Mutsuz kedi davranışları bazen oldukça açıktır: tıslar, kaçar, belki de kovalar. Ancak bazen kediniz, iyi hissetmediği veya mutsuz olduğuna dair daha farklı ipuçları verebilir. Kedinizin davranışlarını yorumlayabilmek, kedi bakımının çok önemli bir parçasıdır.
Bir kedi sahibi olarak bu işaretleri tanımanız önemlidir. Böylece, kedinizin mutsuz veya herhangi bir sebeple tedirgin olup olmadığını nasıl anlayabileceğinizi öğrenebilir, ipuçlarını yakalayabilir ve kedinize mümkün olan en iyi yaşamı sunabilirsiniz. Kedinizin mutsuz olduğunu gösteren işaretleri tanımak için okumaya devam edin!
Kediler Depresyona Girer Mi?
Hareketsizlik, tembellik olarak yorumlanabilir. Ancak, kediniz eğer konuşabiliyor olsaydı, muhtemelen size can sıkıntısından bıktığını söylerdi. Ki bu da, mutsuz bir kedinin belirtilerinden biridir. Bu da, kedilerde depresyon belirtisidir.
Depresyon, kedinizde obezite, şeker hastalığı ve eklem problemlerine neden olabilir. Tekrar hareketlenmesini sağlamak için birlikte farklı oyunlar oynadığınızdan ve yeni aktiviteler eklediğinizden emin olun. Diğer yandan, yaşlı bir kediniz varsa endişelenmeyin. Yaşla birlikte, aktivitelerinin azalması ve tembelleşmesi normaldir. Bununla birlikte, bir davranış değişikliği fark etmeniz durumunda, en iyisi veterinerini bilgilendirmektir.
1. Beden Dili Ne Söylüyor?
Bir kedi sahibi olarak, onun mutsuz olduğunun daha incelik gerektiren işaretlerini anlayabilmek için vücut dilini öğrenmeniz gerekir.
Kulaklarını geride veya tüyleri dik duruyorsa, bu muhtemelen kedinizin mutsuz olduğunun bir göstergesidir. Ayrıca, kedilerin özel bir kuyruk dili de vardır.
Kuyruğunu dik tutmak yerine sıkışmışsa, kediniz korkmuş veya kızgın olabilir. Ve tabi ki, kediniz topallıyorsa yaralanmış olma ihtimali yüksektir. Mümkün olan en kısa sürede onu bir veterinere götürmeniz gerekir.
2. Ses Tonu Nasıl?
Kediniz konuşmuyor olsa bile, ne söylediğini anlamak önemlidir. Bağırma gibi sesli ipuçları, bir sorun olduğunun açık bir göstergesidir. Ancak, çoğu insan mırıldanmaların da mutsuz bir kedi davranışı olabileceğinin farkında değildir.
Bazen mırlamak, kedinizin kendini rahatlatmaya çalıştığının bir işareti olabilir. Ses davranışlarındaki normal olmayan değişimler, genellikle bir şeylerin ters gittiğini gösterir. Normalde gürültülü olan kediniz sessizse ya da sessiz kediniz çok fazla ses çıkarıyorsa, veterineri aramanın zamanı gelmiştir.
3. Enerji Seviyesi Düşük Mü?
Uyuşukluk, insanlarda olduğu gibi kedilerde de mutsuzluk belirtisidir. Kediler çok fazla uyur. Ancak, normalden daha fazla uyuması, kedinizin depresyonda olduğunun bir göstergesi olabilir. Her zamankine göre belirgin enerji düşüklüğü; fiziksel veya zihinsel bir sorunu düşündüren mutsuz kedi davranışlarından biridir.
Kediler, çok fazla uyuma eğiliminde olduklarından, tembellik etmeleri alışılmadık bir durum değildir. Bu durumda, kedinizin uyanıkken yaptığı davranışlara dikkat etmeniz gerekir. Kediniz meraklı davranmak yerine ortalarda mı yatıyor? Oyuncaklara çok az ilgi gösterip onlara yüz mü çeviriyor? Kediniz uyumadığı zamanlarda da tembelse, o zaman bir terslik olabilir.
