Pire ve bit oluşumu kedilerin en büyük ve rahatsız edici sorunlarının başında gelmektedir. Özellikle hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde bit ve pire görülme riski daha fazla artmaktadır. Pireler hava sıcaklığının 20 derece üstünde olduğu mevsimlerde çok daha hızlı üreyebilip çoğaldıklarından dolayı kediler içinde risk oranı artmaktadır.
Bit ve pireler kan ile beslendiği için kedilerde başta kansızlık olmak üzere ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Bit ve pirelerin kan emdiği noktalar zamanla iltihap yapacağından dolayı enfeksiyon sorunlarını da beraberinde getirebilir.
Kedide bitlenme ve pirelenme oluşması eğer kontrol altına alınamayacak seviyeye ulaştığında başta tüy dökülme sorunları olmak üzere deri hastalıklarının da meydana gelmesine ortam sağlamaktadır. Pire ve bitlerin salgıları vücut üzerinde bir çok kedide alerjik dermatit tablosu oluşturabilmektedir.
Kedileriniz sürekli dışarı çıkıyor ya da açık ortamlarda bakıyorsanız düzenli aşılarını yaptırıyor olsanız da derilerini rutin aralıklarla kontrol etmek gerekmektedir. Bit oluşumu için ense damlası en yaygın kullanılan koruma yöntemidir.
Kedilerde Meydana Gelen Bitlenmenin Teşhisi
Bit oluşumunun teşhisi özellikle çok yoğun tüyleri olan kedilerde zor olabilmektedir. Kısa tüylü kediler biraz daha kolay kontrol altında tutulabilen bir yapıları bulunmaktadır.
Bit kontrolü için uygun tarak kullanmak ya da sürekli olarak derilerinin içlerine doğru bakmanız bitlerin görülmesini sağlayacaktır. El ile yapılan kontroller aynı zamanda pire, kene gibi canlılarında tespitine imkan vermektedir. Kedilerde meydana gelen bu tür oluşumlar fark edilmediği taktirde çok hızlı bir şekilde üreyebilmektedir.
Kedilerinizin derilerinde kırmızı bölgeler oluşumu meydana gelişmiş ise bu bölgelere daha dikkatli bakılması gerekmektedir. Özellikle çok sayıda pire, kene ve bit görülmesi durumunda bunlarla tek tek mücadele etmek yerine vakit kaybetmeden veteriner hekiminiz tarafından destek alınması gerekmektedir.
Kedilerde Bitlenme ve Pirelenme ile Nasıl Mücadele Edilir.
Pireler ve bitler hayvanların sağlık yaşamlarına engel olmasından dolayı kedilerin kaliteli ve mutlu bir yaşam sürmesi için vakit kaybedilmeden bu tür oluşumların temizlenmesi için yapılması gerekenler arasında;
- Sağlıklı kedilerde de rutin olarak parazit aşılarının düzenli olarak veteriner kontrolünde yapılması gerekmektedir. Pirelenme ve bitlenme durumunda veterinerin vereceği ilaçları ve başta ense damlası gibi uygulamaların aksatılmadan yapılması gerekmektedir.
- Son yıllarda doğal yollarla pire ve bit mücadelesi olarak verilen karışımları veterinerinizin kontrolü ve onayı olmadan yapmamanız gerekmektedir. Bazı bitkisel karışımlar hem etkisiz olmakta hemde kedilerde sağlık sorunların meydana gelmesine neden olabilmektedir.
- Kediler yıkanmayı sevmemelerinin sebebi aslında gerek olmadığındandır. Kediler kendilerini temizleyebilen hayvanlar arasında bulunmaktadır. Fakat pire ve bit olması durumunda uygun ilaçlı banyo yaptırılması çok hızlı sonuç verilmesine imkan sağlamaktadır. Bu yöntem genelde inatçı geçmeyen pire ve bit vakalarında uygulanmaktadır. ilaçlı banyo zehirli olmasından ötürü profesyoneller tarafından banyonun yaptırılması daha doğru olacaktır.
Kedilerden İnsana Bit Geçer Mi? İnsanda bit nasıl yok edilir?
Kedilerde bulunan bit ve pireler genelde hayvanın sıcak ve tüylü yapısını bırakıp insana geçmemektedir. Sürekli pireli hayvanlarla etkileşimde olan kişilerde nadiren bulaşma görülebilir. Bundan daha çok yaygın olarak görülen durum ise pire ve bit salgılarının allerjen olmasından kaynaklı kedi ile temas eden hasta sahiplerinde görülen alerjik reaksiyonlardır.