Köpeklerde En Yaygın Görülen Cilt Hastalıkları
Konu sevimli dostlarımız olduğu zaman onların sağlığı konusunda çok titiz olmamız gerekmektedir. Özellikle köpeklerin deri hastalıklarına çok sık maruz kalmasından dolayı bu yazımızda köpeklerde en yaygın görülen deri hastalıkları hakkında bilgi edinmeniz için faydalı olacağına inandığımız bazı bilgileri sizlerle paylaştık.
En sık görülen deri problemleri
- Tüy dökülmesi
- Yavru köpeklerde dermatit
- Egzama, Gıda alerjileri, Pire alerjisi
- Deri iltihaplanması
- Köpeklerde mantar hastalığı
- Köpeklerde uyuz hastalığı
Köpeklerde Tüy Dökülmesi
Köpeklerin kılları deri bölgesinde bulunan germanatif hücrelerinin içinde bulunmaktadır. Bu hücrelerin farklı nedenlerden dolayı etkilenmesinden dolayı hücreler kendini geliştiremez ve kıl kökleri yeteri besini alamayacağı için tüy dökülmeleri başlayacaktır. Bu tür etkenlerin görülmesinde en büyük neden yanlış beslenme olduğu bilinmektedir. Fakat bazı durumlarda da mevsimsel tüy dökülmesi normal durumlar içinde oluşmaktadır. Mevsimsel tüy dökülmesi köpeklerde en yaygın görülen tüy dökülme sebebidir. Bunun dışında tüy dökülmeleri doğumsal ve edinsel olarak iki farklı nedenden oluşabilmektedir.
Edinsel tüy dökülmesi: Genelde mantar, parazit, egzama gibi dış etkenlerin neden olduğu tüy dökülmeleridir. Edinsel tüy dökülmesi bazı durumlarda kimyasal zehirlenme yaşanması durumunda da görülebilmektedir.
Doğumsal tüy dökülmesi: Anne köpekte gebelik döneminde çeşitli vitamin ve mineral eksiliği oluşması durumunda yavru köpeklerde genelde lokal olmak üzere tüy dökülmeleri görülebilmektedir. Veteriner hekim kontrolü ile uygun supplement takviyesi ile geçebilmektedir.
Yavru Köpeklerde Dermatit
Genelde 12 aydan daha küçük köpeklerde görülmektedir. Özellikle çene ve karın bölgesinde çok sık görülen bu tür tüy dökülmeleri staphyloccus isimli bir bakterinden meydana gelmektedir. Veteriner hekim kontrolü ile uygulanacak ilaç tedavisi ile bu bakteri enfeksiyonu kontrol altına alınabilinmektedir.
Köpeklerde Maya Dermatiti
Genelde köpeklerde en sık görülen deri hastalıkları arasında bulunmakta ve kulak kepçesi, dış kulak karın altı gibi bölgelerde çok sık görülmektedir. Maya dermatiti oluşmasına uyuz ve pire gibi dış parazitler zemin oluşturabildiği gibi hormon bozuklukları ve yanlış beslenmede neden olabilmektedir. Maya dermatiti her cins köpek ve her yaş grubunda görülebilmektedir. Köpeklerde maya dermatiti oluşması durumunda deride meydana gelen kötü koku, kızarıklık ve deri kalitesinin düşmesi bize bu rahatsızlığı düşündürmektedir.
Köpeklerde Egzama
Köpeklerde tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olan deri hastalıkları arasında bulunmaktadır. Deride hastalığın şiddetine göre meydana gelebilecek yaralar, kızarıklıklar hastanın sürekli kendini kaşıması sebebi ile enfeksiyon kapması durumunda köpeklerin yaşamlarını etkileyecek dereceye ulaşabilmektedir. Egzama köpeklerin vücudunun her bölgesinde görülebilmektedir. En etkili tedavi veteriner hekim tarafından verilecek krem, özel banyo ve ilaç takviyeleri olmaktadır.
Köpeklerde Deri İltihaplanması
Genel olarak deride yaşanan bütün rahatsızlıkların devamında kendini sürekli yalayarak, kaşıyarak ya da kendini bir yerlere sürterek enfeksiyon kapması sonucu iltihap oluşması olarak açıklanmaktadır. Özellikle Staphylococucus gibi mikro organizmalar iltihaplanmaya neden olmaktadır. İltihaplar tedavi edilmediği takdirde septisemi riskine kadar giden riskler oluşturmasından dolayı vakit kaybetmeden veteriner hekiminiz tarafından müdahale edilmesi gereken deri hastalıkları arasında bulunmaktadır.
Köpeklerde Gıda Alerjisi
Hatalı besleme, protein oranı yüksek diyet, tuzlu baharatlı kızarmış rastgele ev yemekleri ile besleme, ya da bireysel olarak hassasiyet duyduğu gıda ile beslneme sonucu gıda alerjisi şekillenerek köpeklerde cilt sorunları oluşmasına neden olabilmektedir. Köpeklerin gıda alerjisine en hassas olduğu yaş aralığı 2-5 arasındadır. Kepeklenme ile başlayan deri hastalıkları tüy dökülmesi ve iltihaplanma oluşumuna kadar devam edebilmektedir. Köpeğin cinsine göre ve bireysel hassasiyetine uygun ve kaliteli mamaların seçilmesi önerilmektedir.
Genelde genç hayvanların baş, kulak ve kuyruk bölümlerinde çok sık görülebilmektedir. Köpeklerde en sık görülen mantar etkeni trichophyton ve microsporum’dur. Mantarlar tedavi edilmediği takdirde daha genişleyerek 2-3 yıl boyunca köpeklerde deri sorunlarına neden olabilmektedir. Mantarlar tedavi edilmemesi durumunda kaşıntı oluşturacağı için deri bölgesinde açık yaraların oluşmasına neden olacağından ciddi enfeksiyon riskleri oluşturmaktadır.