Köpeğim Patilerini çok yalıyor, Köpeğim Patilerini neden yalıyor?
Videomuzda pati yalamasının sebeplerinden ve ne yapmamız gerektiğinden bahsettik. Videoya sığmayan sebeplerden bir diğeri ise piskojenik etkenlerdir. Özellikle takıntılı köpek hastalarda, aynı insanlardaki tırnak yeme alışkanlığı gibi görülebilir. Uzun süre yanlız kalan, enerjisini atamayan, asosyal ve travması olan köpeklerde daha fazla görülür. Tedavi ve çözüm ise tamamen anlattığımız sebebin tespitine göre yapılır; Örneğin pire alerjisi ile…
Köpeklerde Alerjinin Sebebini Nasıl Buluruz?
Öncelikle bu anlatılanlar alerjik dermatit’e bağlı oluşan deri hastalığının hangi alerjenden kaynaklı olduğunun tespitini yapmamızda kullandığımız bir metoddur. Unutulmamalıdırki; ciltte kızarıklık, kaşıntı, ekstra tüy dökülmesi, sivilcelenme, kızarıklık gibi semptomlar bize alerjik dermatit düşündürse de diğer deri hastalıkları (mantar, uyuz, pyoderma vb) ile karışabilmektedir. Köpek dostunuzun hekimi tarafından alerjik dermatit ön tanısı var ise bu değerlendirme…
Kedi Tüyü Hamilelerde düşüğe sebep olur mu?
Kedilerde hamilelerde düşüğe sebep olabilen mikrobun adı toksoplazmadır. Ancak basit bir kaç püf noktasına dikkat ederek bu parazitten rahatça korunabiliriz. Asıl tehlike iyi yıkanmamış meyve, sebze ve çiğ ettir. Ayrıca dışarıda güvenmediğiniz yerlerden yemek tüketimimize de dikkat etmeliyiz. 🐾🙏😻 Daha detaylı bilgi için full metin olarak hazırladığımız diğer bağlantımız: Kedilerin tüyleri Hamile Bayanlarda düşüğe…
Kedi ve Köpeklerin ateşi olduğunu nasıl anlarız?
Kedi ve Köpeklerin ateşi olduğunu nasıl anlayacağımız konusunda bilgilendirme videosu. Kedilerde 39,5 üstü, köpek dostlarımızda ise 39,1 ve üstünü ateşi var olarak kabul edebiliriz. Ateşi ölçülen hastanın yeterince dinlenmiş ve sakin bir anında ölçülmesine dikkat edilmelidir. https://youtube.com/shorts/RuekrDngluk
Kedilerde Burun Operasyonu (Rhinoplasty) ne zaman yapılmalıdır?
Daralan bir burun deliği ve buna bağlı solunum sıkıntımız var ise buna doğru yaklaşım ne zaman ve nasıl olmalıdır? Videomuzu paylaşıyoruz: Kedilerde daralan burun deliklerinin düzeltilmesinin önemi ve faydaları 👃😻🐾 #rinoplasty #kedi #burun #operasyon #kedi #cat #cats #pet #kediler #animal #britishshorthair #kitten #catlover #animals #kitty #cute #veteriner #petbilgi
Kedim çok tüy döküyor, kedimin tüy dökmesini nasıl engellerim?
Herkese merhabalar, öncelikle bir miktara kadar tüy dökme her kedi için normaldir, tüy dökülmesini tamamen durdurmak mümkün değildir. Şimdi kedilerde normalden fazla tüy dökme sebeplerimize ve çözümlerine geçelim: 1. Hatalı mama ile beslenme,kalitesiz mama kullanımı, ev yemeği ve benzeri yanlış kaçamaklar, gıda alerjileri ve besin intoleransları. Ya işte rakı sofrası kurmuştuk bi parça peynir…
Bir kedi neden böyle bir şey yer? Yabancı cisim yutma (pika) sendromu?
Hastamızın adı Luna, 2 yaşında dişi bir tekir arkadaşımız. Bize öncesinde iştahsızlık sonrasında inatçı kusma şikayeti ile geldi. Hastanın fiziksel muayenesinde inatçı kusmalardan dolayı dehidrasyonlu, ve halsiz bir klinik tablo ile geldi. Kendisinin öncesinde de pika yani yabancı cisim yemeye yatkınlığı olduğunu bildiğimiz için, önce normal bir görüntüleme, ardından ise kontrast maddeli…
Kediler Neden Veterinerden Korkar? Nefret Eder? Veteriner Fobisi… Peki Biz Ne yapabiliriz?
Bu bahsettiklerimiz her kedi için geçerli değildir. Ancak kliniğe giren kedide eğer titreme, tıslama, agresyon, çarpıntı ve bunun benzeri semptomları görüyorsanız, kedinizin Veteriner fobisi vardır diyebiliriz. Peki niçin? 1. Klinikteki ortam kokuları farklı olduğu için. Kediler için farklı koku tehtid demektir. Veteriner kliniklerinde ister istemeyerek farklı kedi ve köpeklerin bıraktığı kokuların izleri ortamda kalmıştır…
Kedim Neden Hapşırıyor?
