Kedilerde Deri ve Alerji Sorunları
Ev ortamında bakılabilecek ve en çok tercih edilen pet hayvanların başında kediler gelmektedir. Hem sakinlikleri hem de bakımı kolay olmasından birçok hayvan severin tercihi olmaktadır. Fakat bazı durumlarda ev kedileri ne kadar iyi bakılsa da deri ve alerji sorunları yaşayabilmektedir. Kediler yapılarından dolayı fark edilmediği zaman çok çabuk deri sorunlarına yakalanabilmektedir. Bu yazımızda kedilerde görülen deri sorunları hakkında bilgi sahibi olabilmeniz için faydalı olabilecek bir yazı hazırladık
“Kedilerde deri ya da alerji durumu fark ettiğinizde ilk önce veteriner hekiminiz tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Önemsiz gibi görülen bazı sorunlar tedavisi çok zor hastalıklara çevirebilmektedir.”
Kedi Aknesi Nedir?
Stres bizlerde nasıl etkiliyse kedilerde de etkili olabilmektedir. Kedilerin ergenliğe geçiş dönemlerinde sıklıkla çene civarında oluşan siyah döküntülerle karakterize sivilcelerdir. Genelde hayvanların stresli ve sürekli rahatsız ortamlarda bulunmasının yanında bazı durumlarda da aldıkları başka ilaçların yan etkisinden dolayı oluşabilmektedir. Bunların dışında hiç bir etkene bağlı olmaksızın genetik yatkınlığı olan kedilerde de akne seyredebilmektedir. Aknelerin oluşumuna hazırlayıcı etkenler genelde;
- Su ya da yemek kabının kenarlarının tahriş yapması
- Kötü tırmıklama
- Özellikle stres nedenli yağ kanallarında yaşanan tıkanmalar
Kedilerde görülen akne tedavisi için en ideal yöntem veteriner hekim tarafından kedinizin deri ve tüy yapısına göre belirlenecek tedavidir. Akne hastalığı şidetine göre tedavi belirlenir, her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Fakat akne oluşumu sebebiyle oluşan sekonder enfeksiyon durumları için antibiyotik tedavisi uygulanması gerekmektedir.
Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Nedir?
Mantar sorunu genelde kedilerin kulak, pati çevresi ve suratında görülmektedir. Kedilerin en hassas bölgeleri arasında bulunan kulaklar mantar etkilenmesinden dolayı yoğun kepeklenme, tüy dökülmesi oluşturmaktadır. Genelde dikkat edilmediği zaman kalıcı tüy dökmesine kadar birçok soruna neden olmaktadır. Kedilerde farklı mantar türleri de görülebileceğinden dolayı teşhis için mutlaka veteriner tarafından kontrol edilmesi ve verilen ilaçların düzenli bir şekilde kullandırılması gerekmektedir.
Kedilerde Saçkıran Nedir?
Kedilerde mantar hastalığını uzman veteriner tarafından teşhis edilmesinin önemli dediğimiz saçkıran gibi mantar türleri ile karıştırılmamasından dolayıdır. Kedilerde görülen saçkıran aslında bir mantar türüdür ve genelde 12 ayını doldurmamış kedilerde görülmektedir. Kedilerde saçkıran sorununun en büyük sıkıntısı kontrol edilemediği zaman insanlara geçmesidir. Oluşan saçkıran için önlem alınmazsa evde bulunan diğer tüylü hayvanlara çok kolay sıçrayabilmektedir.
Kedilerde oluşan saçkıran genelde derinin belli bölgelerinde komple tüy dökümü ile kelleşme sorunu oluşması ile görülür. Tedavi için kesinlikle veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Tedavisi uzun bir süreç olmasından dolayı mutlaka dikkat edilmesinin yanında verilen merhem ve uygun şampuanlarla düzenli bakım yapılması gerekmektedir.
Kedilerde Sporotrichosis Nedir?
Saçkıranda olduğu gibi kedilerden insana geçebilen bir mantar türüdür. Deride döküntü başlamasının yanında dökülen yerlerde akıntılarda oluşmaktadır. Nadir görülen bir mantar türü olmasına rağmen hayvanların bağışıklık sistemine de etki ederek ölüme kadar sıkıntılı bir süreç oluşturmaktadır Kesinlikle veteriner hekim tarafından acil bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir.
Kedilerde Alerjik Döküntü Nedenleri
Genelde çevresel faktör ve yiyecek dokunmaların ile oluşmasının yanında pire ısırması ve yanlış tırmıklamadan da oluşmaktadır. Tedavi uygulamadan önce ilk öce alerjinin neden olduğu sorunun tespit edilmesi gerekmektedir. Genelde kulak, bel, pati ve kuyruk bölgesinde döküntüler oluşmaktadır.
Kedilerde Tüy Kaybı Nedenleri
Mevsim geçişlerinde ve bazı dönemlerde kedilerde tüy dökülmesi normal bir durumdur. Fakat bu durumun aşırı olduğunu düşünüyor ya da önceki dönemlere göre daha fazla tüy döktüğünün tespit etmeniz durumunda veteriner hekim desteği almanız gerekmektedir. Çünkü mantar, hormonal, alerjik, bakteriyel gibi birçok görülmeyen nedenleri olabilmektedir.
Kedilerde Pire Isırığı Nedir?
Evde bakılan kedilerde de pire görülmektedir. Özellikle evde bakılmasına rağmen arada bahçeye çıkarma ya da gezdirmeye çıkarıyorsanız pire bulaşma ihtimali oluşmaktadır. Bunun dışında kedi sahipleride üzeriyle ya da ayakkabılarıyla pire yumurtalarını dışarıdan taşıyıp eve getirebilmektedir. Pireler kedilerin deri üstünden kanıyla beslendikleri için ısırdıkları bölgelerde salyalar oluşturmaktadır. Bu tür ısırıklar deride alerjik durumların oluşmasına neden olmaktadır. Kesinlikle evcil kedilerde de pire taraması yapılması gerekmektedir. Veteriner hekim tarafından pire tespit edilmesi durumunda hem kedinin yattığı kendi yatağı hem de sizin yatağınızın ve tüylü koltuk, halı, minder gibi mobilyalarında ilaçlanması gerekmektedir.