Evlerimizin neşe kaynağı olan kediler bazen beslenme hataları bazen de genetik sorunlardan dolayı bir takım hastalıklara sahip olabilirler. Kedi sahiplerinin çok sık rastladığı hastalıklar hakkında bu yazımızda faydalı olabilecek bilgileri bu tür sorunlara karşı hazırlıklı olabilmeniz için paylaştık.
Özellikle yavru kedi bakımı için bu tür hastalıklara karşı bilinçli olmanın faydası olacaktır.
“Pet sahiplerinin hayvanlarına bakım sırasında en çok dikkat etmesi gereken konuların başında veterinerlerinin vereceği aşı programına uymaları ve gerekli aşıları yaptırmaları gerekmektedir.”
Bazı hayvanlarda aşılara ve beslenmeye dikkat edilse de hastalıkların oluşması kaçınılmaz olmaktadır.
Kedilerde Görülen Mide Hastalıkları
Mide rahatsızlıkların en belirgin özellikleri arasındadır hayvanın yemek yerken ya da yemekten sonra kusmaya başlamasıdır. Bunun nedenleri arasında virus enfeksiyonları, zararlı bir cisim yutulması, parazit, bakteri enfeksiyonları, stres, böbrek ve ya karaciğer yetmezlikleri ya da direk mideden kaynaklanan gastrit, reflü gibi sebepler olabilmektedir. Bu tür mide rahatsızlıkların görülmesi durumunda veterinere vakit kaybetmeden gidilmesi gerekmektedir.
Kedilerde Nezle Görülmesi
Genelde sokak ya da bakım evlerindeki kedilerde görülmektedir. Fakat yavru kedi bakımı yapan kişilerde de bu durum çok sık görülebilmektedir. Feline Herpes virüsü kaynaklı bulaşıcı bir hastalıktır. Basit ilaç, iyi bakım ve erken destektedavi iledüzeltilebilmektedir. Burun akıntısının yanında yüksek ateş, göz akıntısı görülmesi en belirgin özellikleri arasındadır.
Kedilerde Görülen Böbrek Rahatsızlıkları
Kronik böbrek sorunları köpeklerden ziyade kedilerde çok daha sık görülebilmektedir. Kedilerde böbreklerin yetmezliğine girilmesi sonucu üre gibi tehlikeli maddelerin vücuttan atılamama sorunu oluşmaktadır. Böbreklerde oluşacak sorunlar erken dönemde fark edilememesi durumunda ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Böbrek yetmezsizliği sorunu olan hasta kedilerde tedavi sürecinde alınması gereken besinlere çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Genelde erkek kedilerde daha sık görülmektedir. En basit belirtileri arasında tuvalet ihtiyacında zorlanma , bağırma ve sürekli tuvalet kabına girip çıkma durumu olmaktadır. Kedinin idrarından kan ve kötü koku gelebilir. Tedavisi uzun süren hastalıklar arasında bulunmaktadır. Bu konuda hayvanlarınıza karşı sabırlı olmanız gerekmektedir. Kum kabına alışan kediler bile bu rahatsızlık esnasında çişlerini kabın dışında da yapabilmektedir.
Kedilerde Apse Oluşumu
Bu sorun genelde ev kedilerinde olmamaktadır. Fakat sokağa sürekli çıkarılan özellikle kısır olmayan erkek kedilerde apse oluşumu mevcuttur. Özellikle başka hayvan ya da böcekler tarafından ısırılması ağrılı şişkinlik oluşmasına neden olmaktadır.
Kedilerde Diyabet
Son yıllarda gıdalarda yaşanan bozulmalardan dolayı insanlarda da çok sık görülen diyabet hastalığı kedilerinde de en büyük sıkıntıları arasında olmaktadır. Kedilerde diyabet belirtileri arasında çok sık idrar, sıvı tüketiminde artış, kontrolsüz iştah ve yorgunluğa bağlı olarak hareketsizlik gelmektedir.
Kedilerde Mantar Hastalıkları
Birçok hayvanda olduğu gibi sokak ya da ev ortamında her zaman kedilerin derilerinde mantar sorunu görülebilmektedir. Bu süreçte kedilerde tüy dökülmesi ve deri yaralanmaları çok sık olmaktadır. Deri mantarlarının tedavilerinin hekiminizin uygun gördüğü şekile yapılması gerekmektedir. Çünkü kedilerde meydana gelen deri hastalıklarının tedavisi uzun sürebilmektedir.