Kedilerin zaman zaman hapşırması son derece doğaldır. Hapşıran ancak genel sağlık durumu iyi görünen kediler için endişelenmeye gerek yoktur. Hafif semptomlar görülse bile birkaç gün yakın takip yapılarak veteriner muayenesine gerek olup olmadığı anlaşılabilir. Kediniz her gün hapşırıyor ve sürece göz sulanmasıyla burun akıntısı eşlik ediyorsa veterinere gitmenin zamanı gelmiş demektir. Bu belirtilere; Peş peşe…
Erkek Köpeklerde Kızgınlık Dönemi
Erkek köpekler 6.aydan itibaren cinsel olgunluğa girer ve tüm yıl boyunca çiftleşebilirler. Erkek köpeklerin kızgınlık döneminde olduğunu gösteren en tipik belirti saldırgan tavırlardır. Kortizol ve testosteron adı verilen hormonlardaki değişim huzursuzluk yaratacağı gibi çok havlama ve özellikle geceleri ulumayla kendini belli eder. Evden kaçma eğilimi Her yere idrar yapma Şaşkınlık ve Dikkatsizlik erkek köpeklerde kızgınlık…
Evde Hamster Bakımı
Sevimliliğine kimsenin karşı koyamadığı hamsterlar, minik bedenleri ve parlak gözleriyle ilgi odağıdır. Hareketli yapılarının tersine titizlikleriyle bilinen minik dostlar, kemirgen grubu içinde evde bakımı en kolay olan türdür. Kafeslerinde kendilerini her zaman güvende hisseden hamsterlar, meraklıdır ve keşfetmeyi sever. Çevresini kokusuyla ayırt eden kemirgen, kafesinden çıkartıldığında bir daha bulunamayabilir! Evde hamster bakımı hakkında merak edilenlere…
Köpekler Çiğ Tavuk Yiyebilirler mi
Köpeklere çiğ gıdalar vermek son dönemlerde popüler hale geldi çünkü pek çok köpek sahibi onu daha doğal bir şekilde beslemek için uğraşıyor. Çiğ tavuk ise bazen köpek sahipleri tarafından köpeklere verilebiliyor. Bu pişmemiş kümes hayvanı eti işlenmiş hayvan yeminden daha sağlıklı görülüyor olabilir ancak onu tüketen köpeklerde ciddi problemlere sebep olabilir. Ayrıca hazırlama sürecinde de…
Kedilerde Çiftleşme Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dişi kedilerde cinsel olgunluk ırk, iklim özellikleri, yaşam koşulları, beslenme alışkanlıkları ve sağlık durumuna göre değişmekle birlikte 6-12 ay arasında oluşur. Erkek kediler dişi kedilere göre daha geç olgunlaşsa da 1 yaş ideal çiftleşme dönemidir. Cinsel olgunluğa erişmiş bir erkek kedi her an çiftleşmeye hazırken Dişi kediler “östrus” olarak tanımlanan kızgınlık sürecinde her gün çiftleşebilirler.…
Kedilerde Gençlik Hastalığı
Geçmişte kedilerde gençlik hastalığı veya diğer adıyla panlökopeni, en yaygın ölüm sebebiydi. Günümüzde yaygın olmayan bir hastalık ve bunun temel sebebi kolay bulunabilen çok etkili aşılarının olması. Kedilerde Gençlik Hastalığı Nedir? Kedilerde panlökopeni, çok bulaşıcı bir viral hastalıktır ve kedilerde görülen parvovirüsten kaynaklanır. En çok yavru kediler bu virüsten etkilenirler ancak köpeklerde görülen parvovirüsler ile…
Evde Kedi Bakımı
Cinsi ne olursa olsun her kedinin bakımı özen gerektirir. En ideal ev arkadaşları arasında sayılan kediler duygusal ve asildir. Evde kedi bakımı ciddi bir iştir ve sabır gerektirir. Kediler için uygun yaşam alanının kurulması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması son derece önemlidir. Kedi Dostu Ev Nedir? Bağımsız bir ruha sahip olan kediler merak duygularını kontrol edemezler.…
Kedilerin ateşi neden çıkar?
Eğer kedinizin ateşi varsa, bu durum altta yatan başka bir sağlık probleminin işareti olabilir. Kedilerin normal beden sıcaklığı 38 ile 39.1 santigrat dereceler arasındadır ve genelde 39.1’in üzerindeki değerler ateş olarak değerlendirilirler. Eğer kedinizin ateşi 41 derecenin üzerine çıkarsa, bu durum hayati organlarında ciddi bir hasar riski olduğu anlamına gelir. Doğru araçlarınız varsa kedinizin vücut…
Köpeğimin Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarım?
Köpeklerin hasta olduğunu anlamak zor olabilir. Onu her gün görüyorsunuz ve size kendisini kötü hissettiğini söyleyemediği için, onun sağlığını kontrol edebilmeniz zorlaşır. Veterinerinizi ara sıra genel bakım için ziyaret etseniz de, köpeğiniz profesyonel ve uzman bir sağlık kontrolü geçirmeden aylar geçirebilir. Evcil hayvan sahiplerinin veteriner ziyaretleri arasındaki aylarda, köpeklerinin sağlığını kontrol etme konusunda daha fazla…
Köpekte Uyuz Belirtileri Nelerdir?
Köpek Uyuzunda Semptomlar; Köpekte üç tip uyuz etkeni bulunmaktadır. Hastalığın seyri ve semptomları sarcoptes, demodex ve otodectes uyuzu için ayrıdır; Sarcoptes uyuzu ilerleyici, kendiliğinden düzelmeyen, kaşıntı ve hayvanın kendine zarar vermesi ile karakterizedir. Uyuz mikrobu ile enfekte olan hayvanda etkenin çoğaldığı dönemde semptom görülmez. Bu dönem daha önce uyuz olmamış hayvanda 3-6 hafta…
Köpekte Uyuz Nasıl Bulaşır?
Bulaşma esas olarak uyuz etkeni taşıyan hayvanın sağlıklı hayan ile temas etmesiyle olur. Bunun dışında uyuz mikrobunu taşıyan malzemelerle de bulaşma mümkündür. Hayvanların kapalı yerlerde bir arada yetiştirilmeleri hastalığın bulaşmasını kolaylaştırır. Demodex uyuzu aynı türler arasında bulaşmaktadır (köpekten köpeğe) bunun dışında kediden köpeğe, köpekten kediye ya da insana bulaşma olmaz. Sarcoptes uyuzu insana bulaşması kolay…
Köpekler Uyuzdan Nasıl Korunulur, Risk Faktörleri nelerdir?
