşi olup olmadığını belirlemenin en iyi yoludur. Yağlamak için termometreye vazelin sürün ve ardından dışkı çıkışına yavaşça sokun. Kedinizin hassas rektal dokusuna zarar verebileceğinden çok ileri gitmemek önemlidir. Termometreyi takarken kedinizi sakince dizginlemenize yardımcı olacak birine ihtiyacınız olabilir. Doğru bir okuma elde etmek için termometre ötene kadar bekleyin.
Yüksek ateşin belirtileri arasında uyuşukluk, iştahsızlık, halsizlik, titreme gibi semptomlar görülebilir. İnsanlar gibi, kedilerin de bağışıklık sistemleri bir hastalık veya patojenle savaşmak için devreye girdiğinde ateşleri yükselir.
Kedinizin bakteri, virüs veya mantardan kaynaklanan bir enfeksiyonu olabilir. Ateş, yaralandıklarında, ve ya lupus gibi bir hastalıkları olduğunda da yükselebilir. Termometre olmadan ateşin ne kadar yüksek olduğunu söylemek zor olacaktır, ancak başka ateş belirtileri görürseniz, kediniz birkaç günden fazla hastaysa veya yemek yemeyi reddederse veterinere gitmeniz gerekir.
Burnunu Kontrol Edin
Kedilerin burunları genellikle serin ve nemlidir; kediniz sabah 3’te kalkıp oynamak veya onu beslemek için sizi burnuyla dürttüğünde fark edebilirsiniz. Ancak hasta kedilerin burunları, ateşleri olduğunda genellikle kuru ve sıcaktır. Ancak bazen susuz kaldıklarında burunları kurur. Kedinizin sırtından biraz kürk ve deriyi nazikçe kaldırmayı deneyin. Hızlı bir şekilde yerine oturmazsa, ateşli değil, susuz kalmış olabilir.
Sıcak Sırt
Kulakları gibi, kedinizin sırtı da ateş varsa dokunuşta normalden daha sıcak olabilir. Ama önce, kedinizin en sevdiği güneşli yerde veya bir fırın havalandırmasının önünde kestirmediğinden emin olun.
Hızlı Nefes Alma Ve Titreme
Bazen ateşi yükselen kediler daha hızlı nefes almaya veya nefes almaya başlar. İnsanlarda olduğu gibi, titreme de ateş belirtisi olabilir.
Nedenler
Kedinizin ateşi (veya tıbbi terimlerle bilindiği üzere pireksi) olduğunu belirledikten sonra, veterineriniz nedeni belirlemek için daha fazla test gerekip gerekmediğini belirleyecektir. Kedinin sağlık geçmişini bilmek çok yardımcı olacaktır. Kedinizi normal doktoru yerine mesai sonrası veterinerlik ofisine getirmeniz gerekiyorsa, kedilerin bazı ilaçlara kötü tepki gösterebileceğinden, özellikle bir ilaç listesi olmak üzere geçmişinin belgelerini getirdiğinizden emin olun.
İnsanlardaki ateşe benzer şekilde, kedilerde ateşin çok çeşitli olası nedenleri vardır ve bunların en yaygını bakteriyel enfeksiyondur. Diğer olasılıklar arasında bağışıklık sistemi veya enflamatuar sorunlar, toksinlere maruz kalma, bir bozukluk veya bir hastalık bulunur. Kedilerdeki ateşin bilinmeyen bir sorundan kaynaklanıyor olması da mümkündür, bu noktada siz ve veterineriniz sonraki adımları tartışabilirsiniz.
Tedavi
Dinlenme ve hidrasyon ile birlikte, kedilerdeki ateşler tipik olarak antibiyotiklerle tedavi edilir. Kedinizin ateşini ölçerken olduğu gibi, kedinize ilaç aldırmak kolay olmayabilir, ancak önemlidir. Hapını tükürürse veya sakladığınız kedi mamasını yemezse, veteriner klinikleri, alıngan bir kediye hap vermek için harika ipuçları sağlar. Bir yöntem, rahatlık ve güvenlik için onu bir havluya sarmayı içerir.
Kedilerde Ateş Nedenleri
Ateş genellikle kedilerde bağışıklık sistemleri aşağıdaki gibi durumlar tarafından aktive edildiğinde ortaya çıkar:
Bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonu
Yaralanma
Travma
Bazı ilaçlar
bir tümör
Lupus gibi bağışıklık sistemi hastalıkları
Açık hava kedileri, ateşe neden olabilecek hastalıklara maruz kalma açısından en yüksek risk altındadır, örneğin:
Cytauxzoonosis – Kedilerde daha yaygın olarak vaşak ateşi olarak da bilinen kene kaynaklı bir durum.
Haemobartonellosis – Kedilerde görülen parazitik bir kan enfeksiyonu.
Ehrlichiosis – Ayrıca kedileri etkileyebilen kene kaynaklı bir durum.
Bartonelloz – Daha yaygın olarak kedi tırmığı ateşi olarak bilinir.
Toksoplazmoz – Kedilerde ateşe neden olduğu bilinen parazitik bir durum.
Kedinizin ateşi olabileceğini düşünüyorsanız ancak ateşini ölçmekten rahatsızlık duyuyorsanız, randevu almak için hemen veterinerinizle iletişime geçin. Veterineriniz kedinizin vücut ısısını ve genel sağlığını hızlı ve doğru bir şekilde değerlendirebilecektir.