Köpeklerde dışkı yeme problemi (kaprofaji), sıklıkla görülen bir davranış bozukluğudur. Kolayca alışkanlık haline gelme eğilimi olan bir rahatsızlıktır. Bazı köpeklerde dışkı yeme problemi yalnızca kendi dışkısı değil, diğer kedi, köpek ve hayvanların dışkılarını da yemesi şeklinde görülebilmektedir. Bunun beraberinde dışkıyla bulaşan bir çok hastalık yönünden risk altında olmaktadırlar.
Bu davranış bozukluğunun başlıca sebepleri arasında bunlar yer almaktadır:
- stres (uzun süre yanlız kalma, korku, endişe vb.)
- içgüdü (iz bırakmama iç güdüsü, vb.)
- dışkı tadının cazip gelmesi
- dışkı içeriğinin yeterince sindirime uğramaması
- alışkanlık
- vitamin ve mineral eksiklikleri
- annelerin yavrularının altını temiz tutması için yaptığı kaprofaji (fizyolojiktir).
- bazı metabolik ve sistemik hastalıklar yer almaktadır.
Dışkı yemesine tepki ile cevap verildiğinde yavru dikkat çektiğini düşüneceğinden, sahibinin dikkatini çekmek istediği başka zamanlarda da dışkısını yiyebilir ve bu durum alışkanlık haline gelebilir. Bu yüzden köpeğiniz dışkı yedikten sonra ani olarak ilgisini olumlu yönde etkileyecek şekilde tepki göstermemelisiniz. Dikkat çekmek gibi bir amaçla dışkı yeme söz konusu ise tepki vermeden ilgisini bir başka yöne çekmek, dışkısını yemeden ödüllendirmek, dikkatini başka noktaya odaklamak daha başarılı olacaktır.
Beslenme hataları da yaygın dışkı yeme sebeplerindendir. Kullandığınız mama ve ya diyetin protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeriğinin yeterli ve dengeli olduğuna dikkat ediniz.
Bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları dışkıdaki besin maddelerinin emilimini bozduğu için köpeğinizin dışkı yeme eğilimini arttırabilir. Bu yüzden mevcut hastalığının veteriner kontrolünde tedavi etmeniz gerekmektedir.
Kedi mamaları genel olarak köpeklere daha cazip geldiği için, mamaların aroması belli miktarlarda dışkıya geçebileceğinden ötürü köpeğiniz kedi dışkısı yeme eğilimi gösterebilir.
Sorunun çözümlenebilmesi için problemin nedenlerini çok iyi analiz etmek ve bu doğrultuda çözümler aramak gerekir. Psikolojik kökenli bir dışkı yeme söz konusu ise örneğin yalnız veya kafeste kapalı kalıyorsa, kıskançlık varsa, başka bir köpeği taklit ediyorsa yada sahibinin dikkatini çekme gibi bir durum söz konusu ise öncelikle bu faktörleri elimine etmek gerekir.
Köpeğinizi yemek sonrası gezintiye çıkararak uzak bölgelerde dışkılamasına, gezintiler sırasında ağızlık kullanımına, stres faktörlerini mümkün olduğunca çözümlemeye ve tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir mama kullanmaya özellikle dikkat edilmelidir.
Bu önlem ve tedavilerin yanı sıra köpeğinizi bu alışkanlıktan vazgeçirmek için dışkı yemeyi önleyici tablet veya dışkısına yaklaşmaması için uzaklaştırıcı olarak kullanılan bir takım spreyler denenebilir.