Mevsimlerin hastalığı etkilemesi havadaki güneş ışığı ve nem oranı ile bağlantılıdır. Bu yüzden hayvanların güneş ışığından uzakta ve nemli bir ortamda kalmaları da hastalığın şiddetini etkiler. Uyuz etkenleri kuraklığa çok duyarlıdır ve ancak nemi severler. Genç, zayıf, yaşlı, yanlış ve yetersiz beslenen kedi ve köpekler daha kolay uyuza yakalanırlar. Özellikle deri bağışıklık sistemi zayıf olan…
Köpeklerde Uyuza Ne Sebep Olur?
Uyuz etkenleri gözle görülemeyecek kadar küçük arthropodlar (eklem bacaklılar) olup üstünde yaşadığı canlıya bağımlı varlıklardır. Bütün hayatını tek bir konak üzerinde geçirebilir, kontak yolla ya da kontamine olduğu materyallerle diğer duyarlı olduğu türlere de bulaşabilir, fakat konağından ayrı olarak birkaç günden fazla yaşayamazlar. Uyuza sebep olan etkenlerden en çok karşımıza çıkabilecek olanlardan üç tanesi ‘Sarcoptes’, ‘Demodex’ ve…
Dişi kedilerde kızgınlık dönemi ne kadar sürer?
Patili dostlarımızın kızgınlık davranışları gösterdiği bu döneme biz östrus diyoruz. Dişi kedilerde bu süre ortalama yedi gündür. Aslında geniş bir süre alanı vardır, bu süre sağlıklı kedilerde 1 günden 21 güne kadar bir aralığı kapsar. Koital temas (erkek kedi ile çiftleşen) yaşayan dişi kedilerdeki ortalama ise 8,5 gündür. Koital temas yaşamayan dişilerde ise ortalama 6 gün…
Dişi kedilerde kızgınlık belirtileri nelerdir?
Patili dostlarımızda kızgınlık dönemi başlaması ile ortaya belirgin davranış değişiklikleri ortaya çıkacaktır. Bunların en belirginlerini sıralayacak olursak; Aşırı sürtünme hareketleri Vokalizasyon; Sürekli bağırma durumudur. Daha önce tecrübesi olmayan kedi sahipleri acaba kedim hasta mı oldu, bir acısı mı var diye korkup veteriner kliniklerine müracaat ettikleri yaygın görülmektedir. Bağırmalar bazı kedilerde geceleri daha çok artabilir. Kendisine ve sahiplerine…
Dişi kedilerde kızgınlık dönemi ne zaman başlar?
Çiftleşme Mevsimindeki Östrus Siklusu Dişi kediler mevsime bağlı poliöstrik hayvanlardır. Gebe kalmadıkları, yalancı gebelik geçirmedikleri ya da hastalanmadıkları sürece sezon boyunca düzenli aralıklarla kızgınlık gösterirler. Üreme sezonu başlangıcı günlerin uzamaya başladığı kış aylarından yaz sonuna kadardır. Bu durum çeşitli ırklar ve enlemler arasında varyasyonlar gösterse de, gün ışığı süresinin ovarial faliyetlerin (yumurtalıklarda dişilik hormonu üretimi) başlangıcı…
Kediler için ideal anne olma yaş aralığı nedir?
Optimal üreme yaşı ve puberta (cinsel olgunluk) Evcil kediler puberta (cinsel olgunluk) yaşına genelde canlı ağırlığının %80’ine (2.3 – 3.2kg) ulaştıklarında ve fotoperiyodik (mevsimsel dönem) olarak uygun zaman aralığına geldiklerinde erişirler. Çoğu kedide bunun 6-9 aylık döneme denk geldiği gözlenir. Normalde dişi kedilerde ilk östrus (kızgınlık) deneyimi 5-12 aylık iken görülür. Bunun dışında safkan kediler,…
Kedilerin Göz Bebekleri Neden Büyür?
Aslında bu durum yalnızca kedilerde değil, iris yapısı bulunan tüm canlı türlerinde gözlenen bir durumdur. İris göz içinde diyafram görevi gören yardımcı bir organdır. İris, göze gelen ışık miktarına göre göz bebeğini büyültür ya da küçültür. Buda kedilerde göz bebeklerinin dışarıdan bakıldığında büyümesi ya da küçülmesi şeklinde görüntüye sebebiyet verir. Göz bebekleri aydınlık ortamda küçük,…
Kedilerin gözleri karanlıkta neden parlar?
Kedilerin gözlerinin karanlıkta parlamasının sebebi gözlerinde bulunan ”tapetum lucidum” denilen tabakadan kaynaklanmaktadır. Bu tabaka bir reflektör gibi görev yaparak ışığın geri yansımasına sebep olur ve kediye karşıdan bakıldığında gözlerinin ışık kaynağı gibi parlıyormuş görüntüsünü sağlar. Kedilerde bu yapı kedilerin gece görüşüne yardımcı olur, insanlara göre çok daha düşük ışıkta bile bizden çok daha iyi görmelerinin…
Kedim neden çiçek, ot yiyiyor?
