İlk kez bir kedi sahiplenmeye mi karar verdiniz? Harika bir karar. O halde, yeni başlayanlar için tüm yönleriyle kedi bakımını birlikte öğrenelim!
Kedileri, az bakım gerektiren evcil hayvanlar olarak düşünürüz. Ve bu doğrudur. Bir kedinin yürüyüşe çıkarılmaya, tasmaya ya da tuvalet pedine ihtiyacı yoktur. Uçamazlar, yüzmezler, kafeste de yaşamazlar. Tabi tüm bunlar, onların da bakıma ihtiyaç duyduğu gerçeğini değiştirmez.
Temel aşılar, düzenli muayeneler, beslenme, kum kabı değişimi ve oyuncaklara kadar, kedinizin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi için onunla ilgilenmeniz gerekir. Bu yazıda, kendini sorumlu bir kedi sahibi olarak tanımlayan herkesin bilmesi gereken ve kedi bakımının başlangıç aşamasını oluşturan 7 temel adımdan bahsedeceğiz!
1.Hazırlık Aşaması
Kediniz eve gelmeden önce, evinizi ve hayatınızı onun gelişine hazır hale getirmelisiniz. Başlangıç için, kedinizin ihtiyaç duyacağı tüm malzemeleri hazır bulundurmanız gerekir. Temel olarak aşağıdakilere ihtiyacınız olacak:
- Kum kabı
- Kedi maması ve ödülleri
- Su ve yemek kabı
- Yatak
- Tırmalama direği
- Tırnak makası ve diğer bakım malzemeleri
- Diş fırçası ve kediler için üretilmiş diş macunu
- Oyuncaklar (Kedi otlu oyuncakları unutmayın)
- Saklanabileceği alanlar
- Taşıma çantası
Piyasada, kediler için daha pek çok ürün seçeneği ve eğlenceli oyuncaklar vardır. Bu yüzden, kedinizi şımartmak istiyorsanız kendinizi bu liste ile sınırlamayın.
- Sağlık Muayeneleri
Kedilerde temel sağlık muayeneleri erkenden başlar. Uzmanlar, sağlıklı yavru kedilerde temel aşılara ortalama 4-6 haftalıkken başlar. Kısırlaştırma ise, genellikle bir kedi 2-4 aylık olduğunda yapılır.
Bir kedinin ilk fiziksel muayenesi için genel muayene ücreti 120-150 TL ortalamasındadır. Temel aşılar için de ekstra ücret ödemeniz gerekecektir. Bu nedenle, kediniz için düzenli bir bütçe ayırmanız ve devam edecek maliyetleri araştırmanız gerekir.
Kedinizi ilk muayeneye götürürken, strese girmeyeceği bir taşıma çantası tercih edin. Bu ilk görüşme, kedinizin temel sağlık durumunu belirlemek için önemlidir. Bundan sonra, aşılama programlarına başlayabilirsiniz. Küçük yavru kediniz varsa, aşılar için birkaç hafta sonra gelmeniz gerekebilir.
Veteriner hekiminiz, evinizin bu yeni küçük ve sevimli üyesinin nasıl beslenmesi gerektiği konusunda sizi bilgilendirecektir. Ayrıca, diş bakımını nasıl yapmanız gerektiği ve evde neler yapabileceği konusunda da size bilgi verecektir.
- Evinizi Kedi Korumalı Hale Getirme
Sevimli dostunuzu, yürümeye başlayan bir çocuk gibi düşünün. Bu, evde olabilecek olası sorunlar için bazı koruyucu önlemler almanız gerektiği anlamına gelir. Bazı olası kazaları önlemek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
- Tüm pencere, kapı ve ekranları sabitleyin.
- Kedinizin yutabileceği küçük eşyaları ortadan kaldırın.
- İlaçlarınızı kedinizin ulaşamayacağı bir yerde sakladığınızdan emin olun.
- Kediler için zehirli olan bitkileri araştırın ve evinizde bulunmadığından emin olun. Özellikle zambaklar tehlikeli olabilir.
- Temizlik ürünleri gibi zararlı kimyasal içeren ürünleri güvenli bir şekilde sakladığınızdan emin olun.
