Sahipleneceğiniz kedinin yavru olması kedi bakımının büyümeleri aşamasında daha kolay bir şekilde ilerlemesini sağlar. Her ırk için kedi bakımı ihtiyaçları farklılık gösterebilir. Bu ihtiyaçların anlaşılması ve giderilmesi yavru kedinizin sağlığı, mutluluğu ve konforu için çok önemlidir.
Kediler kendi temizliklerini yapabilen canlılardır ancak söz konusu yavru bir kediyse sahiplenecek bireylerin bu aşamada onlara biraz destek olmaları gerekir. Kedi bakımı, içerisinde sağlıklı deri, tüyler, gözler, kulaklar ve dişleri de barındırır.
Minik dostların bakımıyla erken yaştan ilgilenmek onunla olan bağı arttıracaktır. Böylece yavru kediniz insan dokunuşuna alışacak ve bu durum gelecekte onlarla ilgilenmenizi iki taraf için de kolaylaştıracaktır. Beşiktaş veteriner kliniğinde yavru kedi bakımıyla ilgili ayrıntılı bilgilerini size sunmaktan ve sağlık kontrollerini gerçekleştirmekten memnuniyet duyarız.
Minik Dostlarımızı Fırçalama
Kediler kendi bakımlarını yapan hayvanlardır ancak yavru kedileri düzenli olarak fırçalamak, tüy yumağına neden olabilecek etkileri azaltır. Ölü tüyleri ve biriken kirleri kedinizden ayırır.
Kediniz kafasından başlayarak ve yavaşça ön bacaklar ve göğse inerek, en son da arka bacaklar ve kulaklar olacak şekilde tarayabilir veya fırçalayabilirsiniz. Ölü saç ve kirleri kedinizden kurtarmak için tüylerin çıkış yönünün tersine daha sonra da tüylerini düzenlemek için tüylerin çıkış yönünde kedinizi tarayabilirsiniz.
Fırçalama sıklığı ve fırçalama malzemesi kedi ırkına göre değişir. Fırçalama esnasında özellikler kulakların arkasına ve çene ile patilerinin altına dikkat edilmelidir çünkü bu bölgeler dolaşımın sık görüldüğü ve hassas olan bölgelerdir.
Üç tür tüy çeşidi vardır. Bunlar;
- Kısa Tüyler
- Orta Boydaki Tüyler
- Uzun Tüyler
Kısa tüylerin bakımı diğerlerine göre daha kolaydır çünkü haftalık bir kez tarama yeterli olacaktır. Orta ve uzun tüyler için ise haftada bir veya iki kez fırçalamak yeterlidir.
Banyo Vakti
Özellikle orta ve uzun tüylü yavru kediler için banyo kedi bakımı rutinin vazgeçilmezidir. Yavru kediler çok hassastır bu yüzden onların her konuda konforlu olmaları için en ince ayrıntı düşünülmeli ve uygulanmalıdır. Böylece gelecekte banyo yapma rutini için de bir alıştırma olacaktır.
Yavru kediler yıkanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Bunlar;
- Banyo işlemine yavru kedinizi yumuşak bir süngerle ıslatarak başlayabilirsiniz. Bu esnada sözel olarak onunla iletişim kurmaya çalışmak aranızdaki bağı güçlendirecektir. Eğer iyi bir reaksiyon almazsanız minik dostunuzu bu işleme zorlamadan birkaç gün ara verip tekrar deneyebilirsiniz.
- Yavru kedinizin hazır olduğundan emin olduktan sonra onu yıkadığınız alanı fazla derin olmayacak şekilde ılık su ile doldurun. Yavru kediniz ayağa kalktığında suyun onun omuzlarını geçmemesi gerekmektedir.
- Minik dostunuzun suyla nazikçe tanışması ileriki zamanlar için çok önemlidir. Kediler özellikle ani hareketlere ve seslere karşı çok hassaslardır.
- Minik dostunuzun suyla tanışma anında onunla konuşmanız onun rahatlamasını sağlayacaktır.
- Suyun gözlerine ve kulaklarına girmemesine dikkat edin. Şampuanı masaj yaparak uygularken kuyruğuna, göğsüne ve bacaklarına hassas davranın.
- Suyu yavru dostunuzun sırtından dökerek şampuanı durulayın ve başını durularken gözlerini koruduğunuzdan emin olun. Bunun yerine nemli ve yumuşak bir süngerle de durulayabilirsiniz.
Kurulanma
Yavru kediler çok hassas olduğundan onlarla ilgili yapılan her işlem çok dikkatli gerçekleştirilmelidir. Banyo yapan kedilerimizi sıcak ve temiz bir havluyla sarabilirsiniz. Hafif bir şekilde karnını, sırtını, kuyruğunu ve başını kurulayın.
Saç kurutma makinesiyle de kurutabilirsiniz ancak çıkan sıcak havanın ılık olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca çıkan sesin de yavru dostunuzu ürkütmediğinden emin olmalısınız. Bu çok tercih edilen bir yöntem değildir.
Kulakların Temizliği
Minik dostunuzun kulaklarında herhangi bir olumsuzluk (tıkanıklık, yabancı nesne, kızarıklık, kaşıntı, kesik veya çizik, anormal koku vb.) olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda Beşiktaş veteriner kliniğinde minik dostunuzun sağlığına kavuşmasını sağlayabiliriz.
Beşiktaş veteriner kliniğinde gerektiği taktirde kedinizin kulak temizliği için özel formüllü bir çözelti hazırlayabiliriz. Hazırlanan bu çözeltiyi gösterildiği şekilde yavru kedinizin kulak kanalına birkaç damla olacak şekilde sıkabilirsiniz. Ardından kalıntıları temizlemelisiniz.
Tırnak Bakımı
Yavru kedinizin tırnakları kendilerine veya size verebilecekleri hasarı azaltmak için gösterildiği ve yavru kedinize zarar vermeyecek şekilde kesilmesi önerilmektedir. Düzgün bir şekilde kesildiği taktirde yavru kediniz herhangi bir zarar görmez.
Yavru kedinizin konforlu bir şekilde kucağınızda oturduğundan emin olduktan sonra patisini dikkatli bir şekilde tutun. Kediler için özel olarak üretilen kedi tırnak makasıyla tırnağını kesebilirsiniz.
Tırnak etine zarar vermeden tırnağın beyaz ucunu kesmelisiniz. Tırnak eti olarak görülen pembe noktaya çok yakın kesmeniz kanamaya veya kedinizin acı çekmesine sebep olabilir.
Diş Bakımı
Tartar, plak oluşumu, diş eti iltihaplanması ve ağız kokusunu engellemek adına yavru kedinizin ağız hijyenini korumanız çok önemlidir. Yavru kedinizin süt dişleri çıktıktan sonra dişlerini uygun diş fırçası ve diş macunu ile dikkatlice fırçalayabilirsiniz. Minik dostunuzun yetişkin dişleri dördüncü ay itibariyle çıkmaya başlayacaktır. Yavru kedinizin diş sağlıyla ilgili bir problem var ise mutlaka veterinerinize danışmalısınız.