Kedinizin evde ot, çiçek ve benzeri bitki yemesi onun için sıra dışı bir durum değildir. Kediler bazen sindirim sistemi ihtiyaçları için lifli gıdalara ihtiyaç duyarlar. Eğer günlük lif ihtiyacının yeterince karşılayamazsa bunu bazen bitkilerden karşılamaya çalışabilir. Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken kedinizin tükettiği bitkinin onun için zehirli olup olmamadığıdır. Bu bitkilerin bazıları: aşk…
Sigaranın kedilere zararı var mıdır? Kedimin yanında sigara içmemde sakınca var mı?
Sigaranın zararları etkileri yanlızca bizi ve yanımızdaki insanları değil aynı zamanda patili doslarımızı da ciddi tehtid altında bırakmaktadır. Pasif içiciliğe maruz kalan kedilerde başlıca solunum yolu enfeksiyonları, kanserler, daha zayıf bir bağışıklık sistemi ve tahrişe bağlı tetiklenen göz hastalıkları daha sık karşımıza çıkmaktadır. Kedilerde sigara dumanına maruz kalmak, insanlara göre kıyasladığımızda zararlı etkileri daha yüksek…
Köpeklerinize Egzersiz Yaptırma ve Form Tutmalarını Sağlamak
En hareketsiz köpeklerin bile sağlıklarını korumak için belli miktar fiziksel güç harcamaları gerekmektedir. Köpek dostunuza uygun egzersiz miktarını belirleyebilmek için aşağıdaki etkenleri göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Boyut: Pug ve Boston Terrier’i gibi küçük ırklar için evin etrafında yapacağınız yürüyüş bir maratona bedeldir. Büyük köpekler ise genellikle daha uzun yürüyüşler ve daha yorucu etkinlikler yapabilir. Fiziksel…
Kedide Epilepsi
Kedi dostlarımızda epilepsi dediğimiz durum merkezi sinir sistemini oluşturan sinir hücrelerinin olağan dışı elektrokimyasal deşarj olması sonucu nöbet geçirmeye sebep olan sinirsel bozukluktur. Epilepsi tek bir hastalık olarak görülmemesi gerekmektedir. Beynin belli bir bölümünden kaynaklı olduğu gibi beyine etki edecek bazı dış etkenlerden dolayı da görülebilmektedir. Epilepsi etkenleri arasında; Viral enfeksiyonlar (bazı virüsler sinir sistemine…
Kedilerde Tüy Dökülmesi, Kedilerde Tüy Dökülmesi Nasıl Önlenir?
En sevdiğimiz dostlarımız bazı dönemlerde gerek bizim yanlış bakım ve mama uygulamamız, bazı dönemlerde mevsim geçişleri kaynaklı bazende bazı hastalıklardan dolayı tüy dökülmesi yaşayabilmektedir. Tüy dökümü hayvan sahiplerini en çok rahatsız eden konuların başında gelmesinden dolayı bu tür durumlarda neler yapılacağı hakkında faydalı bilgiler paylaştık. Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri Birçok farklı sebep tüy dökülmesine sebep…
Kedide Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Sevimli dostlarımızda çok sık görülen ağız kokularına neden olan birçok etken bulunmaktadır. Patili dostumuzdaki ağız kokusunu giderebilmemiz için öncelikle ağız kokusuna neden olan sebebi belirlememiz gerekir! Kedide ağız kokusu genel nedenleri arasında; Ağız boşluğu lezyonları Peridontal hastalıklar Diş taşları Tartar Diş çürükleri Kötü beslenmeden dolayı mide sorunları Diğer organ yetmezliklerine bağlı oluşan toksik maddelerin (üre,…
Kedi Bakmanın Püf Noktaları
Evcil hayvanlar sahiplerinin en yakın dostları, ailelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Onların yeme, içme, uyku, oyun düzenleri ve sağlık durumları çok büyük önem arz etmektedir. Evcil kedilerini çok seven kişiler, onların her anını takip ederler ve rutinin dışında, ekstra bir durumla karşılaştıklarında vakit kaybetmeden bir veteriner sağlık merkezine başvururlar. Zaten hem kedilerin hem de sahiplerinin sağlığı…
Kedide Fip Türleri Nelerdir?
Kedide Fip Türleri Fip virüsü kedilerde Islak ve Kuru olmak üzere iki farklı türde görülmektedir. Islak Fip: Kedilerde kısa sürede ölüm ile sonuçlanan türüdür ve kedinin karın bölgesinde su toplanması ile oluşacak şişlikle beraber ilerleyen dönemlerde çoklu organ yetmezliği ve devamında solunum yetmezliğine bağlı ölüm şekillenmektedir. Net olarak ıslak fip teşhisi konulduktan sonra veteriner hekiminizden alacağınız destek…
Kedilerde Fip Belirtileri Nelerdir?
Kedide Fip Belirtileri Kedilerde FIP hastalığı direk bağışıklık sistemine etki ederek ölümcül risklerin ortaya çıkmasına neden olan hastalıktır. Feline Enfeksiyöz Peritonitis olarak bilinen virüs çoğalabilme yeteneğine sahip olduğundan dolayı kedilerin kısa sürede ölmelerine neden olabilmektedir. Genel sebepleri bilinmese de kediler arasında bulaşıcı hastalıktır. Fip virüsü tespit edildiğinde genelde tedavisi olmadığından dolayı belli bir süre sonra…
Kedide Bitlenme, Bitler Nasıl Temizlenir?