- Beslenme İhtiyaçları
Veteriner hekiminizin kediniz için önerdiği beslenme programına ve porsiyon miktarlarına bağlı kalın. Kedinizi her gün beslemek için bir saat ayarlaması yapın ve bu rutine mümkün olduğunca bağlı kalmaya çalışın.
Kedinizin su kabını günlük olarak değiştirin. Kedilerin akan suya zaafları vardır. Çeşme tipi bir kase kullanarak daha fazla su içmeye teşvik etmeyi de deneyebilirsiniz.
Ödül mamaları güzeldir ancak az miktarda kullandığınızdan emin olun.
- Tuvalet İhtiyaçları
Kediler, tuvalet ihtiyacı konusunda köpeklere göre çok daha titiz davranır. Kedilerde tuvalet eğitiminin oldukça kolay bir mesele olduğunu bilmek rahatlamanızı sağlayabilir. Pek çok kedi yavrusu, bir kum kabını kullanma konusunda güçlü bir içgüdüye sahiptir. Kedinizin biraz yardıma ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, aşağıdaki adımları uygulamak faydalı olabilir:
- Kabı, kediniz için ulaşılması kolay ama gizlilik sağlayan bir alana yerleştirin. Çok ortada durursa, kediniz onu kullanmak konusunda kendini güvende hissetmeyebilir.
- Evdeki kedi sayısından bir fazla kum kabına sahip olmak iyi bir fikirdir. İlk kez kedi sahipleniyorsanız, iki tane kum kabı ile başlamak isteyebilirsiniz.
- Çoğu kedi, ne tür bir kedi kumu kullanıldığı konusunda seçici değildir. Ancak, bazıları daha seçici ve titiz olabilir ve kokuya itiraz ederek kabı kullanmayı reddedebilir. Başlangıç için, standart, kokusuz bir kumla başlamak en iyisidir.
- Daha sonra farklı bir kum denemek isterseniz, kedinizin tuvalet konusunda tamamen eğitildiğinden emin olduktan sonra deneyin.
- Eğlence ve Egzersiz
Kediler, yaşamlarının büyük bir bölümünü evde geçirir. Dolayısıyla, sıkılmasını engellemek için ona zengin seçenekler sunmanız faydalı olacaktır.
- Kedi tırmanma duvarı veya ağacı
- Pencere yatağı (Kediler camdan dışarı bakmayı severler)
- Birlikte oyun oynamanızı ve birbirinize bağlanmanızı kolaylaştıracak oyuncaklar
Bunların dışında, kedinizin evin içinde kendi başına yeterince hareket ettiğini varsaymayın. Unutmayın, kedilerde kilo problemi son derece yaygındır. Ve eğer onunla yeterince oyun oynamazsanız, kilolu olma ihtimali de artacaktır.
Kedinizi aktif tutmak için, kedi oyuncakları ve tırmalama duvarı gibi eşyalara yatırım yapmanız iyi olacaktır. Oyun zamanları, aynı zamanda onunla bağ kurmanız için de harikadır.
Bunların dışında, kedinize bol bol sevgi vermeniz de önemlidir. Çoğu kedi, fiziksel olarak şefkat görmeye ihtiyaç duyar. Kucağınıza almak, kedinizin yanı sıra sizin için de faydalıdır. Kedinize sarılmak; dopamin ve seratonin hormonları salgılatarak ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olacaktır.
- Davranış Problemlerinin Çözümü
O küçük, sevimli dostunuz, özellikle eve başka bir kedi geldiğinde bazı davranış problemleri geliştirebilir. Kediniz her gelen misafirden kaçıp saklanıyorsa, onu sosyalleştirmeye ihtiyacınız olabilir. Ya da tam tersine, kediniz insanlara zorbalık yapabilir. Bu, stresli olmasından kaynaklanabilir ve sakinleşmek için size ihtiyacı var demektir.
Bazı kedilerde, beslenme ile ilgili sorunlar da olabilir. Davranış ve beslenme problemleri ile ilgili altından kalkamadığınız bir durum varsa, bir veteriner hekimden yardım istemek en iyisidir.