Sürekli evde olan bir kedinin sıkılabileceğini unutmayın. İnsanlar gibi, kedilerin de uyarılmaya ihtiyacı vardır. Ancak bir kedi, zamanla durumu kabullenebilir ve tembel bir yaşam tarzına geçiş yapabilir. Kediler için hareketsiz bir yaşam tarzı, bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Kediniz yaşlandıkça, kademeli olarak tembelleşir. Ancak, tamamen hareketsiz bir yaşam da normal değildir. Kediniz her zaman tembel davranmaya başladıysa veterinerinizden yardım isteyin.
4. Coşku Eksikliği Mi Var?
Kedinizin mutsuz olup olmadığını anlamak için, insanlarda depresyon ile ortak bir belirti olarak; normalde ilgi duyduğu şeylere karşı şevkini kaybedip kaybetmediğine bakabilirsiniz.
Mutsuz bir kedi, her zaman severek oynadığı bir oyuncağa yaklaşmayabilir. Ayrıca, aniden size karşı yaptığı şefkat gösterilerini de aniden bırakabilir.
5. Saldırgan Davranışlar Sergiliyor Mu?
Saldırgan davranışlar, en çok bilinen bir diğer mutsuz kedi davranışıdır. Bazı kediler, sadece bağımsızlığını tercih ettiği için saldırgan olabilir. Ancak, kediniz normalde şefkatli ve sosyal bir yapıya sahipse ve bir anda değiştiyse, o zaman bir terslik olabilir.
Böyle olursa, kedinize biraz yer açmayı deneyin. Kediniz hala etkileşimden kaçınmaya devam ediyorsa, veterinerini arayarak yardım isteyebilirsiniz.
6. Günlük Rutinlerden Uzaklaşma
Yeni yürümeye başlayan bir çocuk gibi, kediler de bir rutine ihtiyaç duyar. Günlük aktiviteleri, belirli bir düzende gerçekleşirse daha fazla gelişim gösterir.
Her zamanki alışkanlıklarını aniden bırakan bir kedi, depresyonda olabilir. Kediniz kum kabını kullanmıyor mu? Tırmanma duvarlıyla oynamıyor mu? Her zamankinden farklı bir yerde mi uyumaya başladı? Bu sorulardan herhangi birine “evet” yanıtını verdiyseniz, bir şeyler ters gidiyor olabilir. Çünkü, her zamanki rutinde bir değişiklik, kedinizin mutsuz olduğunuzun bir göstergesidir.
Veterinerin Sorunu Çözmeye Yardımcı Olmasına İzin Verin
Bu yazıda söylediklerimiz, kedinizin mutsuz olup olmadığını anlayabilmeniz konusunda size daha iyi bir fikir verecektir. Yukarıdakileri fark ederseniz ve kedinizin davranışları stres, fiziksel veya zihinsel bir hastalık ya da depresyon belirtileri gösteriyorsa, veterinerinizi bilgilendirin. Kedinizin sağlıklı ve mutlu bir kedi olması için, veterineriniz, her zamanki rutinde bazı değişiklikler veya tıbbi tedaviler önerebilir.
Kedim Beni Seviyor Mu?
Kediniz kucağınızda olmayı seviyorsa ve onu okşadığınızda mırıldıyorsa, muhtemelen sizi seviyordur. Kediler, gerçekten sevdikleri insanların etrafında olmayı severler. Sevilmekten hoşlanan bir kedi, onu okşadığınızda muhtemelen hareketsiz kalır ve vücudunu ve başını hareket ettirir.
Kediniz bunlardan hoşlanmıyorsa, sizi sevmediği anlamına gelmez! Bazı kediler, tıpkı bazı insanlar gibi diğerleri kadar arkadaş canlısı olmayabilir veya kucakta olmaktan hoşlanmayabilir. Doğrudan kucağınıza gelmek istemese bile, etrafınızda olmaktan keyif alabilir.