Pire ve bit oluşumu kedilerin en büyük ve rahatsız edici sorunlarının başında gelmektedir. Özellikle hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde bit ve pire görülme riski daha fazla artmaktadır. Pireler hava sıcaklığının 20 derece üstünde olduğu mevsimlerde çok daha hızlı üreyebilip çoğaldıklarından dolayı kediler içinde risk oranı artmaktadır. Bit ve pireler kan ile beslendiği için kedilerde başta…
Kedileri Doğuma Hazırlama
Gebelik dönemin son günlerine yakın kediler doğum yapacakları yeri belirlemeye başlamaktadır. Genelde gözden uzakta köşe yerleri tercih etmektedirler. Kediler son günlerinde belirledikleri yerde yatmaya başlarlar. Kedilerin kendi tercih ettikleri yerler çok zorda kalmadıkça değiştirilmemesi gerekmektedir. Fakat kedilerin doğum öncesi ilk olarak seçtikleri yerin başında yatak altları olmaktadır. Yatak altlarında doğum yapmaları durumunda normal oda sıcaklığının…
Kedide Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde de hamileliğin ilk belirtisi olarak iştahta artış, kilo alımı ve uyku sürelerinde artış görülmektedir. Bazen özellikle sabahları meydana gelen kusmalar görülebilmektedir. Dişi kedilerde gebe kalmaları durumunda üçüncü hafta bittikten sonra memelerinde büyüme ve meme uçları kızarmaya başlamaktadır. Çok basit göz ile kontrol ettiğinizde fark edilir derecede olmaktadır. Artık gebeliğin son dönemlerinde karında bariz olarak…
Kedimi çiftleştirmeden önce dikkat etmem gerekenler nelerdir?
Kedide Sahipleri Kedisini Çiftleştirmeden Önce Dikkat Etmesi Gerekenler Ürüme bizlerde olduğu gibi kedilerde de fizyolojik olayların başında gelmektedir. Fakat üremenin başarılı ve kontrollü yapılabilmesi için kesinlikle erkek ve dişi kedilerin uygun şartlarını sağlaması gerekmektedir. Kedilerde Olgunluk ve Çiftleşme Dönemi Kedilerin olgunluk çağı bazı etkenler ile alakalı olmakla beraber ortalama olarak 7-16 ay arasında oluşmaktadır. Kedilerde…
Kedide Ateş; nasıl anlaşılır? nasıl ölçülür? nasıl düşürülür?
Kedide Ateş En sevimli dostlarımız olan kediler bazı durumlarda yüksek ateş sıkıntısı çekerek sağlık sorunları yaşamaktadır. Fakat kediler genel olarak bizlerden daha sıcak vücut yapısına sahip olduklarıda unutulmamalıdır. Kedilerin vücut ısıları yaklaşık 38-39,5 derece arası normal olarak kabul görmektedir. 39,5 derece ve üstü durumlar kedilerde önemli bir sağlık probleminin olabileceğinin habercisidir. Kedilerde Ateş Nasıl Ölçülür…
Bazı Kediler Neden Geceleri Uyumaz ve Uyutmaz?
Geceleri Hareketlenen Kediler Kedi sahiplerinin sürekli başlarına gelen ve bir türlü anlam veremedikleri konuların başında gündüz sessiz sakin duran kedilerin gece çok hareketli olması her zaman kedi sahiplerini rahatsız etmektedir. Bu yazımızda kedilerin gece neden daha çok hareketli olduklarını ve gece onları uyumaya nasıl teşvik edebiliriz konusu hakkında faydalı bir yazı paylaştık. Neden Geceleri Hareket…
Kedilerde Bıyık Ne işe Yarar, Kesilirse Ne Olur?
Kedilerdeki Bıyıkların Önemi Kedilerin bıyıkları hakkında sürekli şehir efsaneleri oluşmaktadır. Bunların birçoğu kanıtı olmayan bilgiler olsa da kedilerin bıyıkları çok önemli bir özelliktir. Kedilerin bıyıklarına dokunmanız durumunda sürekli rahatsız olmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Bu yazımızda kedilerin bıyıklarının neden önemli olduğunu ve kedilerde hangi özelliklerin oluşmasına yardımcı oldukları hakkında faydalı bir yazı hazırladık. Kedilerin bıyıkları çizgi…
Yavru Kedide Tuvalet Eğitimi
Yavru Kedi Bakımı İçin Tuvalet Eğitimi Birçok insan evinde bir havyan olmasını istemektedir. Fakat böyle bir istek olması durumunda akla ilk gelen soru hayvanın tuvalet sorunu olmaktadır. Bu yazımızda özellikle yavru kedi bakımı için tuvalet eğitiminin nasıl verileceği konusunda bilgileri paylaşacağız. Aslında sanıldığı gibi çok zor bir süreç olmadığını göreceksiniz. Bu noktada en çok dikkat…
Köpeklerde Gençlik Hastalığı (Distemper) Nedir, Belirtileri, Korunma, Tedavi Hakkında (video anlatım)
https://www.youtube.com/watch?v=d-1Ken7Kv8k https://www.youtube.com/watch?v=UxAGMtLHwgU https://www.youtube.com/watch?v=fkJBLI65zKM https://www.youtube.com/watch?v=jK31kXAH0y8 https://www.youtube.com/watch?v=HLwauDk7udU https://www.youtube.com/watch?v=7qUPmuFGtbU
Köpeklerde Gençlik Hastalığı (Distemper) Nedir?
Köpeklerde Distemper’ın anlamı ile ilgili video anlatım.
Kedilerde Gastrit Nedir? Gastrit tedavisi, belirtileri, besleme, ve korunma. (video anlatım)
https://www.youtube.com/watch?v=3I1Cc5gdNBE https://www.youtube.com/watch?v=W5KLY9t4XU0 https://www.youtube.com/watch?v=LUEmfRvuCF8 https://www.youtube.com/watch?v=bksQadkhDps https://www.youtube.com/watch?v=cfqqxLathtg https://www.youtube.com/watch?v=zm2c13jw1Tg
Kedime Hangi Mamayı Vermeliyim?
