Köpeklerde ağız kokusunun sebebi mevcut olan probleme göre değişkenlik göstermektedir. Köpeklerde ağız kokusunun temel sebepleri arasında şunlar bulunmaktadır.
Diş ve diş eti rahatsızlıkları (diş taşları, diş çürükleri, tartar, plak, diş eti tümörleri, diş eti iltihaplanması vb.)
Sindirim sistemi rahatsızlıkları (gastrit, reflü, özefajit, yemek borusunda divertikulum -fıtık, akalazya, kalazya vb.)
Diğer organ ve sistem rahatsızlıkları ( böbrek hastalıkları, karaciğer yetmezlikleri, solunum sistemi problemleri, şeker hastalığı vb.)
Yukarıda sayılan bu rahatsızlıkların hepsi ağız kokusuna neden olmaktadır. Köpeğinizdeki ağız kokusunun tedavisi, bu mevcut sebeplerden hangisine yönelikse, veteriner hekiminiz tarafından teşhis edildikten sonra mevcut problemin giderilmesi ağız kokusunun geçmesini sağlayacaktır.
Köpeğimde ağız kokusu oluşmaması için nelere dikkat etmeliyim?
Birincisi kesinlikle kuru mama ağırlıklı beslenmedir. Çünkü kuru mama diş fırçası gibi mekanik olarak dişlerin temizlenmesine yardımcı olmakla beraber, diğer ev yemekleri ve yumuşak gıdalardaki gibi ağızda yemek birikintisi bırakmaz. Ağızda kalan yemek artıkları bekledikçe bakteri üremesine ve diş hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlamaktadır.
Kuru mamasının kalitesi, yaşına uygun olup olmaması (puppy, adult, senior), mama tanesi büyüklüğü (small,medium,large breed) dikkat edeceğiniz diğer hususlardan biridir.
Eğer imkanınız varsa ve size müsade ediyorsa köpeğinizin dişlerini düzenli olarak fırçalayın. Kendi diş macununuzu değil, köpeklere özgü düş macunu kullanın ya da florür barındırmayan bir diş macunu ürünü seçin.
Düzenli veteriner hekim kontrolü, onlarda oluşabilecek ağız kokusu probleminin ilerlemeden çözümlenmesine yardımcı olacaktır. Çeşitli organ rahatsızlıklarından ileri gelebilecek problemlerin oluşmaması için yine düzenli hekim kontrolü ve check-up (kontrol amaçlı kan tahlili ve diğer tetkikler) hayati önem taşımaktadır.