Kedinize kullanacağınız mamayı seçmeden önce dikkat etmeniz gereken belli kriterler mevcuttur. Bunlar kedinin yaşı, gebelik ya da annelik durumu, kısır olup olmaması, ırkı, özel bir metabolik hastalığı olup olmaması, kilo durumu gibi faktörler değerlendirilir. Bunları ele alacak olursak; Yavru kedi beslenmesi; Doğumdan yaklaşık 8 haftalık olana kadar en ideal beslenme anne sütüdür. Annesinden ayrı olan…
Köpeklere verilmemesi gereken yiyecekler nelerdir?
Metabolizma farklılıklarından dolayı rahatça tükettiğimiz bir çok ürün onlar için oldukça tehlikeli olabilmektedir. Kimi gıdalar kısa vadede, kimi gıdalar uzun dönemde tüketmesine bağlı ciddi sağlık problemlerine sebep olur. Bunlara göz atacak olursak; Çikolata; İçerdiği theobromine maddesinden dolayı köpeğinize vermekten kesinlikle kaçınmanız gerekir. Konu ile ilgili daha detaylı bir yazıyı daha önce paylaşmıştık. İncelemek isteyenler için:…
Hamsterda Akıntı (Genital, Vajinal) Var, Normal mi? Hamster Kısırlaştırılmalı mıdır?
Dişi hamsterlar yaklaşık 6-7 haftalıkken cinsel olgunluğa erişirler ve çiftleşme sezonlarında düzenli olarak (4 günde 1) kızgınlığa girerler. Siklusları boş geçen hamsterlarda bazen genital bölgede beyaz renkli akıntı oluşabilmektedir. Bu akıntı rutin sağlıklı hamsterlarda görülebilsede normal şartlarda hamsterlarda bu tarz dönemsel vulva akıntısı olmamaktadır. Bazen birkaç gün hastalıkla bağlantısı olmayan böyle akıntılar gözlenebilir, ancak bu akıntılarda kötü koku,…
Kedilerde Yıkanma, Kediler Yıkanır mı?
Birincisi kediler istisna durumlar haricinde genel olarak ıslanmak ve yıkanmak durumundan pek haz etmeyen canlılardır. Ancak bu durum evde beslenen kedilerini yıkamak isteyen sahip durumu gerçeğini değiştirmemektedir. Burada asıl nokta kedilerin gerçekten yıkanmaya ihtiyacı olup olmadığıdır. Kediler doğası gereğinde tarak benzeri dil yapısı ve tükürüklerinin özelliği sayesinde kendi temizliğini ve tüy bakımını yapabilen canlılardır. Eğer…
Köpeklerde Banyo ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Köpeklerin cildi insanlara göre bariz değişiklikler göstermektedir. Ter bezleri olmadığı için terleme özellikleri yoktur. Ciltlerini ve tüylerini koruyan koruyucu bir yağ tabakasına sahiptirler. Yapılan her yıkama işlemi derideki bu yağların kaybedilmesine sebep olduğu için sık yıkamanın faydadan çok zararları bulunmaktadır. Bu sebeplerden dolayı sık yıkanmaları doğru değildir. Tavsiye edilen yıkanma periyodu en sık ayda birden…
Kedide Pire Mücadelesi Ense Damlası ile Nasıl Yapılır?
Ense damlaları pire mücadelesinde en yaygın kullanılan metoddur. Kediniz eğer dışarıya çıkıyorsa ilkbahar ve yaz aylarında ayda bir, havanın soğuk ve pire aktivasyonun az olduğu dönemlerde 2-3 ayda bir düzenli uygulamalar ile kedinizde pire kontrolünü sağlayabilirsiniz. Kediniz dışarıya çıkmıyor olsa bile dışarıdan kıyafetleriniz ve ayakkabılarınızla pire yumurtalarını eve taşıma ihtimaliniz olduğu için kedinizin pirelenme ihtimali…
Köpekte Pire Mücadelesi Ense Damlası ile Nasıl Yapılır?
Ense damlaları pire mücadelesinde en yaygın kullanılan metoddur. İlkbahar ve yaz aylarında ayda bir, havanın soğuk ve pire aktivasyonun az olduğu dönemlerde 2-3 ayda bir düzenli uygulamalar ile köpeğinizde pire kontrolünü sağlayabilirsiniz. Damla seçerken dikkat etmeniz gereken ürünün kalitesi ve içerdiği etken maddenin (ilaç) ne olduğudur. Bizim önerdiğimiz metod bir ay selamektin, sonraki ay fipronil/(s)-methopren…
Kedi ve Diş Kaşıntısı
Yavru kedilerde 3 aylık dönemden sonra sivri ve küçük yapıda olan süt dişleri ergin ve kalıcı dişleriyle yer değiştirmeye başlamaktadır. Bu dişlerin değişimi ortalama kediler 8 aylığı buluncaya kadar dönem dönem sürmeye devam etmektedir. 8 aylıktan sonra mevcut ergin dişler kediniz için hayat boyu kalıcı olan dişleri olacaktır. Kedilerin diş değiştirme dönemleri çoğu zaman sahibi…
Kedilerin tüyleri Hamile Bayanlarda düşüğe sebep olur mu?
Hamile bayanlarda düşüğe veya doğacak bebekte sağlık problemlerine yol açabilen bir parazit türü (toksoplazma) vardır. Bu paraziti kediler enfekte bir fareden ya da parazitle enfekte bir gıdadan aldıktan sonra bu parazit kedinin bağırsaklarında çoğalır ve yaklaşık 2-3 hafta boyunca hastalığı dışkı ve dışkıya bulaşan tüyler vasıtasıyla etrafa saçarlar. Daha sonrasında kedi toksoplazmaya karşı bağışıklık kazanır…
Kedi ve Köpeklerde Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur?
Orta yaş ve Üzeri kedi ve köpeklerin (7 yaş ve üstü) %70’inden fazlası ağız, diş ve diş eti hastalıkları yaşamaktadır. Bu tarz hastalıkların ilk belirtisi ağız kokusu ve ilerleyen dönemlerde iştahsızlık, ağızda salya, kızarık diş etleri ve dişlerin üzerini kaplayan tartartır. Zamanında teşhis ve müdahale edilmemesi durumunda birçok farklı rahatsızlığa neden olabilecek ciddi bir sağlık…
Kedim – Köpeğim Neden Çok Tüy Döküyor?
Bütün kedi köpek hasta yakınlarının en yaygın problemlerinin başında gelmektedir bu problem. Yaş, ırk cinsiyet fark etmeksizin petlerinizin hepsi belli bir oranda tüy dökmektedir. Bazı ırklarda kürk yapısı farklılığına göre tüy dökme sorunu daha da önemli bir problem olmaktadır. Bunların başında daha kalın, uzun ve sık tüy yapısına sahip olan cinsler girmektedir. Özellikle mevsim geçişlerinde kedi…
Kedi Nasıl Kucağa Alınır? Kedinin Hassas Bölgeleri Nereleridir?
Kedinizle yakın bir ilişki kurmanızın yolu, fiziksel temastan geçer. Kediyi kucaklar ya da taşırken, onu en rahat ettiği pozisyonu ve konuşarak sakinleştirmelisiniz. Kediniz sıkıldığı ve yalnız kalmak istediği zaman bunu belli edecektir. Kendine dokundurmayan bir kedi de, sabırlı olursanız kucağınıza gelecektir. Bundan başka, kedinizin okşanmasını istediği yerlere ve hassas bölgelerini de öğrenmelisiniz. Kediyi o istediği…
Kedileri Eğitmek Mümkün mü? İstenmeyen Davranışları İçin Neler Yapabilirim?
Kedilerin eğitilemediği kısmen doğrudur. Bir kediye saldırı, itaat, otur, kalk gibi komutları öğretemezsiniz. Onları ancak yapmasını istemediğimiz davranışları engelleyecek şekilde yönlendirebilirsiniz. Ve bu her zaman başarılı olmayabilir. Kediler genelde kendi ihtiyaç ve isteklerine göre hareket eder. Bu yüzden eğitime pek pozitif bakmasalarda onların hiçbir şekilde eğitilemeyeceği gibi bir kanıya varmak yanlıştır. Kedileri eğitmeden önce yüksek sabır kat…
Köpeğiniz ve Pisipisi Otu Tehlikesi
Özellikle bahar aylarında köpeğinizi çimenlik alanda gezdirirken pisi pisi otlarından kaynaklanacak sıkıntıları unutmamalısınız. Bu ot türü özellikle uzun tüylü ve uzun kulaklı ırkların en büyük problemlerinden biridir. Bu ot çeşidi yapısı gereği daima ileri doğru hareket etmektedir. Bu nedenle de kulak, burun veya ayağa battığında kendi kendine çıkma şansı yoktur. Otun tehlikeli olduğu zamanlar Mayıs ve…
Yavru Kedinizi Evdeki Diğer Petlerle Tanıştırırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Eğer başka hayvanlarınız varsa, kedinizi eve getirirken çok planlı davranmalısınız. Yetişkin kediler eve yeni bir kedi gelmesinden rahatsız olur ve bölgelerini şiddetle korurlar. Evdekiler, yeni gelenin varlığına yavaş yavaş alıştırılmalıdır. Buda zaman ve büyük bir sabır ister. Hayvanları ayrı ayrı beslemek ve ilk haftalarda yalnız baş başa bırakmamak uygun olur. Köpekle Kediyi Tanıştırmak Köpeğin bağırıp koşuşturarak…
Yavru kedi sahiplenirken nelere dikkat etmeliyim?
Kedininizle birlikte en az 14 yılınızı geçireceğinize göre, büyüdüğünde sağlıklı ve mutlu bir kedi olacak bir yavru seçmeye dikkat etmelisiniz. Kedinizin veteriner kontrolünden geçmiş bir yavru olmasına dikkat edin. Yoksa, hayli yüklü sağlık giderleriniz ve üzüntünüzle başbaşa kalırsınız. Yavru sahiplenirken geldiği ortama ve annesinin sağlık durumunada dikkat etmelisiniz. Mümkünse yavruları oynarken izleyin. Böylece, herhangi bir…
Kısırlaştırma Operasyonu Kedimin – Köpeğimin Kilo Almasına Neden Olur mu?
Kediniz yada köpeğiniz kısırlaştırma operasyonundan sonra vücudundaki tek mevcut değişiklik eskiden salgıladığı seksüel hormonları, artık salgılayamayacağıdır. Bu hormonlar metabolizma hızını daha yüksek tutmaktadır. Bu demek oluyorki kısırlaştıktan sonra günlük 350 kalori enerji ihtiyacı olan petinizin artık günlük kalori ihtiyacı 300 kalori civarı olacağıdır. Eğer petinizi kısırlaştıktan sonrada eski diyet düzeni ile beslemeye devam ederseniz bu aradaki 50…
Kedinizin Keyfi Yerinde mi? Onun Beden Dili Hakkında….
Kedinizin mutlu, öfkeli, ürkmüş ya da keyifsiz olduğunu anlamanız mümkündür. Gözler, kulaklar, kuyruk, bıyıklar ve ses tonu kedinizin ruh halinin başlıca göstergelerindendir. Kimi zaman yalnız bir avcı olarak gezseler de, aslında kediler toplumsal varlıklardır. Sizinle ve başka kedilerle karmaşık bir beden dili ve çeşitli tonda seslerle iletişim kurarlar. Bir kedinin yüzü mutluluktan, korku ve öfkeye…
Kedilerde Denge, Koordinasyon ve Düşme Refleksi
Kediler kökeninde avcı ve yırtıcıdır. Hemen ayağa kalkabilmek ve kıvrak olmak zorundadırlar. Bedeni en az güçle en yüksek hıza ulaşabilmeye uygundur. Bir kedi kısa bir mesafede saatte 48km hız yapabilir. Böylece avını elinden kaçırmaz. Bu yüzden atlama, tırmanma ve denge konusunda müthiş bir kordinasyona sahiptir. Atlama Her kedi müthiş bir atlettir. Boyunun beş katı yükseğe sıçrayabilir.…
Köpeklerde Ağız Kokusu, Korunma Yöntemleri ve Tedavisi
Köpeklerde ağız kokusunun sebebi mevcut olan probleme göre değişkenlik göstermektedir. Köpeklerde ağız kokusunun temel sebepleri arasında şunlar bulunmaktadır. Diş ve diş eti rahatsızlıkları (diş taşları, diş çürükleri, tartar, plak, diş eti tümörleri, diş eti iltihaplanması vb.) Sindirim sistemi rahatsızlıkları (gastrit, reflü, özefajit, yemek borusunda divertikulum -fıtık, akalazya, kalazya vb.) Diğer organ ve sistem rahatsızlıkları (…
Kedilerde Tuvalet Eğitimi ve Sorunları
Kedilerin tuvalet eğitimi diğer canlılara göre oldukça kolaydır. Kediler içgüdüsel olarak dışkılarını saklarlar ve genellikle kazarak bir yere (toprak gibi) yapma eğilimleri vardır. Ona hazırlayacağınız tuvalet kabının mevcut yüksekliğinin 1/4’ü kadarını kedi kumuyla doldurmanız yeterlidir. Kedinizin tuvalet kabını tanıması için ön patilerini bir kereye mahsus kumuna sürterek burda tuvalet kabının olduğunu göstermeniz faydalı olacaktır. Kedinizi…
Muhabbet Kuşlarında Cinsiyet Ayrımı
Muhabbet kuşlarında cinsiyet tayini gagalarının üstündeki tüysüz burun deliklerinin bulunduğu bölgeden (cere) anlaşılmaktadır. Bu renk yavruluk döneminde, çiftleşme döneminde ya da hormonal rahatsızlık taşıma durumunda değişkenlik göstermektedir. Yavru Muhabbet Kuşlarında Cinsiyet Tayini erkek yavru – dişi yavru Üreme Dönemindeki Dişi Muhabbet Kuşlarında Cinsiyet Tayini Üreme…
Pet Mikroçip İmplantasyonu nedir? Petime neden uygulamalıyım?
Pet Mikroçip Nedir? Pet Mikroçip kayıp hayvanlar ve çalınan hayvanların bulunması için geliştirilmiş elektronik bir sistemdir. Deri altına yerleştirilen pirinç tanesi büyüklüğündeki çip, okuyucu cihaz ile taranarak iletişim bilgilerinize ulaşılır. Neden Mikroçip Taktırmalısınız? Uzaklardaki harika kokular, renkli ve keşfedilesi şeylerle dolu dünya çoğu zaman hayvanların güvende oldukları, karınlarının doydukları yuvalarından uzaklaşmasına sebep olmaktadır. Çalınma vakaları…
Köpeklerde Ot Yeme Alışkanlığı
Köpeklerde başlıca iki ot yeme türü vardır. Bunların ilki, köpeğinizin otları neşeyle kıtırdatarak yediği ve herhangi bir rahatsız edici etkinin görülmediği ot yeme türüdür. Bazı veteriner hekimler, köpeklerin bir besin eksikliği nedeniyle ot yediğini ileri sürmektedir; ancak iyi, dengeli beslenen köpekler dahi ot yemektedir. Yalnızca lezzetini sevmeleri olasıdır. Onlar için salata gibidir. O halde, köpeğinizi…
Kedilerde Diş Değişimi
Yavru bir kedi yaklaşık 14 günlükken kavuşmaya başaldığı süt dişlerini 3,5 aylıktan itibaren kalıcıları ile değiştirmeye başlar. Dökülen ve yerine çıkan dişler hayat boyu kalıcıdır. 6–8 aylık olana kadar süt dişlerinin tamamı değişir. Siz bu dökülenleri ara ara diş veya dişlerin yerinde kanama şeklinde görebilirsiniz. Zaten dökülenlerin yerine çok kısa zamanda yenileri…
Yavru Kedilerde Bakım ve Genel Bilgiler
Dişi kediler çiftleştikten genellikle 58-63 gün sonra 1-5 (nadiren daha fazla) yavru doğururlar. Yavru bakımı doğumla birlikte başlar. Tabi bu bakımın ilk bir ayı hemen hemen tam olarak annenin kontrolündedir. Doğumdan sonra 24 saat içinde yavrunun anneyi emmesi, bu ilk sütün içinde bulunan immunglobulinler (bağışıklık sağlayan maddeler) bakımından çok…
Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi, Üreme Yaşı, Cinsel Olgunluk
Optimal üreme yaşı ve puberta (ergenlik dönemi) Evcil kediler puberta yaşına genelde canlı ağırlığının %80’ine (2.3 – 3.2kg) ulaştıklarında ve fotoperiyodik olarak (gün ışığına bağlı) uygun zaman aralığına geldiklerinde erişirler. Çoğu kedide bunun 6-9 aylık döneme denk geldiği gözlenir. Normalde dişi kedilerde ilk östrus deneyimi 5-12 aylık iken görülür. Bunun dışında safkan kediler, diğer…